Tränaren!!

Kategori: Allmänt

Lovade att skriva ett inlägg om tränarens betydelse! 
Jag har länge letat efter en tränare som ger mig det jag behöver! En tränare som lägger ner sin energi på att lära mig och mina hästar, en tränare som lär ut det lilla extra! Äntligen hittade jag Birgitta, hon är otroligt bra och kan förmedla känsla och det där lilla extra som jag behöver lära mig! dessutom förmedlar hon på ett enkelt och roligt sätt!Med hennes erfarenhet är man trygg och jag litar på henne fullt ut. 
 
En tränare ska vara engagerad och veta exakt vad hon/han pratar om och veta vad som är bästa träning för just den hästen jag sitter på!! Komma på lösningar för att ta sig igenom problem och övningar för att stärka och förbereda!Knep för att komma ett steg till! 
Kommunikationen mellan ryttare och tränare har också stor betydelse för att komma vidare framåt i utbildningen! 
 
Birgitta ger mig lite pepp innan vi ska in på banan! 
 
 

Bra måndagkväll

Kategori: Allmänt

Dagen igår började väl inte som bäst! Allt krånglade och jag var allmänt irriterad och sur! Men med träningar under hela kvällen och super duktiga elever var mitt humör på topp igen!! Så lycklig när jag kan förmedla och ryttarna hittar en bra känsla! 
 
Ska skriva ett inlägg om tränarens betydelse och  även de människor som ger energi och inte tar energi! Nu börjar jag lära mig att hålla hårt i de människor som ger mig energi och inte ta å mig av de som tar av min energi! 
Ha en bra Tisdag! 
 

Söndag

Kategori: Allmänt

Idag fick Chanel ett pass på banan, gäller att passa på nu innan det fryser och banan blir hård. Hon fick ett lättare pass men ändå kändes hon så lätt och stark! Vi började med galopp och den kändes fantastisk, så lätt och luftig! Lite slutor och öppna som jag tycker är riktigt bra övningar för att få dom mellan hjälperna. När galoppen kändes så fin prova jag även att byta, och som jag längtat efter denna känsla, hon bara väntade på min signal och vi bytte i vart 3:e hur lätt som helst. Kanske är en tillfällighet men det kändes riktigt bra, aldrig har jag kunna kontrollerat och fått henne att vänta så bra utan att tappa galoppen. 
 
Coco har blivit stel av vaccinationen och igår kunde han knappt röra sig stackare. Blev jätte orolig, men idag kändes han bättre och vi kunde rida några varv på banan. Han hade så ont på den sidan han fick sprutan att han bara gapade när jag kände där. Hoppas att han blir helt bra i veckan! 
 
 
 

Vaccination och tandfix!!

Kategori: Allmänt

 
Hästarna har blivit fixade i tänderna och vaccinerade därför har de vilat två dagar. Och jag har jobbat mycket därför inte haft tid att skriva. Men idag ska de få jogga lite och jag är ledig!
Chanel hade en liten tandbit kvar och var ganska så vass, där blev det raspning och tandborttagning.
Coco var jätte fin i munnen, lite raspning så var det bra.
 
Nu är det bara en vecka kvar tills jag ska hålla en clinic i Avesta. Kommer bli spännande att försöka prata samtidigt som jag rider. Det blir en utmaning att prata inför folk men man måste ha lite att bita i för att bli starkare. Jag kommer att rida en 3 och en 4 åring och Chanel. Sen har jag bjudit in en 4 åring (Elin och Molle) och en 5 åring (Thriller och Caroline) som jag kommer att instruera lite. Det jag kommer att tala om är, det viktigaste som jag tycker när man börjar utbildningen med sin unghäst, för att få den rätt och lätt från början. 
 
Jag har jobbat som unghästutbildare i Skåne i 2 år och därefter har jag jobbat vidare med att utbilda ungahästar under 6 år. 
välkomna!!
 
 

Glad!

Kategori: Allmänt

 
Här om dagen fick jag och Coco en inbjudan till Globen där vi ska rida i Champions of the Winners! Så otroligt glad! Det är en dröm! Tänk när man va liten och åkte till Globen och kollade på shettis galoppen, å va jag önskar att få rida i globen. Nu ett par år senare får man rida där med finaste Coco snacka om 30 års present!
 
Trots att jag är medveten om att vi kommer sist i de startfältet är jag bara så lycklig och kommer njuta varenda steg där inne! 
 
 

Glädjande nyhet

Kategori: Allmänt

Idag fick jag ett mycket glädjande besked. Berättar senare :)

Underbara unghästen

Kategori: Allmänt

Unghästar är fantastiska att arbeta med!! Det var nog därför jag fastade för att just, rida in och utbilda unga hästar! Men det kan också vara väldigt krävande och det krävs otroligt mycket jobb innan man ens kan rida på dom. Att börja med en oinriden häst är inte lätt och vem som helst ska inte göra det. Att lära sig av de som har erfarenhet är bästa sättet att lära sig! Nu har jag lagt inrid bakom mig och vill helst att hästen ska vara riden, när man blir äldre gör det så fruktansvärt ont att ramla av!

Först är det mycket jobb med hanteringen och inlärning av bett. Jag brukar sätta på ett träns under grimman så hästen får känna på bettet 15-20 min varje dag. Samtidigt vänjer jag dom med ett schabrak och en vanlig täckesgjord.
Nästa steg blir att longera med detta, när hästen är lugn och van får den tömkörningsgjord på och därefter sadel. En sak som jag brukar göra för att de ska lära sig bettet innan jag sätter inspänningar och longerar, är att jag kopplar ihop gummisnoddar och ett balsnöre som fungerar som en mycket mild inspänning, låter dom bara stå och känna på det i boxen ett par gånger.

När de accepterar att bli longerade inspända i alla gångarter börjar jag med att hänga och sitta upp sen är det bara att fortsätta, har alltid någon som jag litar på som håller i linan. Här kan det bli väldigt olika reaktioner. När hästen känns trygg i vänstervarv byter jag till höger, och där kan det bli lite spänt när de ser en från höger sida.

Har man kommit så här långt och hästen är lugn å trygg är det bara att släppa linan och rida fritt. Det är oftast lättare att rida själv och slippa linan. Jag brukar rida på framåt direkt och försöker få hästen att följa spåret med yttertyglen. Här är det viktigt att direkt tänka framåt så hästen lär sig det från början. Eftersom det är svårt för hästen att veta att skänkel betyder framåt brukar jag ha ett spö för att förstärka skänkeln tills de lärt sig den. Förhållande har den lärt sig under longeringen så det brukar hästen förstå. När hästen sen tar framåtdriv kopplar jag ihop det med förhållande och då får man hästen att börja arbeta i rätt form och i balans då blir det också lätt att koppla på vändande hjälper och helt plötsligt har man en stor häst under sig som man kan börja rida!!

Underbar söndag

Kategori: Allmänt

Vilken skön söndag jag har haft och vilka bra pass på hästarna. Har ridit med ett leende på båda två. Coco har mognat otroligt mycket sen Flyingeveckan, och är med mig varenda steg och språng, sån härlig känsla att rida honom nu!! Nosen kommer fram mer och mer oavsett vilken form vi rider i och han är avspänd i allt vi gör.  Trots att vi fortfarande rider lite lugnare börjar piruettjobbet bli riktigt bra och idag prövade vi lite serier som gick fint. Har man jobbat ordentligt med grunderna och stärkt hästarna så dom har förtroende och styrkan så går allt lättare när man ska börja med det svåra. 
 
Chanel var så fin idag, lugna luftiga språng och idag satt bytena bra också. Bytena har varit sisådär, eftersom hon verkligen måste ha exakt rätt galopp för att byta rätt är det svårt att göra ett bra byte när jag bara tänker, vi byter, slarviga jag!!!men idag hade vi rätta galoppen utan att hon tappade sin fina galopp och då blev bytena så fina! Började med att byta på serpentin, bra för mig, så jag har koll och har henne helt mellan hjälperna innan bytet, sen bytte vi lite serier!!lätt och bra. I traven satt jag bara å log, så fin!!travade bara 3-4 minuter men så fin kändes hon, lycklig!!
 
 
 
Favorit kortet bara älskar detta!!!kärlek
 

Sponsorer

Kategori: Sponsorer

 
  • Mina sponsorer 
Jag är väldigt glad och tacksam att få chansen att samarbeta med dess!!
 
 
  • Mina träns och kandar kommer från PS of Sweden.  Otroligt snygga, anatomiska och bra kvalitè . Jag älskar dessa kandar och även mina hästar älskar dom
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Gårdagens pass och dagens pass

Kategori: Allmänt

Igår var det ett riktigt regnväder därför blev det en vända till ridhus för båda hästarna. Chanel kändes jätte fin i galoppen, den börjar bli rund nu och hon sätter inte ner frambenen lika fort och då blir sprången lugnare och lite luftigare. Traven var också helt ok men jag vill inte rida på ordentligt där ännu. Det är en helt annan känsla att rida när man ser i speglarna, det är otroligt nyttigt ibland!Man ser hur det känns liksom. :)
 
Coco kändes fantastiskt från början, lugn mjuk, smidig och lyhörd. Han går fortfarande lugnt och jag red honom endast i lite lägre form med massa lösgörande arbete. Jag tog upp honom i formen under ett par språng i galoppen och hittade en helt annan ridning, där jag hade handen långt framför mig och satte honom ett par språng i piruettgalopp. Han kändes super stark och piruetterna är nära nu. Nu är han så pass stark att vi kan jobba fram nosen och få en fin form på nacken, som jag väntat ha ha. Det är så fin ridning nu, riktigt roligt!!
 
Idag blev det bara skogsridning för Chanel, vi testade lite piaff på vägen hem och nu börjar hon verkligen förstå vad hon ska göra. Duktiga häst, hon måste få lära sig på ett naturligt och mjukt sätt och jag tror att min känsla var rätt i det läget. 
Coco travade jag runt lite på gården och galopperade bara lite låg form på banan han var mjuk och smidig. 
 
Tänk att dessa djur kan göra en så glad!!
 

Spännande projekt

Kategori: Allmänt

Jag ska hålla en clinic om unghästens utbildning i samarbete med Norells hästsport!
Det ska bli riktigt spännande och roligt! 
Alla är välkomna!!
Lördagen den 2 november 
Jag kommer att rida hästar från 3-6 år och berätta hur jag tänker i min utbildning av den unga hästen. 
 
 

Dåligt uppdatering

Kategori: Allmänt

Har jobbat så mycket att jag inte haft tid att skriva. Men idag en ledig dag och det blir en sväng till ridhuset med båda två
 
 

Min blogg lever sitt eget liv

Kategori: Allmänt

Ja som ni ser har bloggen lagt till massa bilder lite här å var. Jag som är helt kass på datorer fattar ingenting. Hoppas på att bästa Elin kan fixa till detta 

Reportage

Kategori: Allmänt

 
Förra veckan var Dalarnas tidningar här och gjorde ett reportage. En jätte duktig tjej som var riktigt seriös och det kändes att hon ville göra ett bra reportage. Det lyckades hon verkligen med! En halvsida i Falu kuriren kom ut idag.  
 
 
Även Dala Demokraten skrev om oss
 
 
 

Den mentala biten....

Kategori: Allmänt

...inför tävling är även det en viktig grej för att kunna prestera sitt bästa. Jag ska väl inte egentligen ge tips på hur man ska träna upp den. Men jag kan bara tala hur jag gjort, gör och ska. 
 
Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och vill prestera max, men ibland kan den pressen bli för hård och då blir den styrkan en svaghet. Motgångar är viktiga för att kunna fortsätta klättra uppför, visst blir man ledsen, sur, förbannad när det inte går bra men försök att ta motgången som en lärdom och kom tillbaka starkare. 
 
Jag har en svaghet och det är att jag alltid varit rädd för vad alla andra tycker. Men det har jag jobbat med och jobbar fortfarande. Tex när jag tävlade i Falsterbo sjönk mitt självförtroende ner i botten och jag kände mig sämst i hela världen men tack vare Birgitta fick jag tillbaka det och kunde iaf rida igenom programmet. Min tanke var " undrar vad alla tänker, vad gör hon här varför rider hon här osv....
Där lärde jag mig för det första: att det var så fantastiskt att rida på den arenan, så kul!!varför vara nervös när man bara ska njuta av att rida där??!:) Att vi visst har något där att göra, vi är duktiga och hade jag bara slappnat av och haft mitt självförtroende på topp hade vi varit med i toppen. Det tar jag med mig till nästa år, för då ska jag njuta varenda steg vi dansar fram. 
 
Jag brukar för det mesta vara nervös innan och sen när jag kommer upp i sadeln blir jag bara fokuserad. När man rider "vanliga" tävlingar är jag helt fokuserad och inte alls nervös. Men nu när jag ridit både Falsterbo och Flyinge känner jag att jag måste rida fler sånna tävlingar för att få samma lugn. Erfarenhet är också en viktig ingrediens i den mentala biten. 
 
Hur gör ni??laddar inför tävling?
vad är eran svaghet/styrka?
 
 
1. Självförtroende 
2. Jobba upp din svaghet till en styrka
3. Erfarenhet
4. Lita på din känsla och njut av att vara på fin favoritplats: i sadeln 
Underbar känsla att rida i Flyinge!! Coco lyssnade på mig och jag njöt av att rida varenda steg!! 

Träning

Kategori: Allmänt

Idag fick Italiano följa med på träning för Birgitta. Coco har en lugnperiod efter flyinge och Chanel är precis igång igen därför red jag den fina vita på träningen. Han kändes super fin! Birgitta gillade honom jätte mycket. När han kommer fram å tar bettet med nosen framme och kommer på höger tygeln är han fantastisk att rida och vilka längningar han gör!! Det är som jag sagt till Annika att nästa år kommer han att glänsa totalt!
 
Nu har jag masserat och rycktat mina fina hästar underbart mysigt att pyssla i stallet på kvällarna. 
Dock svårt att få en bild när dom hela tiden vill kelas 
 

Nu blir det träning inför nästa år!!

Kategori: Allmänt

Tävlingarna för detta år är avklarade och nu ska vi fortsatta utbildningen mot nästa år.  Längtar faktiskt efter vintern och allt nytt vi ska lära oss ihop mina bästa och jag!
 
Piruetterna ska befästas, seriebyten ska sättas på plats!Så otroligt roligt! Där emellan blir det mycket styrke arbete också för att orka göra allt med kvalité. Coco kommer jag att jobba lång å låg och samla till piruettgalopp, först på långsidorna (gärna i förv galopp) för att sätta styrkan därefter kommer själva vändningen inte vara nåt problem! 
 
Med Chanel kommer galopparbetet att fortsätta och serierna ska befästas helt. Med henne ska även piruettjobbet stärkas för att orka göra själva vändningen bra!travarbetet är inget nytt som ska arbetas in det ska bara stärkas och förbättras så traven blir ännu mer uttrycksfull och energisk i alla rörelser! 
 
 

Onsdag

Kategori: Allmänt

En skön vanlig onsdag idag.  Chanel fick ett lugnt pass på banan, bara lufsa runt lite. Annika kom med Italiano, roligt att rida honom igen. Han ska få följa med på Birgitta träning till helgen ska bli riktigt kul!!
 
sen har jag haft lektioner hela kvällen, skönt att vara tillbaka i vardagen igen :) 
 
Imorgon blir en spännande dag berättar mer imorgon
 
natt natt
 
 

Bilder

Kategori: Allmänt

Ett stort tack till jätte snälla och duktiga Cornelia Andersson för alla fina kort!!
 
Koncentrerad ryttare
 
 
Vilket team!Elin,pappa och Birgitta så klart! skydden av innan start och lite "pepptalk"
Trav ökning 
Fina Coco
 
 
 

Tack

Kategori: Allmänt

 
Jag har fått jätte mycket grattis och beröm från så många och jag är super glad och rörd av alla fina kommentarer!!
Stort TACK!! :) 
Coco hälsar att han tyckte det var så skönt att komma hem och Chanel var överlycklig!!
 

4 års final med testryttare

Kategori: Allmänt

Igår kväll gick finalen för 4 åringa dressyrhästar. Det innebar testryttare och iår var det Patrik kittel som hade jobbet att rida 11 lovande unghästar. Föregående år har det varit 2 olika testryttare som ridit och gjort sin bedömning för ridbarhet och utvecklingsbarhet. Men iår var det endast Patrik och han pratade under tiden vilket var riktigt inspirerande och roligt att se. 
 
Emilie Nyreröds U.Bolt var en klar favorit. Så rörlig,avspänd och energisk mycket välriden häst. 
 
Patrik: Kan den komma tillbaka, kan den komma framåt och allt svarar den positivt på. Jag blir lite tyst i mikrofonen för detta är bland den bästa känsla jag haft på en unghäst av alla jag provat. Det gäller att suga på den karamellen. Det blir ett högt betyg känner jag, den gör allt, länger och kortar allt jag begär. Ridbarhet 10 poäng  den har allt jag vill ha, utvecklingsbarhet 9,6. Klart upp i ledning.”
 
 U.Bolt 
 
Även Revolotion riden av Anna Svanberg var en riktigt fin häst med otrolig ridbarhet. 3 bra gångarter, lyhörd stabil och gjorde allt Patrik ville. 
Min favorit från kvalet var Quarton riden av skickliga Yvonne Österholm, riktigt fin häst men lite spänd för omgivningen, men det är inte lätt att vara 4 år och springa runt i fullsatt crafoordhall. Den hästen vill jag fortfarande  ha med mig hem :)
 
En reflektion som jag gjorde var att alla dessa tre hade mindre ryttare, dessa var också fina i munnen och lätta för alla hjälper. Som mindre ryttare kan man inte rida med styrka och det krävs mer kvickhet i hjälperna otroligt kul att se dessa välridna hästar!!

Vilken vecka

Kategori: Allmänt

 
Jag är så otroligt nöjd och stolt över våran insatts i Flyinge! Coco har skött sig helt exemplariskt och varit ridbar varenda pass. På tävlingsbanan har han levererat till max och lyssnat på mig genom hela programmet. Han kändes lite trött i kvalet och vi tappade i travökningarna och sen blev han rädd för tavlan efter galoppökningen och stannade till men lyssnade direkt och fick till ett fint byte.  Kan erkänna att jag faktiskt var väldigt nervös innan, men så fort jag kom upp på hästen släppte det.
 
Inför finalen har Coco bara gått lättare pass och vi red fram 20-25 min för att ha power kvar inne på banan. Jag hade som tanke att vi redan nått målet så nu är det bara att rida så som vi gör på träning. 
 
Att komma in till en fullsatt Craafordhall var en magiskt känsla som jag lätt kan vänja mig vid och dessutom rida ett felfritt program med en härlig ridkänsla på en underbar häst säger ju allt!!!Mina ben darrade och tårarna forssade av lycka efter ritten. Så himla kul att slå sig in i toppen bland alla proffs 
 
 
Här har dom skrivit om oss på tidningenridsport
 
Emma Mattisdotter med sin egen Cocu (e Florencio I 95122 - Jazz 95133 ) utgör ett elegant ekipage, valacken har en flott sida och mycket uttryck när han äntrar hallen. De gjorde en fin uppvisning i travprogrammet och hade en härlig kadens i traven. Susanne Baarup gav omdömet: en elegant häst, aktiv trav med aktiva bakben och fin kadens 8,1 poäng, rörlig skritt med stort övertramp 8,8 poäng , galopp i uppförsbacke men lite kort i nacken där liksom i traven 8,3 poäng, lösgjordheten blir 7,5 på grund av den korta halsen men typen är helt rätt och modern så 8,5 i allmänt intryck
 

Tyckte själv att dom var hårda på lösgjordheten eftersom han gjorde så fina byten och var avslappnad genom hela programmet. Han har en kort nacke, men det var som Birgitta förklarade att han har Grand prix nacke som kommer att bli så fin om något år. Det är inget vi kan ändra på honom han är byggd så, men så länge han är avspänd med fin kontakt är det ingen idé att äns tänka tanken att ändra nacken. 
 
Prisutdelning med en överladdad Coco
 

Uppdatering kommer imorgon

Kategori: Allmänt

 
Uppdatering av hela veckan kommer imorgon
 
go natt så länge

3:a i final!!!

Kategori: Allmänt

Helt otroligt, en tredjeplats i championatet! Cocu var fantastisk och genomförde hela programmet klockrent! Det var mer än vi hoppats på, känner sån otrolig glädje så det går inte att beskriva!!

Nu ska vi fira!!!!!

4 åringar

Kategori: Allmänt

 
Idag var det 4 åringarnas tur att visa upp sig. Det var samma här som i 5 årsklassen många riktigt fina och en del som inte alls var klara för att del ta i championatet. Har en favorit som fortfarande är kvar i mitt huvud och det är Quarton riden av Yvonne Österholm, så rörlig, lätt, avspänd och  samtidigt kvick med otroliga gångarter. 
 
 
På em red jag ett pass på Coco för Birgitta, han kändes pigg igen och väldigt smidig. Det blev bara ett kort pass där vi checkade av galoppen, så jag verkligen kommer till ridning där och inte bara glider med. Ville kolla någon travökning också och dom kändes bra. I Tisdags inne på banan var han så trött och benen hängde inte riktigt med, därför fick vi så dåliga ökningar och även kritik för det. Men nu inför lördagens final gäller det bara att hålla honom pigg, inte rida fram för länge så kruten finns kvar inne på banan. 
 
Älskade häst som skött sig så bra här nere.
 
Underbar bild från skritturerna runt hagarna

En lugn dag för Coco

Kategori: Allmänt

Efter flera dagar med mycket intryck och hårda pass fick Coco en jätte lugn dag. Skrittade ett pass på morgonen och ett pass på em runt hagarna i stallet där vi står. Coco fick även bli väl omhändertagen med massa gos och lite skön massage, det gillade han!!
Nu blir det en tidig kväll då jag också är rätt trött
 
Vi passade så att kolla 5 åringarna idag och det var många riktigt fina men också en hel del som inte alls var klara för detta. Jag har tre favoriter det är Minnas båda hästar Bilan och Dunhill så rörliga med ett stort register. Jag blev väldigt imponerad av Belisko riden av Anna Svanberg en rörlig, snygg häst med mycket energi och riktigt bra gångarter, helt klart en favorit som jag skulle lätt ta hem till mig :)
 
Dunhill
 
 

Bilder från idag

Kategori: Allmänt

Här kommer några framridningsbilder från Flyinge idag. Bilderna är tagna av den bästa hästskötaren Elin, tack för allt du gör för oss :)
Fin galopp i en härlig atmosfär i stora Flyinge 
 
Vi laddade hela dagen uppe vid stallet där Coco står, ett skrittpass på morgonen sen putsning av all tävlingsutrustning. Fika och lunch i den härliga skånesolen!! Lugn och trivsamt, långt från all tävlingsstress!! 
 
 
När vi kom fram till Flyinge började vi med en veterinärbesiktning där Coco skötte otroligt bra!!Därefter sadlade vi och red iväg till framridningen. Där väntade fantastiska Birgitta, en helt underbar människa med så mycket erfarenhet!! Coco skötte sig exemplariskt från början till slut, dock tappade han lite energi inne på banan men han var lugn å ridbar!Och jag kan inte begära mer av honom nu. Vi red ihop 77,4% och blev 6:a av 35 st därmed klara för final på lördag. 
Fantastiska ridbara häst som har gått från bebis till en stor vacker häst. Detta är som jag sagt tidigare ett träningsår inför nästa år och nu känner jag att hans kvalitéer börjar komma fram. Jag har gett honom tid och verkligen jobbat och utbildat honom från början. Nu är vi så samspelta och trivs ihop.
Galoppsluta
Förvänd Galopp
Till veterinärbes
Bästa pappa och Coco! Kolla in täcket, ett VM täcke Birgitta ville låna ut till Coco, så han skulle glänsa!!
Snygg eller??
 
 

Finalklara!

Kategori: Allmänt

Detta är vad vi drömde om när vi satte årets mål. Och nu är vi där, vi gick direkt till final i Sportchampionatet med en sjätteplats av 35 starter. 77,4% och en något trött Cocu, men nu laddar vi batterierna till lördag och då satsar vi allt! :) Vi är så glada och lyckliga! Duktiga duktiga häst!