Spirit

Kategori:

 
 
Jag har fått en ny tillridningshäst. En jätte söt liten Welsh ponny som heter Spirit.
 
 
 

Tic Tac

Kategori: Allmänt

 
 
Duktiga Emma Ek har äntligen fått hem sin nya fina ponny Tic Tac.
 
 
så fina! Tror ni Emma är lite nöjd? :)
 
 
 
Fina
 
 
 
Jag red också så klart :) och det är en jätte fin välriden ponny. Med Emmas känsla för ridning kommer detta bli så bra.

Tre byten i rad!

Kategori: Allmänt

 
Tre byten över diagonalen lyckades jag och Chanel med igår. Lugna stora luftiga byten, det kändes helt underbart.
För ett halv år sen kunde hon inte ens byta galopp och nu är hon så stark att vi kan börja med seriebyten. Jag tror att det är där jag kan påverka och få hennes galopp lika luftig som bytena.
 

Film

Kategori:

 
 
Här en liten film från Bollnäs, dålig kvalité men ni ser lite iaf
 
 
 
 

Bollnäs Dag 2

Kategori: Allmänt

 
 
Idag var det Cocos tur att tävla i Bollnäs. Vi började med ett 6-års program, han skötte sig super och jag är så nöjd. Men det blev små missuppfattningar på vissa ställen. Han styrka brukar vara höger galoppen där han gör jätte fina ökningar, men idag missuppfattade vi varandra lite han skuttade till i ökningen och ena bytet, därför fick vi nerdrag för att högergaloppen var lite ostabil. Traven kändes bättre idag än vad den brukar göra och det bästa med hela dagen var att han inte spände upp nacken. Äntligen har vi hittat en bra avslappnad form!! Resultat 77,2%
 
I Msv B:4 hade jag inga förhoppningar, det är ett svårt program för en 6-åring, det händer mycket på en gång och speciellt Coco som inte är lika stabil som Chanel. Men han skötte sig jätte bra och vi red ett godkänt resultat, med en del riktigt bra saker och en del lite mindre bra. Resultat 66,1%!!
 
Super nöjd med helgen!! Jag vill ge Chanel en seger för hon var så fin igår och jag hade sån bra känsla.
Ska försöka lägga ut en film senare.
 
 
 
2 blågula och två seger täcken!
 
 
Cocos styrka mellan galopp på halv-volt som idag inte gick bra. Han är i alla fall klart snyggast!!

Bollnäs Dag 1

Kategori: Allmänt

 
 
Idag fick Chanel komma ut på tävlingsbanan igen. Jag såg fram emot dena tävling jätte mycket för Chanel har verkligen känts bra!

I första klassen red vi 6-års programmet och hon gick verkligen så bra och jag kände för första gången att jag var riktigt nöjd med ritten. Men domarna var inte riktigt på min sida, så vi slutade på 69,8%. Jag kan inte riktigt förstå, har kollat filmen 10 gånger och undrar verkligen vad som va fel, men men.
 
I nästa klass startade vi Msv B:4 ganska svårt för en 6-åring men jag kände att jag vill upp och känna på dessa program för att vi ska lära oss. Hon kändes jätte fin och när det var min startid och jag skulle in på banan var det försenat 8 min och där försvann orken. Det gick väldigt bra fram till det sista bytet där missade vi allt och fick en nolla, med koff 2 så kostade den missen segern, även betyget före och efter blev inte så bra då vi tappade lite fokus. men men bara att ta nya tag och komma igen starkare nästa gång
 
Nu laddar jag om för imorgon är det Cocos tur.
 
 
Finaste Chanel

Gas och Broms!

Kategori: Allmänt

 
När jag håller träningar och rider olika hästar finns det ett mönster hos alla!
Hästarna är inte uppmärksamma på varken gas el broms, det första man ska lära en häst och som alltid ska finnas med i utbildningen ända upp till grand Prix är att hästen måste svara för skänkeln och ta halvhalterna!!
 
När jag sätter mig på en häst kollar jag om den tar skänkeln, och oftast gör den inte det. Sen måste jag stämma av med halvhalvhalter och för det mesta tar inte hästarna halvhalterna heller. Vad får man då? jo en häst som hänger i handen och tappar den "rätta" bjudningen.
Jag måste då som ryttare se till att hästen svarar för skänkeln och tar halvhalterna när jag vill att den ska det. Då får man en häst som blir lätt och uppmärksam. Den börjar arbeta med bakbenen och det är då man kan börja rida och engagera hästen.
 
Så klart måste man som ryttare ha en viss känsla för att kunna få ihop hjälperna mellan skänkel, hand och sits. Dessa hjälper ska vara osynliga och kvicka och det tar år att lära sig. Det går inte att bara "sparka" på och "dra" i tygeln, utan det är dom kvicka, upprepade hjälperna som gör hästen uppmärksam.
 
 
Ska förklara mer vad en halvhalt är
 
En halvhalt betyder inte att man ska stoppa upp hästen, det är snarare tvärtom. Halvhalten ska göra hästen uppmärksam, den är förberedande, förhållande och reglerar hästens energi och samling. Hästen måste bjuda fram för skänkeln innan man kan göra en halvhalt.  Utan energi är det svårt att samla upp energi.
När ska man göra en halvhalt??
När man vill samla upp hästen eller för att få mer energi och kvickhet så att hästen börjar arbeta med bakbenen och inte blir för lång och hamnar på bogarna. När man vill förbereda för inför någonting, ex ett byte eller en halt. Samt om man vill kontrollera hästen om den börjar rinna iväg eller tappa koncentrationen.
Hur gör man en halvhalt??
Upprepade hjälper mellan framåtdrivande och förhållande hjälper. Det är en fint samspel mellan sits, skänkel och hand. När man fått in känslan i kroppen gör man halvhalter nästan hela tiden, det är själva ridningen. Fast att det varken syns eller man vet om det, det bara finns i kroppen.
 
 
 
 

Vilken Känsla!!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag fick jag en helt otrolig känsla på Chanel. Nu har jag ridit henne ganska samlat och sakta för att hon ska vänta på mig. Idag ville hon samla sig lite för mycket själv så då red jag framåt i mellantrav och sen samlade igen fast med lite mer drivning. Alltså den traven har jag aldrig någonsin känt förut, fast att det endast var några steg så kändes det så bra!! Nu ska den byggas upp sakta, det får ta all tid den behöver, för jag vet hur mycket det finns i den hästen. Lycklig! När jag klappade henne massor blev hon så stolt och tyckte att hon var så duktig, fina häst. Om ett par år tror jag att hennes trav kommer att kännas så.
 
 
Min finaste

Dagens Pass På Mina Fina!

Kategori: Allmänt

 
 
Chanel var jätte fin, vi red igenom 6 års programet och det gick helt ok. Det är ett svårt och långt program men riktigt roligt att rida. Det är bla öppnor, slutor, skrittpiuretter, 4 byten, mellangalopp på halv-volt och 3 trav ökningar. Vi gör allt ok men sen gäller det att få ihop det och rida alla delar där dom ska vara, helst bra också :)
 
Det vi tränar på nu är att bytena ska bli ännu luftigare och fortfarande en del lydnad så hon väntar på mig hela tiden. Vi har kombinerat träningen med att rida ut i skogen ett par gånger.
Vi har även börjat förbättra traven ett "snäpp" till. Jag vill få henne att samla sig mer och gå kvar i samlingen fast med energi utan att hon går iväg.
 
Jag jobbar alltid mina unghästar mycket framåt för att de ska få en egen bjudning och energi. När dom har det och är starka nog är det dax att börja med samlingen. Det jag tycker är viktigt att att man inte börjar samla innan man har energin, då får man bara en kort oenergisk trav där hästen tappar bjudning. Även viktigt att inte börja samla för tidigt innan hästen är stark nog.
Målet är att få en samlad och stor, lugn, luftig trav med energi som håller samma takt i alla rörelser samt ökningar. Men det är en uppbyggnad på flera år :)
 
Coco jobbade jag i låg form i galoppen och tränade öppnor och slutor. I Traven fortsätter vi jobba mer styrka och att han hittar formen utan att spänna nacken.
 

Vilken kväll!

Kategori:

Vilken underbar kväll. Utemöblerna på plats och ett glas vin i solen kan det bli bättre.
 
Här kommer lite sommar bilder
 
 
 


 
 
 

Fredag och sommarvärme

Kategori:

Idag har det varit 25 grader varmt, helt underbart!Jag har jobbat och svettasts bort i postbilen, men vad gör det när sommaren är här!!Livet med hästar bli så mycket enklare när vädret är så här.
 
Chanel fick komma ut och luffsa lite i skogen, det tyckte hon var alldeles lagom idag. Coco fick en vilodag. Nu blir det Fredagsmys och grillning! Mums!
 
Trevlig Helg

Bilder från Uppsala

Kategori: Bilder

Här kommer några bilder från tävlingen i Uppsala
 
Höger Öppna
 
 
 
 
Galopp ökning på halv-volt, en av svårigheterna i 6-års programmet. Där ser man om hästen behåller styrkan och balansen i galoppen.

Jobb Onsdag!

Kategori:

Idag är det fullt ös med jobb på posten som avbytes med lektioner i Rommehed. Jag längtar till imorgon när jag är ledig och får rida dom finaste :)
 
Så skönt att snön är borta och vi kan rida på banan i strålande sol. Längtar inte till vintern önskar våren kunde vara för alltid! :)
 

DD

Kategori:

Coco fick vara med på en bild i Dala Demokraten idag.
Det stod om våran seger i Insjön på 73,3% i Msv C. Det stod ingenting om våran seger i Uppsala på 83,3% men det kan jag knappt förstå själv ännu, helt underbart!

Bra skrivet av Olof Aspelin, han tyckte vi hade ett bra samspel och harmoni :)
 
 

Ledig Tisdag

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag en ledig dag i alla fall fram till kl. 14. Då ska jag rida Annikas fina häst och därefter direkt till Hovgården för en kväll med lektioner.
Emilie & Rikardo

Coco ska jag försöka mig ut i skogen på, kan bli spännande. Han kan ju som sagt vara lite busig :)
Chanel ska få ett pass på banan.
Trevlig Tisdag!!

83,3%!!!

Kategori: Tävling

Vi vann 6-års programmet i Uppsala på helt otroliga 83,3%! och en 9:a på galoppen!!!
 
Det hela började med att Coco var helt galen på framridningen, det var små flugor som irriterade honom så han reste sig och for iväg med mig, hade ingen kontroll alls!!
Till slut fick pappa ta honom i linan och vi fick gå runt, gick inte att rida. Sen var det bara in på banan och försöka göra sitt bästa :) Där inne kopplade han av och gick så fint. Jag var så uppjagad av hans bus så jag fick "hjärnsläpp", och visste inte vart jag skulle emellan åt. Ha ha men red fel bara en gång. Men jag är så nöjd, han har sån kapacitet och gång min fina Coco!
 
Måste berömma Uppsala dressyrsällskap, så fin anläggning och underbara funktionärer som var trevliga och glada!! Tack för en fin tävling!
 
 
 


Kommentera gärna på bloggen!

Kategori:

Jag vill gärna att  ni kommenterar vad ni tycker, bra som dåligt!
Gillar ni nya designen? Vad ska jag bli bättre på?
Vill ni ha en "frågestund"? där ni mailar frågor som jag svarar på och lägger ut på bloggen.
 

Ridning när man är en liten och kortare ryttare

Kategori: Allmänt

När man är lite kortare och inte har dom långa, snygga "dressyrbenen" måste man hitta så mycket mer teknink och snabbhet i sina hjälper. Jag har fått lära mig själv att rida på ett visst "sätt" då jag inte hittat en tränare som hjälpt mig med det jag behövt. När man är 160 och har en häst över 170, krävs det att hjälperna är kvickare. Blir hästen stark har man inte en chans att rida ihop den. Mina hästar är rida med fina små hjälper för att det ska se så lätt ut som möjligt och även för att det ska vara lättare för mig, jag kan inte rida ihop en stor häst med styrka.
 
Jag har i så många år önskat att mina ben varit långa och fina, men det är inget jag kan ändra på. Dom är korta och så är det, jag måste jobba därifrån och hitta min sits och ridning.
 
Det är en del som tror att mina hästar är så lättridna, det är bara att hoppa upp och rida. Visst det är så jag vill att det ska se ut :) Men så är inte fallet, jag har hittat en ridstil som är min och jag vill ha mina hästar på det sättet som jag kan rida dem. Lätta, kvicka, lyhöra.
 
Jag försöker lära ut mina elever att hitta känslan där dom tycker att dom rider bra. Ibland kan man inte sitta rak och stel för att det ska se fint ut, då tappar man ridningen och känslan.
 
Så hem och rid och bara hitta din känsla och din egen ridning :)
 
 
 
 
    
 
Minna och Larina Höm stor häst och liten skicklig ryttare
 

Norells

Kategori:

Framridning till tävling!

Kategori: Allmänt

Ska försöka förklara lite hur jag rider fram mina hästar inför en tävling. Framridningstiden jag ha på mig är ca 30 min, det brukar kännas ganska bra. Hästen ska ju gå som bäst inne på banan och inte på framridningen. Det är väldigt svårt att veta hur hästen känns för dagen innan man hoppat upp i sadeln, så därför kan jag inte förklara exakt hur jag lägger upp framridningen, men ska försöka på ett ungefär.
 
Först skrittar jag fram, kortar, länger skritten och checkar av den. Coco kan jag behöva trava tidigare om han är allt för laddad sen återgår jag till att jobba skritten efter en stund.
 
Travar fram lägger in övergångar och lite tempoväxlingar. Tar galoppen direkt när jag travat fram ett par minuter.
Där jobbar jag också tempoväxlingar och övergångar och olika linjer. Öppna, förvändsluta, sluta på volt en mycket bra lösgörande övning där man verkligen får ihop hästen mellan hjälperna.
Är det byten med i programet gör jag bara ett åt varje håll för att checka av, nöter inte på dom för då funkar det aldrig inne på banan. Rider linjerna där bytena ska vara men byter inte, för att Chanel verkligen ska lyssna och inte vara steget innan mig på banan.
 
Lägger in lite skritt pauser då och då.
5-10 minuter innan start tar jag upp samlingen och energin i traven, kollar så att det funkar och känns bra med skolorna.
 
Är Coco spänd kan jag behöva trava tidigare och jobba honom lungt fram till bettet utan att han spänner upp nacken.
 
Ni får gärna fråga eller lägga in kommentarer om hur ni gör och lägger upp eran framridning :)
 
 
Fina Chanel på framridningen i Hudiksvall

Tävlingsresultat 2013

Kategori: Tävlingsresultat 2013

Klicka här för att se mina tävlingsresultat 2013.Är du intresserad av att lämna en häst för träning/tävling eller visning inför championat/kvalité hos mig så skicka ett mail med lite information om hästen och dina mål samt telefonnummer på emmizen12@hotmail.com. 

Seger i Insjön!

Kategori:

Vi vann  Msv C på 73.33% i Insjön idag! Så härligt!
Coco var jätte snäll och skötte sig, men super laddad och spänd på framridningen. Eftersom jag var på begravning av min mormor igår blev han inte riden så vi tog lite mer tid på oss på framridningen, vilket var tur idag!
 
Han slappnade av efter 25 min och då kunde jag börja rida honom. Inne på banan skötte han sig exemplariskt och jag kände att jag kunde rida honom på banan. Ibland när han blir så spänd är det svårt att få honom att ta halvhalterna, han kryper bara uppåt. Men idag kunde jag rida honom mer och rätta honom mer så härligt!!
 
Tyvärr så sprang "protokoll tjejerna" så sista galoppökningen höll på att sluta utanför banan. Men jag hann få stopp på honom, det blev en 4 för ökningen som började super fint och en 5:a för övergången, sen la jag in en volt för att få till uppridningen så det blev -2 där men men domaren hade iaf överseende. Utan dessa hade procenten varit ännu högre, men vad gör det när jag fick sån bra känsla. Och det är bra träning :)
 
ÄLSKAR min fina Coco
 
 
 
Tyvärr inga kort från denna tävling men lägger in några gamla, jag lovar att skaffa en bra kamera snart :)
 
 
 
 
 
Resultat listan på alla placerade.
 

Plats Tid Ryttare Häst C  
1 14:32
 
Cocu Florencio I - Jazz A. Huitema Emma Mattisdotter 73.3331 73.3331
2 13:07
 
Alive Blue Hors Romanov - Flamingo Karl Christian Lindholm Frida Hallgren 68.0002 68.0002
3 12:45
 
Ängaby Get Maxed Storhaug Magic Flyer - Leyeswick dai Sara Svensson Marit Andersson 67.6673 67.6673
4 12:52
 
By Gant Bayron (SWB) - Nooitgedacht Margona Andersson Margona Andersson 67.5564 67.5564
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

Hovgården!

Kategori:

Igår var det Hovgården igen.
 
Och vilken fantastisk dag och kväll, strålade väder och kanon duktiga elever!!
Alla har verkligen uttvecklas enormt!
 
Lite bilder på Elin och hennes 4-åring Molle
 
 
 
 
Här ser man hur mycket dom har utvecklas tillsammans!
 
Emilie och Rickard
 
 
 
 
Även dom har utvecklas enormt, så kul!!
 

Sponsor!!

Kategori:

Jag har fått en sponsor och det är Norells Hästsport i Borlänge!
Ska bli jätte kul och spännande att ha ett sammarbete med dom.
Jag är väldigt tacksam och sprudlande glad!!
 
 
 
Skriver mer sen
 
 

Bästa Dagen!

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit ledig och det har varit strålande väder. Chanel fick komma ut i skogen en sväng och sen red vi ett pass på banan, hon kändes så fin!
 
Började trampa henne lite smått i skogen, och hon svarade jätte bra på det. Jag tror inte man kan piska fram en häst till att trampa, visst kan man ha någon på sidan om som hjälper till att driva i rätt ögonblick. Chanel är en sån snäll häst så det skulle aldrig fungera, jag tror på att lära dom på ett naturligt sätt. Jag har alltid kortat skritten ner för backarna och nu samlade jag lite extra och drev på med skänkeln, så fort jag kände att hon trampade till belönade jag henne, sen förstod hon vad det handlade om, duktiga häst :)
 
 
Coco gick också ganska bra idag. Vi har kommit in i en ny träningsfas och jag får ändra träningen lite från dag till dag. Har tränat mycket på att han ska ligga kvar och vänta på mig och där ifrån kunna rida fram mer energi, det fungerar jätte bra. Nu tränar vi mycket 10 m volter i trav, en mycket svår övning där man verkligen måste ha hästarna inramade mellan hjälperna. Han ska hålla samma takt och ta halvhalterna utan att spänna upp sig och jag vill kunna rida fram energin utan att det går för fort. Galoppen är han riktigt stark och bärig, behöver bara förbättra och stärka ännu lite till.
På Torsdag blir det en tävling i Insjön, första gången på utebana för iår så den tar vi som en träning :)
 
Fina Coco

Soliga Söndag!

Kategori:

Idag har jag haft en super skön Söndag ute i solen, så underbart att våren är här!!!
Lee har fått vara med i stallet idag och rida på sin lilla Kalle, hon sken lika mycket som solen :)
 
Här kommer några bilder från dagen
 
 
Gladaste tjejen
 
 
Lee Morfar och Kalle på väg till ridbanan
 
 
 
Fina Kalle
 
 
 
 
Och här kommer några bilder på Coco. Tråkiga bilder eftersom vi har en kamera som inte kan ta fina bilder. Men det var några bilder som blev ok
 
Låg å rund
 
Låg och fram med nosen
 
Lite mer samlad
 

Eskilstuna!

Kategori: Allmänt

Idag tävlade jag och Chanel i Eskilstuna. En jätte fin anläggning och trevliga tävlingar. Vi red Msv B och kom 3:a på 67% i tuff konkurrens. Chanel var så fin och vi fick till en bra ritt förutom 2 rejäla missar. Enkla bytet och första bytet, en 2:a och en 1:a drog ner ca 15-20 poäng synd men jag är så nöjd!! Vi börjar äntligen få ihop hennes energi och samling i ett! Men som jag sagt förut är det än så länge bara träning.
 
Falsterbo kvalet är avklarat!!.
Bild: 3:a Msv B idag i hård konkurrens. Börjar programmet med 8:or sen missar vi enkla bytet och missuppfattar varann inför först bytet. En 2:a och en 1:a drog ner 15 poäng. Äntligen har vi fått till samlingen och energin ihop.
Foto
 
Domarens kritik
 


Jag älskar denna underbara häst!!
 

Dagens ridpass på Coco

Kategori: Allmänt

Idag fick Coco prova kandaret igen, var ett tag sen sist. Han går så mycket bättre på kandar än träns, får mer koll på honom och jag tycker han är mer avspänd. Jag har lättare att kontrollera nacken, som han gärna vill bli lite hög i, men med kandaret kan jag lättare få honom i en bättre form. Trodde att det skulle bli tvärrtom därför har jag inte ridit på det så mycket, men nu kommer han få ha det oftare.
 
Vi jobbade galoppen i låg form och red öppnor,slutor och började arbeta lite piurettgalopp, så duktig!!red bara 20 min och han kändes så fin. I traven har jag börja vänta ut honom, rider samlad trav i en avslappnad form och ser verkligen till att han spårar och arbetar med bakbenen, sen rider jag framåt 3-4 steg och tar sedan tillbaka till samlad trav och sedan fram igen, är väldigt noga med att han går kvar i formen utan spänna sig, att han väntar på mig och att jag känner bakbenen "i sätet", svårt att förklara känslan. Denna träning passar honom jätte bra just nu.
 
 
 
 
Finaste Coco i en sluta
 
 

Äntligen är våren här!

Kategori: Allmänt

Känslan att få rida hemma på sin ridbana i strålande sol är helt underbar, dock blåste det storm idag men vad gör det när man får rida fina hästar :)

Coco har vilat i 3 dagar efter helgen och det har han mått riktigt gott av, han kändes mjuk, smidig och lyssnade bra på mig. Det blev ett lite lättare pass i lägre form, men checkade av att han lyssnade på mina hjälper.

Chanel är brunstig nu och då är hon inte riktigt på topp, men tyckte ändå att jag fick en jätte bra känsla i både galoppen och traven till slut.