Dagens pass

Kategori:

Idag fick Chanel komma till ridhuset, hon har gått i skogen och hemma på banan några gånger nu, så idag blev det en liten genomkörare igen :) Redan när jag satte upp kände jag att hon kändes jätte bra, positiv och lätt.
 
Började med att trava fram och rida lite skänkelvikningar övergick ganska fort till galoppen. Nu har hon fått mer styrka i galoppen och kändes jätte lätt och fin. Red slutor, öppnor och även skänkelvikningar i galopp. Gjorde ett par byten som hon gjorde så bra väntade på mig och bytte klockrent på min hjälp, jag blev överlycklig, det börjar äntligen sitta!!!
 
I traven tränade vi öppna volt sluta. Öppnorna och slutorna gör hon kanon fint, i volterna får hon lite bråttom och tappar traven så det får vi träna mer på.
 
Trav ökningar brukar jag aldrig träna, men idag gjorde jag en längning för att checka av att det funkar. Förut brukade hon bli för snabb och fick lite för höga lyft istället för att få längning i steget, men nu har den utvecklas och kändes mycket bättre. Det kommer bli ännu bättre men jag låter det växa fram med tiden. Vill inte slita på henne med massa ökningar.
 
Nu ska hon få vila 2 dagar, min underbara häst!
 
 

Bilder på Coco en härlig vinter dag!

Kategori: Bilder

Coco Öppna
Coco trav
Galopp
galoppfattning
galopp
Trav ökning på gång

Hur jag utbildar unghästen från 3-6 år

Kategori: Allmänt

3 åringen
 
Med 3 åringen kräver jag inte så mycket mer än gas och broms. Först och främst att den bjuder framåt och att den tar skänkeln och lägga sig rätt i handen. Rider mycket raka spår och är noggrann med att få hästen jämn och rak innan jag börjar med att lägga volter el serpentiner.
 
4 åringen
 
Här börjar jag lägga in mer övergångar och tempoväxlingar. Även här viktigt att den har bjudning och tar skänkeln. Kräver lite mer ställning, men mycket viktigt att den är kvar på yttertygeln. Börjar lära hästen att flytta sig i skänkelvikning först efter spåret och sedan ut mot spåret och tillsist över diagonalen. Provar även att samla den lite, brukar göra det i hörnen för att den ska bli uppmärksam och lydig. Börjar också variera formen.
 
5 åringen
 
Här kan man börja arbeta hästen mer, när den vet lite vad det är frågan om. En rolig ålder att utbilda en häst. Rider olika saker för att hitta rätt träning för just den hästen jag rider. Skolor, förvänd galopp, mycket enkla byten och även "riktiga" byten. Övergångar, tempoväxlingar för att se till att den alltid är uppmärksam och bjuder framåt. Ser till att den verkligen tar halv-halter och får in bakbenen. Börjar smått med att förbättra gångarterna steg för steg.
 
6 åringen
 
Här blir det mer samlings arbete och jag fortsätter med att förbättra gångarterna. Lite piruett arbete i galopp och lite passage känsla i traven. Försöker att få luftigare skolor och mera tryck i hästen så den kommer uppåt framåt. Vill få den explosiv men ändå att den väntar på mig. Befäster bytena och börjar smått lägga in flera.
 
 
Basilika som 3 åring en otrolig snäll och ridbar häst
 
 
Boccazia som 4 åring
 
 
Sutchen som 5 åring
 
Coco!!

Sadeldjungel

Kategori: Allmänt

Ja det finns så mycket olika sadlar att välja bland. Jag tycker det är jätte viktigt att ha en riktigt bra sadel, det är värt att lägga lite extra pengar på det. Jag har en Prestige venus K med kortare kåpor eftersom jag är lite kortare. Den älskar jag! Enkel och väldigt skön, man sitter bra i den. Gillar även Equipe sadlarna, dom är otroligt sköna att sitta i. Childeric sadlarna behöver jag inte skriva om dom sitter man ju kanon i. Tyvärr har jag inte så mycket pengar att lägga i en sadel, men annars hade jag nog haft en sån.

Min Prestige, köpte jag begagnad, men den var knappt sutten i. och pga att det var korta kåpor, fick hon inte sadeln såld så jag fick ett riktigt bra pris på den , det var ju tur för mig :) Den kostar nog runt 30 000:- ny. Bland de lite billigare sadlarna har jag haft en wellington. Men tycker inte att dom sadlarna passar mina ben, jag får ingen bra vinkel på benen och skänklarna. Det gäller att hitta en sadeln som passar hästen så klart men även ryttaren, man måste känna sig bekväm och få en bra sits annars kommer man inte att kunna inverka på rätt sätt. Kan vara bra att prova mycket olika sadlar och modeller för att se vad som passar just mig.

Prestige Venus K

Tips!

Kategori: Allmänt

Jag vill ha mer tips om vad ni vill läsa vad ska jag skriva om och vad jag kan bli bättre på ös över mig med förslag! :)
 
 
 
 
 
Bild på Minna och Larina Höm. Stor häst och liten ryttare :) Larina är runt 178cm. Minna är så otroligt skicklig att rida och hon ger mig sån insperation. Att kunna rida vilken häst som helst och få det att se så enkelt ut!
 
 

Donnar

Kategori: Allmänt

Tänkte skriva en liten berättelse om Donnar, hästen som jag har här till försäljning!Donnar von wichtenstien är han fullständiga namn. Han är 13 år och utb tom intermediaire. Han kom till mig i Oktober och var inte alls riden mycket, vad jag tyckte. Han hade ingen egen bjudning alls, och var väldigt sne riden, som ett C till vänster. Han kunde inte gå ärligt på tygeln och hade en underhals som en hopp häst :). Styrkan fanns inte och det var svårt att rida nånting bra överhuvudtaget. Efter 2 månader började han bli fin och bjöd bra framåt, men sen kom vi in i en "svaka". Han ville ingenting det gick inte att få honom fram till bettet. Vi hade i samma veva höjt havren för att få lite mer energi i honom. Men det verkade bli tvärtom. Jag ger aldrig mina hästar havre, för jag tycker inte att det är ett bra foder, men Donnar var van att gå på havre så då fortsatte vi med det. Vi kom fram till att prova ta bort havren, och det blev en helt annan häst. Nu går han på kross och mûsli och det funkar perfekt.

Ändrade även lite på träningen. Red kortare pass och saker som han tyckte om ex mycket byten för det är hans styrka, han tycker det är roligt och gör det riktigt bra. Krävde ingenting första gångerna, sen började sätta mer styrka från grunden, övergångar, tempoväxlingar. Istället för att rida massa rörelser så jobba jag bara med det enkla som är det svåra. Han kan ju alla "saker" men inte på rätt sätt, så fort han gör det riktigt så blir det kanon!
Nu är han faktiskt riktigt fin, jobbar i rätt form och med mkt mer energi, fattas fortfarande lite bjudning och styrka. Han är mycket rakare, fast att han ibland kommer in i sin gamla vana att vara ett C till vänster, men kan jag snabbt rätta till det.

Jag har verkligen lagt ner ett bra arbete på honom och hoppas att det finns en duktig ryttare som kan fortsätta att utvecklas med honom.

Lördag

Kategori: Allmänt

Idag har jag hunnit med en massa saker. Först till stallet och iväg med Chanel till ridhuset. Blev bara galopp idag och jag tyckte hon fick riktigt luftig å fin galopp tillslut. Tränade även samlad skritt som hon har väldigt svårt för, men nu börjar hon förstå att man inte bara ska ta stora långa kliv, utan även kunna korta stegen lite :).
 
Sen mockade jag och fixade foder till alla hästarna. Åkte hem till Dalvik och bytte om för att åka med familjen till kupolen. Lee fick 2 par nya skor och jag hittade ett par Jeans på rea som kostat 1200:- och jag köpte dom för 80:- det kallar jag REA!!!
det var udda stl, så det är ju tur att jag är liten ibland.
 
Åkte hem bakade en super god äppelkaka, jag lyckades göra någonting som smakade gott!
Nu blir det hamburgare, en påse godis och filmmys! Det var inte igår, så en riktigt härlig dag!
 
Imorgon laddar jag för en heldag med ridning och hästar längtar redan :)

Nålar på Coco

Kategori:

Idag har Coco fått massage och nålar av duktiga equieterapeuten Tin. Jag tyckte att han kändes lite öm idag och han rörde sig inte riktigt som han brukar. Det var ju ingenting som syntes men när jag känner hästarna så väl så känns minsta lilla grej som inte är som det brukar! Tin masserade honom lite först och spänningen försvann nästan direkt. Tror spänningen kan bero på hans shivering, för det var exakt de musklerna som var spända. Det kan även vara att jag tvingat med hans bakben lite mer de sista gångerna så han hade lite träningsvärk. Men nu är det bra så får se hur han känns imorgon min svarta pärla :) Provade även kandar idag för första gången och det gick bra!
 
en nål nedanför knät
nålar på ryggen
kandar

Galopp träning!

Kategori: Allmänt

Idag fick Chanel träna mkt galopp. Hon är lite svår i galoppen då hon gärna kryper ihop och blir lite kort. Det går inte att bara rida henne framåt och försöka länga henne för då galopperar hon som en liten ponny. Vi har tränat mkt samling för att få styrkan i bakbenen och nu är det dax att rida den samlingen framåt, och det gick riktigt bra tillslut. Fast jag fick verkligen jobba och koncentrera mig, jag måste rida henne varje hundradels sekund!!
Bytena gick super 2 klockrena byten som var luftiga och jätte fina, blev så glad att hon väntade på mina hjälper för då blir det bra!
När jag rider galopp slutor då får hon verkligen fram galoppen där kan jag variera hur jag vill, men så fort det blir bara rakt fram blir hon så ivrig. Kom på en jätte bra övning som funkade kanon bra på både Coco och Chanel

Rider sluta fram till kvartslinjen så jag har ca 5 m till väggen, då vänder jag en cirkelbåge tillbaka och direkt in i en öppna!Fick båda hästarna jätte bra mellan hjälperna och de fick verkligen bakbenen under sig.
 
 
 
 

Santano

Kategori: Allmänt

Hittade två filmer på Chanels pappa Santano
 
 

Lite tankar

Kategori: Allmänt

Sitter här och funderar lite på hur man kan bli en duktig ryttare. Jag tror att för det första måste man vara självkritisk. Att hela tiden vilja förbättra sin sits och inverkan. Sen tror jag att det är viktigt att ha en förebild som man kan se och lära sig av.
Och så klart en bra tränare.

Hur tränar man upp sitsen? Massor av sitsträning så man hittar balansen och hela tiden kan rida avslappnat. Man ska träna utan stigbyglar,det är nyttigt men jag tror att det är viktigt att träna med stigbyglar så man får en mjuk och känslig fot i stigbygeln samt att få ett bra skänkelläge.

Vad är ridkänsla?svårt att förklara, men ska försöka. Ridkänsla är att göra rätt saker vid rätt tidpunkt. När man fått in det i kroppen utan att man behöver "tänka" på vad man gör. När allt flyter ihop och man kan inverka och hitta tajmingen får man en bra ridkänsla!
svårt??ja
Man behöver få in känslan för varje ny grej man ska lära sig, så ridkänslan utvecklas hela tiden.

Även viktigt att man som ryttare kan anpassa sig efter vilken häst man rider, alla är olika. Det lär man sig endast genom att rida många olika hästar i olika utbildningsstadier.

Några bilder på min förebild Emmelie Scholtens
 
 

Tävlings planering

Kategori: Allmänt

Nu börjar jag planera in årets tävlingar. Har som mål att rida några Msv C på coco för att se hur han är på tävlingsbanan. Sen ska han tävla Msv B, och något 6-års program. Vill så klart göra nåt kval till Falsterbo, men vet ej om jag kommer att åka då det kostar mycket pengar och är en tuff resa för hästarna, men det visar sig. Coco kan egentligen behöva komma ut till stora tävlingar och arenor som det är i Falsterbo. Där det händer mycket, är mycket publik och andra hästar så han lär sig att koppla av. Hoppas verkligen att han håller sina ben i styr så vi kan tävla detta år, utan att han skadar sig
Cocos första tävling blir i Avesta 16 mars en LA:4 och en MsvC:2

Chanels första tävling blir i Örebro en Msv C och en Msv B.
Med henne har jag som mål att tävla Msv B med bra resultat. Även henne vill jag kvala till Falsterbo men lika där så vet jag inte om jag vill åka. Tror att jag hellre vill "spara" på henne och få en fin tävlingshäst. Mycket tankar och funderingar, det får visa sig lite under året hur det går.

kräksjuka...

Kategori: Allmänt

idag som jag skulle iväg på träningstävling med coco och träna Chanel för Ricardo. Då vaknar jag på natten med världens kräksjuka!!
inte så kul...

Lite Bilder

Kategori: Bilder

Jag är väldigt dålig på att ta bilder men idag tog jag med kameran och knäppte lite olika bilder
 
Chanel i hagen
 
 
Coco provar sitt kandar
 

Chanel för 1 år sen

Kategori: Allmänt

 
Hittade en film från förra året på Chanel. Då vi fick träna mycket låg form .


När jag börja träna på ett annat sätt har hon verkligen fått bakbenen med sig och framdelen uppåt.
lite skillnad?

 

Liten film från träningen idag

Kategori: Filmer

Här är en liten film på Chanel idag!
Blev inte så mycket galopp då pappa var tvungen att hjälpa mig med bytena för dom gick inte så.
Var längesen vi tränade byten, dom blev lite hit och dit :) Men hon är så underbar ändå

Om hästen "hänger" på en tygel

Kategori: Allmänt

Alla hästar har ofta en starkare/svagare sida precis som vi. Om man har en häst som hänger på en tygel vill de flesta försöka "ta loss" hästen i den sidan. Men för det mesta blir hästen då ännu starkare. Jag försöker rida och lära ut att göra tvärtom. Det är bättre att ha hästen lite rakare och rida den fram till den andra tygeln, där man inte har stödet. När man sen får stödet kan man runda hästen igen. Man hör ofta tränare som säger att hästen är stelare i den sidan, man får då dra hästen ner på tygeln, och lossa den i sidan. Jag tror inte att det är ett bra sätt, då det bara blir en dragkamp mellan häst och ryttare, och det slutar bara med att hästen blir starkare och starkare i den sidan.
Jag tror att ryttaren måste lära sig att rida hästen fram till båda tyglarna. Om man inte får lika mycket stöd i en tygel så försök att rida fram till den tygeln och gör halv-halterna där och bli istället lite "kvickare" i den tygeln som hästen hänger på.

Kan vara bra övning att rida öppna-förvänd sluta-öppna-förvänd sluta!både på rakt spår och volter.
Eller rida olika volter både stora och små och verkligen känna efter vart man har hästen genom att rida den rak. När hästen är på yttertygeln brukar det aldrig vara problem att ställa den inåt.
 

Helgens planer

Kategori: Allmänt

Det kommer bli en helg med mycket häst som vanligt. På söndag ska Coco få vara med på en pay and ride på Sveden. Det kan vara bra att visa honom dressyrbanan igen innan de "riktiga" tävlingarna börjar. Coco kan vara rädd för allt ska bli intressant att se hur han reagerar, sist det var tävling på hemma plan, drog han hela långsidan i full galopp.

Chanel ska få vara med på Ricardo träningen denna gång även den är på söndag så det blir fullspäckat schema.

Smak råd!

Kategori: Allmänt

 
Jag måste köpa ett par nya träning stövlar snart, då mina gamla börjar ge med sig. Jag satsade i ett par fina tävlings stövlar förra året och vill helst inte lägga ner så mycket pengar. Men det finns ju sååå snygga stövlar som jag vill ha! :)Kanske en tidig 30 år present ? :)
Jag har lite besluts ångest

Första paret ut Anky elegance Mörk blå. Lite annorlunda men jag vill ju inte vara som alla andra, jag gillar dessa skarpt!!
Nästa Anky Mörk bruna fast skulle vilja ha dem lackade
 
 
 
 
Nästa de bruna. Tycker inte riktigt om dessa men vill höra vad ni tycker
 
 
Eller dessa Königs Mörk bruna lackade
 
 

Tränare

Kategori: Allmänt

Det är viktigt att ha en tränare som man trivs med och som hjälper en med det man behöver hjälp med!En som lär en dom små "hemliga" knepen. Jag har tränat för olika tränare och har hittat 2 som passar bra just nu. Mattias Jansson tycker jag är riktigt bra, det är rakt på sak och han ger mig tips som jag behöver jobba på. Tränar för honom 1-2 gånger om året. Tränar även för Ricardo 2-3 gånger om året när han kommer till oss här i Dalarna. Han är riktigt bra på sånna saker som "vanliga" tränare inte alls ser. Han är grym på att se hur en häst behöver träna.

Bästa tränaren av alla är min pappa, Han har varit med mig sen jag började rida, tror jag var 7 el 8 år så han känner mig och vet att jag aldrig är nöjd förrän det är bra. När jag känner att nu måste jag bättra på min ridning, eller om det är något som jag inte får kläm på, tar han med filmkameran så jag sen får sätta mig ner å kolla och inspektera mig själv. Pappa har hållt på med hästar hela sitt liv så han kan verkligen häst, dock med trav hästar. Men de senaste 20 åren har det varit ridhästar :). Han behöver bara ge mig lite råd så blir allt mycket bättre direkt!Han ser saker som ingen annan ser.
Min pappa är BÄST!!
 
Pappa och Chanel

skoning

Kategori: Allmänt

Coco fick sina bakhovar skodda idag, det är lite pyssel med att sko honom bak när han har shivering. Han har svårt att stå still och drar upp benen jätte högt och sen sätter ner dom. Han får därför sova lite, då går det mycket lättare både för hovslagare och häst. Jag passade även på att klippa öron och frisera honom lite :)

Inridning

Kategori: Allmänt

Jag har ridit in ett 20-tal hästar. Alla är olika på sitt sätt! Jag fick lära mig allt som har med unghästar att göra på Gränsbo, när jag jobbade där.

Min första unghäst som jag fick rida in var livrädd. Han skenade på linan i full galopp i flera varv med mig på, sen stannade han andades och drog iväg igen, tror det tog 3-4 månader innan jag kunde rida själv. En annan häst accepterade aldrig bettet, det gick inte att ta i munnen och inte heller att styra, det vara bara att åka med i full fart. kommer ihåg att jag slog i knät i sargen efter varje hörn, ha ha. Det fanns också flera jätte duktiga och okomplicerade hästar. När man ska rida in hästar måste man vara tuff och inte rädd
På den tiden var jag inte rädd för nåt tyckte det var livet att rida in unghästar. Men nu vill jag inte alls rida in någon, har en dotter att tänka på och jag har nog blivit lite fegare. Man vet ju vad som kan hända. Jag kan ta över när den är riden några gånger :)

När jag börjar jobba en oinriden unghäst(när den är van vid sadel, träns mm), börjar jag med att longera den inspänd, ganska löst första gångerna, så jag ser att den accepterar bettet. Sen hänger jag på båda sidor, hoppar upp och ner några gånger. Sätter jag mig upp när jag tycker att hästen känns trygg, har hjälp av någon som håller linan. Sen är det bara att köra på, skritta trava i vänster varv brukar för det mesta gå bra. Problemen kommer, om det blir problem, när man byter varv när hästen ser en från höger sida som den inte är van vid. Men det är bara att ta det lugnt och börja om.

Är hästen okomplicerad och trygg kan man rida själv redan 2 gången. Galoppen brukar gå bra även den, bara hästen blivit van. Jag tycker det är lättare att galoppera själv utan lina.

När hästen är van vid ryttaren börjar man byta varv och rida lite mera. Noga med att ha en bra balans så man kan sitta lätt och stilla för att inte störa hästen.

Jag försöker sen få hästen att bli stadig och acceptera bettet genom att bara hålla handen stilla och stadigt, lite som en inspänningstygel, när hästen förstår det är jag mkt noga med att lätta i handen, bara mm inga stora tygeltag!!

Sen är det dax att lära hästen ta skänkeln, kan vara bra att ha ett spö till hjälp, då de oftast spänner sig och stannar upp när man läger till skänkeln lite hårdare. När hästen tar skänkeln fram till handen och man får ett lätt fint stöd så har man gjort ett bra jobb!!

Tips!

Se till att du har hjälp och ta hjälp av någon erfaren och duktig människa som du kan lita på

Arbeta mycket från marken först och gör hästen trygg med dig

träningsupplägg forts..

Kategori: Allmänt

Min bästa övning är skänkelvikning. Den kan man variera mycket med övergångar tempoväxlingar rida rakt fram mot kortsidan, lägga volter mm. variera ställningen. Det är en väldigt bra övning för att få hästen med sig och helt mellan hjälperna. nu tränar jag lite "passagesteg" i skänkelvikning för att sen rida framåt och få luftiga steg i skänkelvikningarna. Ofta börjar hästarna springa ifrån och tappar traven rörelserna, eller tappa bjudning. Mycket bra att träna för att sedan gå över i sluta och träna den på samma sätt. När jag rider sluta känner jag efter att jag när som helst kan rida fram i öppna för att få koll på yttersidan!!!

Träningsupplägg

Kategori: Allmänt

Jag är väldigt noga med att ha en rakriktad häst som är på båda tyglarna och bjuder framåt från det kan man börja jobba och få dem lösgjorda och uppmärksamma!
 
Chanel
 
Hon rids just nu ut i skogen 2 gånger i veckan och ridhus 2-3 gånger. Jag har tränat henne på olika sätt beroende i vilken uppbyggnads period hon varit i. Det jag lärt mig är att inte rida henne i för låg form för mycket. Det fick jag göra för en tränare och hon tappade all gång och bara sprang på frambenen. Hon är så stor så det är inte bra att få all tyngd på frambenen, istället har koncentrerat mig på bakbenen.Att få henne att lära sig att stoppa dom mer under sig så hon kommer upp fram
Mycket övergångar och tempoväxlingar. Traven har jag börjat träna genom att rida "passagesteg" även kallad kadens och rida fram ur det så hon får en luftig trav. Det tar tid att bygga upp styrkan i det, så det måste få ta lite tid. Noga att inte bara korta stegen då tar man bort traven istället. Galoppen har vi tränat mycket samling, då hon gärna blivit lite kort och svårt att länga sig. Nu är det lättare att rida henne fram ur samlingen och få luftigare galopp. Förvänd galopp är också riktigt bra att träna fram galoppen. Bytena har varit svåra, jag har inte haft nån koll och hon vill gärna vara steget innan mig å då bli hon lite efter bak. Men dom börjar sitta, men hon måste ligga exakt och lyssna på mina hjälper.
 
Coco
 
Han går just nu bara i ridhus el på banan om den är ok, eftersom han är lite vild i skogen. på sommaren när det är bättre fäste får han komma ut å galoppera i skogen också. Coco har varit väldigt rädd och spänd, han har jag tränat låg form i ett år, inte förrän nu har han börjat slappna av. Nu kan jag börja lära honom mer rörelser och samling i olika former. Öppna i galopp och trav och övergångar i det är en väldigt bra övning för honom, då får jag koll på yttersidan och bakbenen med. Traven tränar jag upp som på Chanel. Hans galopp är fin och mycket lättare än Chanels. Den tränar jag mkt förvänd galopp och nu även lite mer samling och övergångar i öppna för att få honom mellan hjälperna och mer med mig. Han har lättare för byten men nu blir han lite nonchalant så då har jag börja lägga in fler byten och på olika ställen så han hela tiden lyssnar på mig. Rider ca 35 min på båda ibland lite mer el mindre
 
Övningar jag gillar
 
För det första rakriktning, rida på kvartslinjer el medellinjen så man har hästen rak på båda tyglarna mellan båda skänklarna.
Hörnpasseringar. Halvhalt-hörnp-halvhalt.
Öppnor och övergångar i öppnor, då får man hästen mellan hjälperna, senare även tempoväxlingar.
Förvänd galopp och galoppfattningar
Programdelar rider jag ibland, det blir mer på sommaren under tävlingsperioden. Det är väldigt nyttigt, tror jag behöver träna mer på det nu faktiskt :)
Santano

Tips om vad jag ska skriva om

Kategori: Allmänt

Vad vill ni att jag skriver om här på bloggen!? Ge gärna förslag alla förslag är välkomna. Frågor-svar?

Underbara Chanel i snön!

Kategori: Filmer

En liten filmsnutt på Chanel idag ute i snön hemma i LövängetSnygga Ridkläder :)

Kategori: Allmänt

Det finns så mycket fina ridkläder som jag bara vill ha!! Här är från spooks


Denna skjorta vill jag bara ha!! Fior da Liso

Hovgården!

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit i Hovgården och ridit några hästar och haft lite lektioner. Blir så glad av alla underbara och glada människor som kämpar på och är så duktiga att rida sina hästar. Känner mig positiv och glad nu!

Trevlig Helg!!

Utbilda en häst

Kategori: Allmänt

Hur utbildar man en häst på rätt sätt?

Ja det finns nog många vägar och teorier om det. Mina grundpelare när jag rider är framåtbjudning, rakriktning och lösgjordhet då får man även hästen uppmärksam och lydig.
Det är 3 viktiga saker som man måste ha med sig hela vägen!oavsett om hästen är 3 eller 13 år.

En häst måste byggas upp från grunden och få den styrka som den behöver för att klara av de rörelser den ska utföra. Det tar tid, tänk bara på dig själv, du kan inte gå in på en gym och köra benpress 100 kg direkt!

Ryttarens sits är mycket viktig!En stadig, avslappnad sits med mjuka och snabba hjälper, det är något man måste träna på hela tiden. Men jag tror att alla ryttare har sin egen ridstil. Det beror också på hur stor man är och om man är kvinna eller man.
En liten ryttare måste rida med mer teknik och vara snabbare i hjälperna för hon/han kan inte rida en häst på över 170 med styrka, det är vad jag tror :) En lång man på 1.90 kan rida med mer styrka och sätta ihop en häst på ett helt annat sätt.

Jag brukar filma mig för att se mina brister och kunna bli bättre. Jätte nyttigt!

Alla hästar är olika och man måste som ryttare kunna rätta sig lite efter hästen och lägga upp träningen som passar just den hästen. En del hästar har lättare för vissa saker medan andra hästar har lättare för andra saker.

En unghäst är "oförstörd", den kan man forma lite mer som man vill jämfört med en redan utbildad häst som är "fel" riden, det är svårt att fixa till.

Ridning är det lätt ??

Kategori: Allmänt

Nej det vet alla vi som rider! Och konstigt nog blir det svårare och svårare ju längre upp i utb man kommer!Men det är det härliga med den här sporten, man blir aldrig duktig nog! Först ska man lära sig att hålla balansen och sitta kvar på en häst som rör sig, vilket inte är lätt till en början. Och sen ska man få styrka att orka sitta kvar i rätt sits och dessutom kunna inverka på ett djur som rör sig och har egen vilja!Senare ska vi också bli så pass duktiga att vi ska kunna utbilda hästen och lära den olika saker.
 
kort på Emmelie Scholtens och Charmeur! En riktigt duktig ryttare som jag har som förebild, hon är så j-vla bra på att rida!!
 
 

Kalle och Lee

Kategori: Allmänt

Idag har Lee äntligen kunna rida på sin lilla Kalle, och gissa om hon var lycklig!!:) Hon borstade och kratsade hovarna tänk vad stor hon blivit. sen sa hon "mamma kan du släppa mig jag vill rida själv!" gullunge :)

Härliga lediga dag!!

Kategori: Allmänt

Idag har jag hunnit med mycket på min lediga dag. Började med att åka med Lee till tandläkaren, sen hem till Lövänget mockade och fixade stallet. Red Chanel på banan, äntligen går det att rida där igen :).
Snabb lunch sen iväg med Coco till ridhuset och därefter Donnar, som gick super fint!Nu börjar allt stämma med honom, så kul!!
Sen var det äntligen dax för kaffe å fika, som jag längtat efter hela eftermiddagen.
Nu blir det hem och lägga i en tvätt, städa göra mat, ge Lee mat, borsta tänder, göra välling och natta henne!

Härlig dag!

Kategori: Allmänt

Idag har det varit en härlig dag med massor av jobb. Började 06.15 på posten. Åkte hem till Lövänget tog in hästarna och pysslade om dom lite. Sen iväg till vika för lektioner. Alla hästarna skötte sig fint och alla ryttare red så bra idag, riktigt kul!!

Nu blir det sängen och ladda för en dag med ridning imorgon!

Snöigt!

Kategori: Allmänt

Idag har det snöat ordentligt. Det är inte kul att köra post när det vräker ner snö, det blir svårt att ta sig till lådorna, och svårt att ta sig därifrån när det inte är plogat. Men det är bra att för banan, då kanske vi kan rida på den snart igen :)

När jag slutade jobbet åkte jag med Chanel rill ridhuset. Hon har gått i skogen några gånger nu och hade en vilodag igår så hon var så laddad!!Jag älskar hennes energi, men det är riktigt svårt att rida henne när hon har så mycket energi!Jag vill behålla hennes arbetsvilja men ändå måste hon lyssna på mig, det är svårt. Men jag tyckte ändå att det gick bra tillslut.

Bröd bak!

Kategori: Allmänt

Idag har jag jobbat till kl.17 efter det åkte jag hem och bakade bröd med Lee! Hästarna har vilodag idag så då hinner man med annat :) och ibland behöver man umgås lite med sin dotter utan att det är i stallet!

Korv grillning!

Kategori: Allmänt

Den här helgen har jag stalljour :) Gick upp 06.15 åkte till Lövänget släppte ut alla hästarna och mockade. Åkte iväg med Donnar till ridhuset, var klar till kl.11.
 
Sen hade vi en liten familjedag med korvgrillning ute i skogen. Nu ska jag göra mig klar för att åka till Vika och ha en lektion. Sen hem till Lövänget igen för att ta hand om hästarna och äta middag hos mamma och pappa.
om ni undrar varför jag är lite rund så är det ett gamalt kort från när jag var höggravid!!

Om Cocü

Kategori:

Cocü
F. 2007
e: Florencio
ue: JazzCocü är en KWPN-valack med stor utstrålning. När han kom till mig i augusti 2011 var han inriden men rädd och osäker inför de flesta uppgifter. Han blev opererad för lösa benbitar och halkade efter lite i sin utbildning, men har nu blommat ut som ridhäst. Målet med Cocü är att få honom avslappnad på tävlingsbanan, detta år är till största del träning för rutinen. I höst hoppas vi kunna kvala till Flyinge avelschampionat!

Han är en känslig häst med mycket motor, fokus ligger på att få honom avslappnad, först då blir han ridbar och jag kan komma till ridning. Då ser man hans kapacitet och man kan rida fram den fina gången han har! Han är jättesnäll att göra iordning och står mest och sover på stallgången, i hagen brukar han busa omkring och uttrycka sin glädje i alla möjliga former (och gångarter!!). Cocü har shivering, vilket innebär att han får muskelspänningar och är därmed svårskodd, och kräver att han hålls igång ordentligt.
 
Cocü har 3 riktigt bra gångarter som börjar komma fram mer och mer nu. Galoppen är hans bästa för dagen, rund, luftig lätt för samling och längning.

 
 
 
 
 
 
 


Fredag!

Kategori: Allmänt

Äntligen är det Fredag! Idag har jag fått behandling av Tin, så behövligt tack!!snart dax för hästarna att få sig en omgång också :) Har sån tur att vi har henne i stallet :)

Chanel fick komma ut på en skogstur underbart, coco fick gå ett lugnt pass idag och Donnar gick riktigt fint! Avslutar denna sköna Fredag med att åka på middag till dom bästa!

Om Chanel

Kategori:

Chanel
f.
2007
e:
Santano
ue:
San RemoChanel är ett sto av rasen KWPN, som kom till mig i augusti 2011 som fyraåring. Hon var då i stort sett bara inriden. Följande säsong som femåring började vi tävla och som bäst resultat hade vi 75% i MSV C. Vi var också bästa femåriga ekipage på rankinglistan 2012. Nu siktar vi på att starta Falsterbo och fortsätta tävla med bra resultat i MSV B.

Hon är en snäll häst med coolt temperament, enkel att ha med sig på tävling men taggar fortfarande till när man rider in på tävlingsbanan. Det bästa hon vet är att stå och gosa med matte i boxen eller ta en mysig tur i skogen.
Chanel har en otrolig ridbarhet och ett hjärta av guld, hon gör alltid sitt bästa. Hennes trav är grym den är stor,  luftig, energisk och lätt för att samling.