Älskar mitt jobb

Kategori: Allmänt

Jag älskar verkligen mitt jobb ibland!! Så duktiga elever som verkligen ger allt och ger mig sån energi!!
 
Alla som håller på med hästar vet att det är jobb varenda dag. Hästar ska ut det ska mockas det ska rids det ska halmas,spånas packas oändligt med höpåsar. Det ska sopas putsas, fyllas vatten, mockas hagar, mm mm
 
Just denna period (vinterhalvåret) blir allt dessutom ännu jobbigare. Medans andra kanske kan krypa ner i soffan å kolla på tv måste vi ryttare ändå sköta alla sysslor VARJE dag! 
Ibland har jag funderat på vad jag hålle på med, men den tanken försvinner direkt! Vad skulle jag annars göra? Fika,shoppa kläder kolla tv och bio eller vad för vanliga människor! 
 
Detta inlägg blev inte så genom tänkt, det vara bara mina kvälls tankar 😉
 
 

Grund ridningen är A och O

Kategori: Allmänt

Återigen blir jag påminnd av hur VIKTIG grundridningen är och hur MÅNGA som fuskar med den eller inte får lära sig. 
 
Vad är då grundridning?
För mig handlar det om att ha en häst som är mellan hjälperna och mellan sidorna. Har man inte en häst i "ramen" så är det nästintill omöjligt att göra någonting bra. Visst kan man rida olika rörelser fast än man inte har hästen mellan hjälperna, men hur bra blir det?
 
Först å främst måste hästen vara fram för skänkeln, för att överhuvud taget kunna ta halvhalterna ärligt. Och för att kunna ta halvhalvhalter måste man ha en kontakt med hästens mun. Ifrån detta ska men sen kunna få en jämn häst som är inramad. När man har kontroll på detta kan man gå vidare med att hitta ställning, böjning och sidförande men fortfarande måste kontrollen mellan skänkel-hand samt ytter-inner sidor finnas där. 
 
Många ryttare "vågar" inte inverka för att då får man en spänd häst. Eller så vågar man inte rida för att man tycker "synd" om hästen. Men fast att man sitter där och hoppas på att hästen ska göra den där öppnan, eller slutan,eller bytet så tappar den takt, form och balans. Varför? 
Kan bero på att den inte är mellan hjälperna. 
 
Varför är man rädd för att få en spänd häst? varför är man rädd för att inverka? är man snällare mot hästen om man sitter å nöter runt runt utan att få ett svar?  Är det inte bättre att säga till med skänkeln 1-2 gånger än att klämma å nöta 2000 gånger? 
 
Vad händer om man "rider igenom spänningen"? Vad händer om man förstärker sina hjälper för att få ett svar? 
 
Jo tillslut får man ett svar och hästen börjar slappna av och kommer därmed till arbete. Har man kommit så här långt kan man faktiskt börja rida på riktigt och börja utbilda sin häst. Nu kan man också börja hitta avspändhet, lösgjordhet, kontroll och balans.
 
Bakbenen börjar aktiveras och hästen stärker sig. Kopplingen mellan  energi och samling kan börja och sen är det en låååång resa innan man får en så pass stark häst som bär sig och som håller energi,takt,samling,balans,avspändhet,schvung i alla rörelser. 
 
   

Go morgon

Kategori: Allmänt

Eller Go Kväll är det nu!Detta inlägg skulle kommi imorse 
 
Ännu en dag med halka! Varför ska det regna och sen frysa på? Går inte att rida någonstans och det är rena skräcken att åka till ridhuset med lastbilen i halkan. 
Bara att försöka åka och glida ner för backarna. 
 
Jag är inget fan av vintern och har redan stor längtan till sommaren. 
Det positiva med vintern är vinterträningen med hästarna. Att lägga upp en plan och bygga upp dom inför kommande säsong. 
Jag är otroligt nogrann med att bygga mina hästar just under denna period, det är nu man lägger styrkan, och grunden inför nästa tävlings säsong. 
Ska skriva ett inlägg om detta senare samt hur jag tänker i mitt arbete med hästarna 
 
 
 
Ellie 
foto Li Sjöstrand 

Förälskad

Kategori: Allmänt

Jag har nu ridit på min fina lilla Eyecatcher. Jag är helt förälskad i den lilla rörliga hästen. Han ger en underbar känsla trots att han bara är inriden. 
Dom bakbenen är bara så fina👌🏻🌟 
 
 
 

Coco is on the topp

Kategori: Allmänt

Coco känns fantastiskt bra just nu!! Det är roligt att rida varje dag och vi kan jobba vidare utan att det blir så krångligt. 
Så härligt att känna hur han känns när formen är på topp. Den ska vi försöka hitta till sommaren nästa år!! 
 

Eyecatcher

Kategori: Allmänt

För 3 veckor sen fick jag hem min 2,5 åring från lösdriften.  Han fick börja inridnings skolan direkt. Dels för att slippa det värsta jobbet under vintern och för att få honom helt "tam" 
 
Introducerade såklart bett och allt sånt innan vi började inridningen.
Han är nu riden i alla gångarter i båda varven, varit till ridhus 2 gånger. Är imponerad av hans utveckling och som han rör sig!!! Alla 3 gångarterna är fantastiska!!
Sällan en sån unghäst kan skritta avspänt genom kroppen med stort övertramp.  
Eyecatcher e. Sezuan-Hesslegårs Rubin-Master 
 
 
  

När pressen släppt

Kategori: Allmänt

Långt in i det undermedvetna har jag en mental spärr som gör att vi inte presterar som jag vill inne på banan. 
Nu när all tävlings press försvunnit går allt så lätt, vi är ett med varann och kan leka med allt utan att det känns svårt. Coco känns fantastisk just nu!!