Seger i vår andra Msv B:4

Kategori:

 
Chanel kändes jätte fin idag och vi fick till ett ganska ok program lite små missar men i stort sätt ganska bra. 
68%
 
 
 
 
 

På väg till Malung

Kategori:

Nu är vi på väg till Malung med Chanel för att tävla en Msv B:4 ska bli kul att tävla och känna igenom ett program innan Falsterbo. 
 
 

Bilder från Strömsholm

Kategori: Bilder

Här är några bilder från Strömsholmstävlingen! 

Tillbaks På Ruta 1 igen

Kategori:

 
 
Ja förra veckan var Chanel så fin hon bytte stort luftigt och tom fick vi till byten i vart 3:e! Men denna vecka har allt bara gått helt fel, vi klarar inte av att göra ett byte. Tillbaka på ruta ett igen så här lagom till Falsterbo känns kanon! Men bara att bita ihop!
 
Coco han vilade 4 dagar förra veckan och jag vet att han brukar vara dryg att sätta igång igen, och mycket riktigt de första gånger vara bara dryg och ville allt annat än vad jag ville. Men igår vara han bara sååå fin!!! Den traven som han fick har jag aldrig känt förut, så lätt luftig och energisk.  I galoppen tränade vi lite piurett galopp som han har mycket lätt för. Får han hålla ihop och vi tränar och rider på rätt sätt så blir det en stor stjärna. Nu vill jag ha proffs hjälp med träningen på båda hästarna. 
 
Har fått tid att träna för Birgitta Kellin mån och tis nästa vecka ska bli spännande å se vad hon har att säga. Sen har jag planerat att åka ner till Cilla Kristofferson i Skåne i Aug/Sep under ett par dagar. Ska bli riktigt kul eftersom hon ska vara riktigt bra!!
 
 
 
 
 

Skänkelvikning

Kategori:

 
Skänkelvikning är en bra övning den är lösgörande och man kan variera den på många sätt för att öka styrkan och  förbättra kvaliten. Den är även bra för ryttaren att lära sig koordinera hjälperna mellan framåtdriv,förhållande och sidförande samt känslan för att kontrollera hela hästens kropp.
 
I början kräver jag bara att hästen flyttar sig undan skänkeln när jag vill. I allra första början är det bra att börja i skritt så man kan kontrollera att hästen inte går iväg utan tar skänkeln åt sidan. Kan vara bra att flytta göra halt klappa och flytta gör halt osv. När hästen lärt sig att flytta sig några steg begär jag lite fler steg och ännu lite fler steg.  Efterdet vill jag kunna hitta mer drivning så hästen hittar bjudningen i sidvärts men noga med att den fortfarande tar halvhalter och inte bara går iväg.
 
Jag börjar flytta den ibland först efter långsidan där jag har hjälp av väggen att hålla framdelen på plats. Efter det rider jag skänkelvikningarna längst diagonalen för att ha lång väg att först hitta bjudning och flytta och därefter kunna rida fram och få bjudning igen el om jag har en häst som bara går iväg då lägger jag in skritt istället och flyttar den i skritt och sedan börjar trava igen.
 
Det jag är väldigt noga med är att hela tiden hålla linjen!! En annan viktig sak är att man inte ska sitta å trycka den åt sidan. Jag försöker lära ut att rida ett steg åt sidan och en steg fram så det blir som en trappa. Det är fel om hästen viker halsen och bara går åt sidan då måste ryttaren få hästens hals rak och tänka mer fram och åt sidan och fram igen så man kan kontrollera hästens delar. Hästen ska vara rak i halsen endast ställd i nacken. 
 
När hästen är så pass utbildad börjar jag förbättra kvaliten och kräver att den kommer uppåt framåt och tar stora luftiga steg åt sidan. 
 
Alla hästar är olika och vissa är lättare att lära än andra det är viktigt att kunna variera sig och rätta sig efter vilken häst man sitter på.
 
 
Hade inget kort på skänkelvikning men här ett kort på Coco i en sluta :) 
skriver senare om öppna och sluta

Semester och Midsommar

Kategori:

 
 
Glad Midsommar Till Alla!
 
 
 
 
 
 

Film

Kategori: Filmer

 
Här kan ni se beviset på bytena i vart 3:e 
Duktiga Chanel
 
 

Jobb jobb

Kategori:

 
Jag har jätte mycket jobb fram till midsommar bara att stå ut för sen är det semester!!ska bli så skönt att få semester från ett jobb iallafall.  Och jag har ju lite roliga saker att se fram emot. 
 
Ex
 
 
 
 

Film

Kategori: Filmer

 
 
Chanel
 
 

Dagens pass

Kategori:

 
 
Träningen idag med Chanel gick verkligen bra!Pappa hjälpte mig att få med hennes bakben på rätt sätt och idag fick hon den fina galoppen mycket snabbare. Vi har börjat träna genom att samla galoppen och rida fram 3 galopp språng utan att hon springer fram å tappar bakbenen sedan tillbaka igen och sen fram igen. Riktigt jobbigt tycker hon att det är och protesterar lite men sen går hon på. Chanel är en häst som verkligen vill göra sitt bästa i allt, hon är så positiv till arbete så jag tycker det är svårt att veta hur mycket jag kan ta igenom saker, men nu är det en tröskel vi ska över och då måste hon bli stark i det jobbet. 
Förra gången lyckades vi byta 5 byten i vart 3:e och även idag!!! Helt otroligt att vi redan börjar få till seriebyten. Men pappa sa en gång att sitter bytena och galoppen är stark kommer hon att kunna byta flera byten efter varann hur lätt som helst, så han hade väl rätt i det också :) 
 
Coco han gick super fint äntligen börjar hans trav komma fram!!!han kan verkligen röra sig den hästen, men han behöver bli starkare i allt och vi tränar mycket lydnad för att han ska lyssna på mig i alla lägen. I galoppen stärker vi samlingen och försöker göra bytena stabila. I traven blir det mycket fram å tillbaka och kvickhet, att få ihop samling, energi och kvickhet i bakbenen är inte så bara. Känns som vinterns träning börjar sätta sig nu, så vi kan börja finslipa allt. 
 
 
 
 
 

Liten tävlingsplanering

Kategori:

 
Jag har planerat in lite fler tävlingar under sommaren för Coco och Chanel
Jag anmälde Chanel till en tävling i Malung helgen innan Falsterbo för att checka av lite tävlingsnerver det blir en Msv B:4 som är ett bra program inför Falsterbo. Efter Falsterbo får hon ta det ganska lugnt ett tag.
 
Coco ska tävla en Msv B:4 I Ludvika i början på juli och 3 veckor efter det ska vi till Bollnäs även där Msv B:4.  Sen ska vi lägga upp en ny plan inför championatet i Flyinge i höst. 
 
 
 
 
 
 
favvo bilderna
 
 

Nu vänder det

Kategori:

 
Äntligen känner jag att min dåliga period håller på att vända. 
Känner mig lite piggare och gladare. Ska försöka få motivation till att skriva lite mer positiva saker nu igen.  Imorgon är jag ledig då ska alla ridas och sen ska jag få en välbehövlig massage av Tin, min nacke blir så spänd när jag har mina jobbiga perioder. 
 
Nu är det bara en månad kvar till Falsterbo så nu gäller det att ta nya tag, rycka upp sig och tänka framåt!!
 
 
 

En vanlig Tisdag

Kategori:

Idag red jag mina busar igen efter kort viloperiod. Chanel kändes fin och pigg och Coco faktiskt ganska fin han också trots vilan. Tycker han har satt mer muskler och maffat till sig under dessa dagar. Han är svår att få hull på och går på väldigt mycket mat men nu var han rund och fin. Tror han mått bra av vilan.
 
Jag red även Annicas fina pre häst och han börjar kännas riktigt bra!! Det är en rolig och positiv häst att rida och man får en bra känsla. Nu börjar han förstå mina hjälper och då kan jag rida fram en riktigt bra gång på honom. Det är roligt för han har så mycket gång och kapacitet som jag inte trodde fanns i pre hästar
 
 

Jobbig period

Kategori:

 
 
 
Jag har som sagt en jobbig period just nu som jag hoppas går över snart. Jag jobbar verkligen så hårt för att få allt att gå ihop och ibland när jag inte få det stödet som jag behöver blir det lite jobbigt och svårt. Jag är en snäll person som vill ge så mycket av mig själv till andra, men ibland räcker jag inte till då blir jag ledsen och tar på mig allt. Det är som en sten som ligger på mig.
 
Jag har kämpat så hårt för att komma dit jag är idag. Jag älskar verkligen att rida och ha lektioner det vill jag jobba med och utvecklas framåt. Nu är jag så nära ett av mina delmål, och vill så mycket, jag måste bara orka lite till och det gör jag med stödet från mina bästa. Dom som känner mig mest vet att mitt liv inte varit enkelt jämnt, men jag har varit stark och nu är jag jätte stark i mig själv. Det gäller bara att kämpa lite till och tro på det jag gör!!
 
Kram
 

skratta och var glada!

Programridning

Kategori:

 
 
Idag anordnade jag en programridning hemma på banan i Lövänget.
Här kommer lite bilder på dessa söta som var med
 
 
 
 
Amanda & Nejlilka
 
 
Lisa
 
 
 
 
Sara & Glitter
 
 
 
Emma & Tic Tac
 
 
 
 
 
Emilie & Rikardo
 
 
 
Lee och hennes bebisar var också med

strömsholm

Kategori: Allmänt


Chanel skötte sig jätte bra och jag är ganska nöjd. Dock tappade vi allt i galoppen och bytena som brukar vara fina blev inte alls bra. Rena men inte luftiga. Jag vet vad som finns i henne och hoppas att en dag kommer allt fram. Fast det får ta den tid det tar. Vi behöver åka på dessa större tävlingar för att få rutin för framtiden.

Hela veckan strulade och det fortsatte ända in i de sista. Innan vi ska åka iväg kör vi över våran älskade Lill hund Benji så alla blir helt uppåner och jätte ledsna. Vi tror att han mirakulöst klarade sig. Han är kvar på djursjukhuset under obs...gubben.
Bilder från tävlingen kommer sen.

Något bättre dag idag

Kategori: Allmänt

 
 
Dagen idag har varit lite bättre än igår, fast jag är långt ifrån på topp och vill helst inte tävla imorgon för jag känner att allt känns dåligt. Coco är struken för jag pallar inte med att ta med båda två och försöka göra det bra. Vill orka rida en häst bra i alla fall.
 
 
 

värsta dagen på länge

Kategori:

 
 
Idag har det verkligen inte varit min dag. Trött å slut, förkyld ont i halsen och dessutom den "roliga" veckan på gång. Hästarna har gått dåligt och jag känner mig sämst i hela världen. Bra uppladning inför Strömsholm på Torsdag.
Nu blir det go natt och hoppas på en bättre dag imorgon
 

Skriv på

Kategori:

 
 
Jag vill att alla som är in på bloggen ska skriva någonting om sig själv el sin häst så jag vet vilka som läser min blogg vore så kul att veta
 
kram

Att rida i rätt form

Kategori: Allmänt

 
 
Att rida hästen i rätt form och få den att bära sig själv är svårt. Oftast pratar man om att få hästen "på tygeln", men det handlar om så mycket mer än att "böja på nacken"
 
 
Det är även viktigt att arbeta sin häst i en bra form för att slippa felbelastningar som kan orsaka skador på hästen.
När man rider i rätt form ska hästen trampa på med aktiva bakben och bära upp sig med bakbenen, då bli den lätt fram och avlastar vikten från frambenen. Hästen ska vara lösgjord och använda ryggmusklerna så den kan bära upp sin ryttare.
 

När man börjar arbeta en häst i rätt form, börjar man rida den lång, låg och söka sig fram till bettet. För att få den här "kontakten" med hästens mun, fångar man försiktigt upp bjudningen i handen som man får genom att driva på hästens bakben. Detta är en svår balansgång. Det går inte att driva på och bara släppa kontakten med bettet då får man aldrig kontakten. Det går heller inte att hålla hårt hela tiden i hästens mun då blir den bara stum, här kommer ryttarkänslan in!!  Energin ska komma från bakbenen (som är motorn) och framåt, där den justeras med hjälp av dom berömda halv-halterna. Där reglerar man sen tempo, formen och samlingen man vill ha.

 

När jag rider en häst i början av dess utbildning är jag mycket noga med att den förstår vad bettet är. Man ska sitta kvar stadigt och driva hästen fram till bettet, när den sen svarar på rätt sätt får den en liten eftergift. Det handlar inte om att man är för hård i handen bara för att man tar upp bjudningen i handen.

 

Det blir så fel om man låter hästen gå på "lösa" tyglar och lösa nosgrimmor så den lär sig fel från början. Hästen lär sig då att släppa kontakten med bettet och när man begär en halv-halt blir den stark och går emot istället, man får inte den här fina kontakten med munnen som man vill ha. Det blir också svårare att få med de aktiva bakbenen och därmed även bärigheten och det blir även svårare att utbilda hästen på rätt sätt uppåt. Grunden är så viktig!

 

Det tar tid för hästen att bygga upp sig och få styrkan att gå i rätt form. När man känner att hästen är stark nog begär man mer samling och lite högre form.  Man måste vara noga med att man hela tiden känner kontakten från bakbenen genom ryggen och fram till handen där man får ett jämt, mjukt stöd. Då kan man reglera formen som man vill.