Att rida i rätt form

Kategori: Allmänt

 
 
Att rida hästen i rätt form och få den att bära sig själv är svårt. Oftast pratar man om att få hästen "på tygeln", men det handlar om så mycket mer än att "böja på nacken"
 
 
Det är även viktigt att arbeta sin häst i en bra form för att slippa felbelastningar som kan orsaka skador på hästen.
När man rider i rätt form ska hästen trampa på med aktiva bakben och bära upp sig med bakbenen, då bli den lätt fram och avlastar vikten från frambenen. Hästen ska vara lösgjord och använda ryggmusklerna så den kan bära upp sin ryttare.
 

När man börjar arbeta en häst i rätt form, börjar man rida den lång, låg och söka sig fram till bettet. För att få den här "kontakten" med hästens mun, fångar man försiktigt upp bjudningen i handen som man får genom att driva på hästens bakben. Detta är en svår balansgång. Det går inte att driva på och bara släppa kontakten med bettet då får man aldrig kontakten. Det går heller inte att hålla hårt hela tiden i hästens mun då blir den bara stum, här kommer ryttarkänslan in!!  Energin ska komma från bakbenen (som är motorn) och framåt, där den justeras med hjälp av dom berömda halv-halterna. Där reglerar man sen tempo, formen och samlingen man vill ha.

 

När jag rider en häst i början av dess utbildning är jag mycket noga med att den förstår vad bettet är. Man ska sitta kvar stadigt och driva hästen fram till bettet, när den sen svarar på rätt sätt får den en liten eftergift. Det handlar inte om att man är för hård i handen bara för att man tar upp bjudningen i handen.

 

Det blir så fel om man låter hästen gå på "lösa" tyglar och lösa nosgrimmor så den lär sig fel från början. Hästen lär sig då att släppa kontakten med bettet och när man begär en halv-halt blir den stark och går emot istället, man får inte den här fina kontakten med munnen som man vill ha. Det blir också svårare att få med de aktiva bakbenen och därmed även bärigheten och det blir även svårare att utbilda hästen på rätt sätt uppåt. Grunden är så viktig!

 

Det tar tid för hästen att bygga upp sig och få styrkan att gå i rätt form. När man känner att hästen är stark nog begär man mer samling och lite högre form.  Man måste vara noga med att man hela tiden känner kontakten från bakbenen genom ryggen och fram till handen där man får ett jämt, mjukt stöd. Då kan man reglera formen som man vill.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: