Bok

Kategori: Allmänt

Jag är ingen person som brukar läsa böcker. Har alledes för mycket i huvudet så kan inte slappna av. Men ibland finns det böcker som jag fastnar ordentligt för och det är för det mesta ridböcker så klart . Bla Kyras bok den är fantastisk och nu Pether Markne. 
 
Han har fått med allt i det viktiga grundarbetet och förklarar allting så bra. 
Allt jag försöker få fram till mina elever står där och det känns så skönt att jag faktiskt är på rätt väg i min utbildning av hästarna och även eleverna. Det är inte lätt alla gånger att förklara en känsla eller förklara hur det ska vara när eleven aldrig känt den känslan vi strävar efter. Det är inte heller lätt alla gånger att lita på sig själv att man gör rätt med utbildningen av hästarna. Så dett var otroligt skönt att läsa!!tack Pether!!😉
 
Han har skrivit så många saker som även jag prioriterar
ex upprepar han vikten av att hästen alltid är fram för skänkeln!! Att det ska finnas växlar, man ska kunna rida kvickare steg långsammare steg. 
Lösgjordhet är A och O och vad är lösgjordhet egentligen?? 
Är det att hästen springer i låg form böjd i sidorna? 
Nej!! 
En lösgjord häst är avspänd, fokuserad å lyhörd på ryttarens hjälper, den är mjuk och smidig i övergångar. Den arbetar med bakbenen och man har jämn kontakt med bettet (Ej lösa tyglar som många tror) 
 
Skulle kunna skriva hur mycket som helst men ni får läsa boken själva och suga in massor av inspiration 
 
Någon av er som läst den? 
 
 
 
 
 

Hästbytar dag med teamet

Kategori: Allmänt

Jag är så glad och stolt över alla mina elever som kan sätta sig upp på en ny häst, läsa av hästen och använda sina verktyg. Är också riktigt stolt över hästarna som bara gör allt dom "nya" ryttarna ber om. 😊 Nyttigt för "matte" att se hur sin häst reagerar, när det blir rätt och fel får man en annan känsla när man "ser" hur det ser ut. 
 
Vi i utvecklingsteamet har haft en fantastisk dag och jag hoppas alla har fått med sig nya verktyg.  
Nu kör vi hardwork mot 2016 års mål!!! 
 
Teamwork är så viktigt, ett bra team kan vara det som tar dig till toppen! Min bästa vän Elin som kämpar och vill mycket hon är alltid med, lyssnar, analyserar och snappar upp, hon hjälper mig med allt på vägen till min dröm. Jag försöker ge tillbaka till henne av det som jag kan och ska hjälpa henne till sina drömmål. 
Det gäller att ge och ta, vara snälla och stötta varann då kommer man längst❤️😊
Vill göra allt jag kan för att mina elever ska nå sina mål. 
Jag är alltid lika glad som dom när det går bra och dom hittat den där känslan dom letat efter kommer. 
 
Älskar mitt jobb ❤️
 
 

Go Morgon

Kategori: Allmänt

  
Äntligen fredag!! 
Jag sitter och äter frukost efter utsläpp och mockning, det är så gott med en kopp kaffe och en smörgås när man varit ute och fixat.
 
 
Nu iväg till ridhuset med Federation och senare på dagen iväg för att ha träningar hela kvällen 
 
 
 

Dagen

Kategori: Allmänt

Go Kväll! Hoppas eran dag har varit bra. Min dag har varit fantastisk och jag har hunnit med mycket utan att behöva stressa. Det gäller att lägga upp en plan för varje vecka, försöka följa den och göra varje dag som den är. Ibland krånglar det då gäller det att ha en extra plan och hitta lösningar.
Jag är lite så att när jag har en plan och den bryts så får jag panik, blir Suuuuuper stressad att jag inte kan fortsätta min dag som jag planerat. Jag måste och jag försöker lära mig att kunna hitta lösningar utan att hålla andan och tappa fokus. Har ni nåt bra tips? 
 
Ha Ha idag hittade jag min bästa älskade rycktborste i soppåsen......tänkte lite fel tydligen och la den där istället för i rycktlådan 
 
Coco var lugn och fin idag och nya tillridningshästen Sune kändes jätte fin. 
Han är en 6-åring e.Sunny Boy. En fin ung talang med tre underbara gångarter en bra temperament och fin ridbarhet.
En riktig goding
Han fick prova min Bates sadel idag och jag tror han gillade den för hans galopp var helt underbar och reglerbar👍 
 
Avslutade dagen med träningar och även idag låg fokus på hörnpasseringar och jag lade även ut bommar i hörnen för att få hästarna ännu mera uppmärksamma och lösgjorda. 
Duktiga Emma Ek och TicTac
dansade hela träningen idag 🌟

Hoppe häst

Kategori: Allmänt

Federation fick vara en liten hoppe häst idag:)
Nyttigt för honom att lära sig att använda sin kropp och hitta sig själv. Elin lotsade honom utmärkt.
 
 
Hoppsadel och martingal på, han tyckte det var lite sådär första skutten men sen rulla han på och hittade ett fint flyt.
 
Hörnpasseringarna gick galant
 

Dala Dressage team

Kategori: Allmänt

För ca 1 år sedan startade jag ett team, Dala DressageTeam. 
 
Tanken med teamet är att jag vill ha en bra grupp som håller ihop, hjälper och stöttar varann. Vi ska träffas prata om allt dela med oss av framgång och motgång. Dela med sig av våra mål, drömmar och lägga upp en långsiktig plan i både träning och tävling. 
Tillsammans har vi träningar ett par gånger varje år, jag anordnar programträning innan tävlings säsongen drar igång. Jag tycker det är viktigt att sitta med och inspireras av varann på varje träning, man lär sig så otroligt mycket av att sitta med och lyssna😊 
 
Vi har även haft en "byta häst" träning, där eleverna får prova varandra hästar, det är lärorikt och man får med sig fler verktyg av att rida olika hästar som man kan använda i sin fortsatta utveckling. Man blir förstående för varann och kan hjälpa sina vänner på ex tävlingar 
 
Det är mycket viktigt med sammanhållningen och alla är härliga glada positiva tjejer som ger positiv energi att dela med sig av😊
 
 
På daladressage.se
kan kika in vilka härliga tjejer som är med i teamet😊
 
 

Longering på ridbanan

Kategori: Allmänt

Både Federation och Coco fick sig ett litet pass på lina idag. Hade tänkt att åka till ridhuset, men det var -23 imorse och jag ville inte försöka dra igång på lastbilen. Istället fick båda hästarna ett jobb på lina, även det är viktigt ibland. Coco var förundransvärt lugn, blev bara lite upphetsad av att han hade täcke på sig som fladdrde på benen, ha ha att han aldrig lär sig. Travade mest lugn och fint och förökte göra lite övergångar för att få honom att lyssna.
Federation tyckte livet lekte och brallade ett par varv. Han har verkligen växt på sig och rör sig mer igenom kroppen, härligt att se från marken. 
 
Var klar med allt stallfix och hästarna innan 10 sen iväg för att ha träningar, som tur var i ett varmt ridhus :)
 
Trevlig Fredag
 
 
 Snygging
 

Tandläkare vaccination och hovslagare

Kategori: Allmänt

Tandkoll, vaccin och nya skor:)! Det blev allt på en gång! Federation fick sina tänder raspade i Tisdags, han var vass men inte så farligt. Vaccinerad och klar för tävlings säsongen, och igår blev han skodd. Nu är allt fixat och vi laddar för första tävlingen om 3 veckor. 
 
 
 
 

Tips

Kategori: Allmänt

Här är ett tips som förvarar rosetter snyggt och praktiskt. 
Förr i tiden när jag var yngre satte jag alltid upp rosetterna på väggen i mitt rum. Men det blir inte så snyggt när man får ett eget hus😉.  Den snygga tapeten försvinner med en massa olika färger. 
 
Jag fick detta i present av mamma och pappa. En lyckta fullproppad med mina rosetter. Tycker att det är en snygg detalj i huset. Sen om jag någon gång i framtiden får en stor sadelkammare så kanske den får flytta dit och då kanske jag kan göra fler lycktor😊
 
 
Dock har jag en hel kartong full med rosetter som får ligga på vinden och samla damm. Alla kan ju inte vara framme:)
 
 
Dom finare och minnesvärda rosetterna har jag gjort så här med: 
Och 
Chanel har en egen minnes hylla❤️ 
Hur gör ni med era pris rosetter? 
 

Äntligen

Kategori: Allmänt

Äntligen lite lagom temperatur för att ta oss till ridhuset. Jag lastade in båda hästarna och åkte till ridhuset för att rasta av dom lite. Coco var laddad redan i lastbilen och inne ridhuset var han en "liten"vilde. Han lugnade ner sig när jag kom upp i sadeln och efter ett par varv i trav och nåt i galopp så fick han vara fri. Han ska egentligen skrittas men för att bli av med överskotts energin var jag tvungen att röra på honom. 
 
Näsa vilde, Federation. Jag kände hur laddad han var och det kändes som att det skulle braka loss vilken sekund som helst. Han hölls sig dock på mattan och efter ca 2 min kunde jag börja rida och inverka. Han kändes så fantastisk!!! Mjuk energisk lätt och explosiv 😉
 
Tack Elin som följde med och hjälpte mig😊
 
 

Galna hästar

Kategori: Allmänt

Idag hade jag tänkt att åka till ridhuset, eftersom det skulle vara varmare ute. Dock visade termometern -25 och lastbilen startade inte. Fick bli en snöpulsnings pass på Federation på åkern. Han var väldigt laddad så jag höll på att hamna i backen.... Han visade cirkus konster som att stå på bakbenen och vifta med frambenen, som inte matte tycker är lika kul, och efter det komma med bockningar. Blev en hel del trav där han fick lyfta på bogarna ordentligt, galoppen blev bara några varv eftersom jag satt rätt löst.
 
Coco ska skrittas och även han visade saamma konster, kan lova att jag inte tyckte det var så roligt att ha en stor svart häst över mig totalt överladdad. 
Men men imorgon ska det bli mildare så då ska båda få rasta av sig i ridhuset. 😉 
 
I -25 var jag helt svettig efter 2 timmar med dessa individer 😂
 
Dagen fortsatte med träff med mitt team Dala Dressage. Hade 3 träningar och dom tappra tjejerna kämpade på i kylan och gjorde fina pass på sina hästar. 
Efter det samlades vi hemma hos mig och pratade målsättningar, tävling/träning och massa annat kul. 
Vi är sånt härligt gäng och jag tror vi alla är laddade för 2016!!! 
 
Sara och Glitter
 
 
 

Brrr -27

Kategori: Allmänt

Go Morgon. Vaknade 05.30 och kollar ut på termometer som visar -27. Brrr fy va kallt. Blev rädd att det skulle frysa i stallet när inte fläkten var på i natt. Jag startar bilen som tur var hoppade igång och kör upp till stallet. Den var lite seg styrd och växlarna gick knappt i. Usch stackars bil. Det var som tur var, var det varmt i stallet och allt funkade som det skulle där uppe. 
Hästarna fick frukost inne och jag "för" mockade lite så det inte blir så mycket sen. 
Nu kryper jag ner under täcken en stund innan jag åker upp och släpper ut dom och gör klart stallet 
 
hur har eran morgon varit? Hur kallt har ni? 
 
 

roliga minnen

Kategori: Allmänt

Roliga minnen från 2013
 
 träning för Birgitta
 Vi stod i Birgittas stall hos Dan under championatat, vilket var så bra för coco. Han höll sig lugn under hela veckan och fick en ny bästa vän, Maldini
 
Norells Hästsport stöttade självklart oss på resan. 
 
framridning till kvalklassen, där vi fick nästan 80% och dirket vidare till final
 
 
 
 Snyggingen innan finalen
 
2 sista bilderna är tagna av Cornelia Andersson 
typ enda kortet jag har från prisutdelningen. Emma tog kort från mobilen på datorn... ha ha 
över 82% och en 3:e plats i öppna championatet

Konsten att rida olika hästar

Kategori: Allmänt

Att kunna rida flera olika hästar är en konst. Att som ryttare kunna läsa av individen man sitter på och hitta ett sätt att komma till målet, att ha dom mellan hjälperna. Det är otroligt lärorikt att rida olika hästar och man får mer verktyg i sin ryggsäck som man kan använda och plocka fram när det behövs. 
 
Det är inte lätt alla gånger att rida flera olika, men det är så roligt när man hittar knapparna och känner att hästen faktiskt svarar bra och känns så mycket bättre än tidigare.    För att utvecklas som ryttare och bli riktigt duktig kan man inte bara läsa böcker eller sitta hemma och rida på sin häst, man måste ut och möta lite svårigheter för att lära sig. Man behöver alltså inte bara rida läromästare för att lära sig rida😉 utan man behöver rida många olika för att få så mycket redskap som möjligt. 
Sen är det klart om man ska lära sig svåra rörelser så måste man sitta på en häst som kan för att själv få in känslan. 
Rid unga, gamla, lätta, svåra, heta, lata, dumma, kluriga, och snälla alla ni kan för att lära er. 
 
Foto Li Sjöstrand 
 

Dagens pass på Ellie

Kategori: Allmänt

Ellie är en häst med mycket energi, ibland glömmer hon bort att det faktiskt finns en ryttare där uppe som hon måste vänta på... Ha ha:) Det gäller att stämma av med halvhalter varje steg för att få henne helt lyhörd och mellan hjälperna. 
Galoppen som utvecklas enormt kändes idag lite matt, hon orkade inte riktigt ta i i bytena så då blev det istället att hon tog i så mycket hon orkade och drog iväg efteråt. Bytet till vän har alltid gått bra, nu var det tvärtom bytet till höger funkade kanon. Men vi har lagt in mycket samling på sista tiden så det är inte så konstigt att hon är trött i dom musklerna.
 
I traven dansade hon fram och nu orkar hon hålla ihop sig och ha kvar sin fina trav i skolorna också. Hennes passage är fantastisk och den har hjälpt att förbättra traven. Nästa steg blir att hitta lite kortare kvickare (piaff steg) steg så vi kan utveckla den ännu mera👍 
 
Foto från förra vintern av Li Sjöstrand 
 
 

Tisdag

Kategori: Allmänt

Tisdagar är min lediga dag, då ska jag göra allt jag inte hinner med och fixa saker som ska fixas och vikigaste av allt umgås med min dotter Lee. Eftersom jag jobbar alla andra kvällar och ofta helger så är det viktigt att vi hinner umgås lite. 
 
Federation fick sig en galopp runda i djupsnö, så härligt att känna hans kraft när han tar i, det är fantastisk nu när man kan träna ute. 😀Så glad att jag har en häst som går att rida ut på och kunna ta vara på snön som lite styrke träning. Coco fick skritta på banan i snön, men han var tokladdad så var svårt att hålla honom i styr.
 
 
Lastbilen skulle in på besiktning idag och jag passade på att handla eftersom jag jobbar resten av veckan.
 
Imorgon ska jag rida Ellie. Hon börjar bli riktigt fin nu. Förra året sa jag att om 2 år är denna häst riktigt fin, och det har bara gått 1 år, så om ett år till då kommer hon dansa fram😉 
 
Underbart med snö 
 

Coco

Kategori: Allmänt

Coco har som ni säkert vet blivit opererad för lösbenbit i hasen. Operationen gick bra och han är på rätt väg. Just nu skrittas och joggas han lite lätt och om ca 2 veckor är det sista efterkontrollen, och då hoppas jag att vi får komma igång och börja träna. Längtar så mycket efter att få rida honom på riktigt:) 
 
Foto Li Sjöstrand 
 
 

-20

Kategori: Allmänt

Brrr just nu är det -20 här i Dalarna, vet att det är kallt i hela Sverige, så äntligen fick vi vinter. Det är ganska vackert ute med gnistrande snö och solsken. 
 
Idag har jag ridit 3 fina hästar. Alla totalt olika ☺️😉 
Federation kändes fantastisk!! Lätt energisk och jag kunde  variera fram tillbaka som jag ville och kunde variera formen och få honom rund för inner och på ytter. Underbar känsla 
Sen red jag en elevs häst som går från klarhet till klarhet. Hon har jobbat honom väldigt bra sen sist så jag kunde börja jobba mer att hitta bakbenen och få honom att stanna kvar i ramen och inte försvinna. Tidigare har fokus legat på framåt bjudning och att han ska ta halvhalter, men nu måste han lära sig halvhalterna och sätta in sina bakben samtidigt som han är aktiv men ändå inte gå iväg. 
Kommer bli en mycket fin häst när den är klar😀
 
Glitter var väldigt spänd till en början men kopplade till sist av och blev så mjuk och fin att rida. 
 När glitter är spänd är det så svårt att komma åt henne. Finns ingenting att rida på, hon blir som ett poppande popcorn som sprätter med benen utan att men har kontroll. Så fort hon är i fokus och lyssnar på mig är hon fantastisk 
 
Glitter e. Toopasch 
 
 

Bockande uteritt

Kategori: Allmänt

Ha ha va roligt det är med Federation nu, älskar hans nya energi. Men idag fick jag hålla i mig....tur han är så mjuk i sina bocksprång.
Vi fick sällskap ut av Elin och Molle.
F var så pigg, han var mestadels uppe i luften än på marken. Vi red en liten sträcka i skogen och på små grus vägar, avslutade med en galopp på åkern hemmåt, som tur var hade hans överskotts energi gått över så han var hanterbar och jätte fin att rida på vägen hem. 
 
Förra vintern
Foto Li Sjöstrand 
 

Pigg och glad

Kategori: Allmänt

Federation har verkligen ändrat sin inställning. Från att han varit väldigt lugn (nästan för lugn för min smak😉) och för självsäker så han inte ens reagerar på nåt(man skulle kunna släppa en bomb bakom och han skulle bara jaha vad hände😊). 
Till att vara explosiv, pigg, alert, reaktiv på allt och underbar att rida. Det är så roligt!! Han har alltid haft bra balans, haft lätt för att korta å länga sig och fin och avspänd i formen men den där extra energin som jag vill ha, har fattas men nu är den här och han känns fantastisk!!!
 Han är min lilla stjärna 
Foto Li Sjöstrand
 

2016 är här

Kategori: Allmänt

Jag hoppas att detta år kommer bjuda på många roliga stunder.
Jag har en 4 åring som ska ut och lära sig tävlingsbanan, en 9 åring som ska utvecklas uppåt mot GP en 2 åring som ska ridas in. Har också turen att jobba med en 6 åring som också ska ut och lära sig tävlingsbanan och en 7 åring som ska upp till Msv B. 
Fantastiskt va roligt det känns. 
Jag hoppas att vi alla får hålla oss friska och hela så vi kan ha möjlighet att utvecklas framåt. 
 
Hoppas ni vill följa med mig och hästarna på vår resa 2016:) 
 
 
En dröm som gick i uppfyllelse, att få rida i Globen. Vill uppleva fler sånna stunder och hoppas att jag en dag får uppleva det.