Träning imorgon

Kategori: Allmänt

Hej hoppas ni alla får en bra alla helgona. Jag ska äntligen få träna för min älskade birgitta!! Ska bli jätte kul att få höra vad hon har att säga och vilka tips vi ska få med oss till vinter träningen. 
 
Foto Li Sjöstrand 

Bates

Kategori: Allmänt

Jag har bytt sadel till en Bates med cair system, alltså luft paneler. Måste säga att jag är mycket positiv till dessa sadlar. Just nu rider jag i en Innova Extended med stora knästöd, den ger en väldigt bra känsla att sitta i och man får skänklarna i rätt position. Coco gillar luftsystemet och rör sig mer igenom bogarna😊
  
 luftpanelsystemet utesluter tryckpunkter och anpassar sig efter hästens form och gör den mer fri och avslappnad. Det bästa med allt är att man lätt kan byta koppjärn om hästen ändrar sig. 
 
Den nya sadeln mono+ ska jag prova och göra en utvärdering på som jag kommer dela med mig med. Den är enkelkåpad och har ställbara knästöd för att få den bästa komfort och passform. 
 
 
Innova mono 
 
Innova Extended 
 
Jag har provat ut och beställt mina sadlar genom Norells Hästsport. En hästaffär med ett stort sortiment och trevlig kunnig personal 
 
 

Lugna dagar

Kategori: Allmänt

Jag har några lugna dagar denna vecka. Det är höstlov och min elev Emma Ek är här och hjälper mig lite i stallet. Idag tog vi dock en shopping dag istället och åkte till Dollar Store och Kupolen. 
 
 
 

Bilder från Storvik

Kategori: Allmänt

Här kommer bilder från tävlingen i Storvik
 
fotograf är Li Sjöstrand
 
en favvo bild så vacker 

Grunderna A&O

Kategori: Allmänt

Elin skrev sånt bra inlägg på sin blogg. Ryttargladje.blogg.se gå in där och följ henne och Molles resa.
Härligt att jag lärt henne hur viktigt det är med grunder! :)
 
För mig är grunderna så viktiga, utan grunder kan man inte få kvalite och det är väl det vi vill ha!!som jag nämt tidigare så är det många pusselbitar som ska på plats en för sig, det går inte att hoppa över en bit för då blir inte pusslet varken rätt eller så fint. 
Många, allt för många vill göra svåra rörelser, och tappar istället hur dom gör rörelserna . Varför göra piruetter när hästen inte är stark nog att bära sig bak, den tappar bjudningen faller isär och tappar formen, varför göra serier när hästen inte orkar hålla ihop sig och det blir i flygande fart, vingligt och okontrollerat. Eller lära hästen att trampa utan att man kan göra bra övergångar utan att hästen "hänger" i handen. 
 
Jag tror på och försöker lära ut till mina elever att lägger man mycket jobb på grunden så har man igen det längre fram. Visst det kanske inte är kul alla gånger och nöta på övergångar, eller rida dessa tempoväxlingar, och höra tjatet om ytter tygeln, rakrikning och fram för skänkeln, men det är våra verktyg som ryttare och dom behöver vi nöta in för att kunna rida snyggt, sitta still och bara vara ett med hästen framöver. Vi vill ju kunna dansa med våra hästar eller hur?
 
Några ! att tänka på
 
En lösgjord häst är inte en häst som böjer på nacken och viker sig i halsen
 
Lösa tyglar byteder inte att man är lätt i handen
 
En samlad häst är inte en häst som springer sakta
 
En halvhalt stoppar inte upp energi, den samlar upp den
 
Energi är inte att rida fort
 
Det finns inte en väg att gå
 
Det som funkade igår kanske måste ändras idag.
 
Alla hästar är olika 
 
 

En till foto dag

Kategori: Allmänt

idag var Li ut igen och fotade. Denna gång porträtt med klänning på😊brrr det var kallt att stå med en tunn klänning i detta höst väder. Men så värt det!! Li tog fantastiska bilder på oss som ni kommer att få se här lite senare
 
smak prov 
 
 
Dom tre E:na Emma Elin och Emma 
 
 
 

höstiga bilder

Kategori: Allmänt

Här om dagen var fotograft Li Sjöstrand hit och fotade oss.
 
Be Be
 
 
 
Ellie 
 
Coco
 
 hi hi va jag är liten 
 
Underbara bilder va? 
 

Seger!!!

Kategori: Allmänt

Cocu och jag vann dagen st.George på 68% i Storvik 
 
foto Li Sjöstrand 
Bild från Strömsholm i somras 
 

Equito

Kategori: Allmänt

 
Be Be har fått ett nytt täcke från Equito 
så snyggt 😍
älskar deras logga med gröna glitter detaljer på 
👌😊

Fredag

Kategori: Allmänt

En sån underbar dag!! 
Ledig fredag och jag har njutit av dagen. Varit på bästa hästsport affären Norells idag och inhandlat ett täcke till Federation, nya boots till Coco och back on track vantar till mig😊  
 
Sedan lunch med Elin, Anna och min dotter Lee! Fredags handling på Ica maxi och sedan hem för att rida Ellie. 
Ellie är Malins häst som jag ska tävla på söndag. Hon är 6 år e. Don Jovi. Ett mkt rörligt sto som är fantastisk på många sätt. Har lätt för det svåra men svårt för det lätta, men kommer bli en super fin häst i framtiden. 
 
Nu är det fredags mys! 
Hur har eran fredag varit?😊😊
 
Inhandlade nya fina glas å en glitter ren också 
 
Ellie 
 
 

Hur jag tänker

Kategori: Allmänt

...När jag utbildar en unghäst
 

När jag sitter upp på en precis inriden häst sitter jag så stadigt och stilla jag kan för att inte störa balansen och låter hästen sköta sig själv. När den börjar bli van med ryttare börjar jag lära den att ta skänkeln och förstå tygeln så det går att stanna och svänga. Dom brukar ha svårt att få med sig ytter bogen i början när dom ska svänga (ex. kortsidorna) då har jag spöt på ytter och lägger det bara som en extra hjälp på ytterbogen. 
När den förstår det börjar jag koppla ihop dessa hjälper för att få hästen att börjar arb i en bra och stadig form. 3-åringen rider jag i en lägre form med en kontakt i ett friskt tempo. Samspelet mellan hjälperna är det man kommer att jobba med hela vägen upp till GP.

Jag är otroligt noggrann med att hästen hela tiden tänker framåt. Det är viktigt med framåtbjudningen redan från början. 

Har man kommit så här långt kan man börja utveckla gångarterna och samspelet. Jag rider övergångar och tempoväxlingar för att få hästen att börja arb med bakbenen!därmed blir den också uppmärksam och självbärig!! formen rider jag varierat mellan lägre och lite högre, har hästen lätt att gå i hög form jobbar jag mestadels i låg och har hästen tendens att falla fram rider jag den lite högre i formen. Otroligt nogrann med framåtbjudningen och kontakten här också.  

Kontakten och samspelet mellan hjälperna är viktigt! Rider man med lösa tyglar får man en ostadig häst som släpper bettet emellan och blir stark i övergångar och det är ju där man vill ha en lätt häst som sätter sig bak!

OBS!!Lösa tyglar betyder inte att man är lätt i handen

Inte för långa pass max 20 min och varierad träning mellan skogsträning, dressyr och hopp/löshopp.

 

 

4-år

Här vill jag kunna reglera fram å tillbaka! Tempoväxlingar och övergångar bygger styrka hos hästen och automatiskt får man en häst som lyssnar och blir lösgjord. Jag är även noga med att hästen tar innerskänkeln upp i yttertyglen så man kan börja runda dem i volter, det är så viktigt att hästen är på yttertygeln och inte hänger på innertygeln. Känner man att hästen är lite sne,el hänger på innertygeln är det vanligt att man rättar den genom att ta mer på inner för att få den rak, men det bli bara tvärrtom och man får en häst som är i två delar och hänger på inner tygeln. Man rättar genom att ta på ytter innan man kan rida den med innertygeln. 

När hästen är mellan hjälperna och mellan båda sidorna, har man den som det så fint heter "inom ramen". Jag brukar säga att man har 1 häst att rida och det känns mjukt, lätt och balanserat. Att ha hästen i ramen är något man ska sträva efter att ha hela tiden, man kommer tappa ut den när man börjar med nya saker eller nya rörselser, men då är det bara att komma ihåg.

1. Är den fram för skänkeln?

2. tar den mina halvhalter?

3. är den mellan båda sidor i båda varven?

 

 
 

Fattningar ska stärkas och sidvärts läras in!I början lär jag dem att flytta sig undan efter långsidan. Där har man hjälp av väggen att stoppa upp framdelen så man kan flytta in bakdelen. Därefter går jag innanför spåret och flyttar hästen ut mot väggen/staketet. Det är väldigt bra att flytta efter en grusväg i skogen från ena sidan till den andra, om man har en häst som går att rida ute.   

 

 

 

5-år

Kraven ökas mer och det är dax att Förbättra kvalité på gångarterna, genom att kräva lite mer samling fast med energi!Då är tempoväxlingar det bästa även här, men jag vill att det ska bli mer luft och tryck. Använder mig av kadensen i traven, tänker passage och direkt när hästen förstått rider jag framåt. Då får man luftiga steg! Låt det ta tid så hästen blir stark i detta arbete. Jag vill känna att bakbenen trycker på och hästen sätter sig bak och man känner hur hela fronten lättar fram, obs bara ett par steg, kräver inte att hästen ska gå där hela tiden. Det ska byggas upp bit för bit

Det krävs lite ryttarkänsla och kvicka hjälper, genom att man driver igenom halvhalterna är samspelet mellan hjälperna viktigt! Det är nästan som ett spel, där man som ryttare kan spela med sina hjälper för att få hästen att dansa!!

Genom detta jobb får man också en lösgjord häst som rör sig genom hela kroppen! 

 

Enkla byten och förv galopp stärker galoppen och gör även grundjobbet inför byten.  Man kan aldrig rida för mycket enkla byten eller förvgalopp, otroligt lösgörande och stärkande. Det är bra även för ryttare att lära sig sitta i balans. 

Rörelser som öppna och sluta ska läras in. 

 
 Sluta
 
 
 Öppna
 

6-år

När hästen är 6-år börjar jag förbättra kvaliten på rörelserna! rider lite på samma sätt som när jag förbättrar gångarterna. Börjar med övergångar ner till skritt i rörelsen och fortsätter med tempoväxlingar där jag tänker samling, energi och luft. Detta är också ett arbete som måste få ta tid och viktigt att anpassa sig efter vilken häst man sitter på. Kom ihåg att ha hästen i "paketet" "inom ramen" = fram för skänklen, halvhalter, båda sidor på plats. 

Övningar som är bra

Skänkelvikningar i alla olika slag!!! I både trav och galopp, lösgjord, koll på sidorna och bogarna.

Sluta över diagonalen in i en öppna och sluta igen.  Då får man hästen mellan innerskänkeln och yttertygeln och hästen börjar klättra uppför. Jag tänker mig att klättra uppför en trappa.
Öppna förv sluta, öppna förv sluta. Mkt bra övning, man får dom helt mellan hjälperna. 

Galopp skritt galopp skritt på en volt, variera mellan att fatta rättv och förv. Lyhörd och kvick för hjälperna, bra inför serierna 

 
öppna sluta tänk över diagonalen

Som 6 åring ska också bytena ska läras in, och det blir väldigt olika på olika hästar. Vissa har lätt för det andra har svårt. Jag brukar lära dem från förv till rättvänd, eller över diagonalen då brukar jag flytta undan för den nya innerskänkeln och sen ge hjälpen för ytter. 

 
 
Piruettarbetet börjar jag sakta med. Rider förvänd sluta och öppna på en volt el efter innan för spåret för att hästen ska lära sig att sitta på bakbenen och komma på ytter. När hästen blir stark i detta arbete kan man börja öva på lite vändningar.  Sen ska allt byggas på bit för bit som ett pussel ända upp till Grand prix
Fantastisk va roligt det är att rida
 

måndag

Kategori: Allmänt

Go Morgon på er :)
Idag är det ny vecka och ny tag. Coco hade en lugnare vecka i slutet på förra veckan, bla fick han behandling av bäst equiterapeuten Li Johansson och jag passade även på att vaccinera honom, så nu idag ska han ingång med träningen igen. 
 
Till helgen blir det tävling, en PSG i Storvik, känns som jag är laddad inför att tävla igen och det ska bli riktigt kul :)
 
Nu ska jag ut och börja rida hoppas ni får en bra Måndag!
 
kärlek 
 
 
 

Lördag!

Kategori: Allmänt

För 1 vecka sen lade jag ut en annons på tillridnings hästen jag har Yes Sir. Jag har fått väldigt många svar och  Håkan, som han kallas, har haft fullt upp. 
 
Efter 3 olika provridningar tyckte jag att han kändes lite trött så jag ville helst inte boka in fler provridningar, han är trots allt bara 4 år. Så han fick 3 vilo dagar och idag var han taggad igen!!:) 
Det är inte lätt för hästarna att vara såkallade försäljnings häst, det är många olika ryttare som har olika hjälper och det kan lätt bli för mycket och för rörigt för dom stackars unga hästarna. Jag älskar denna häst och vill verkligen att han ska få rätt ryttare, hans ägare är med på samma noter så därför har vi inte bråttom utan väntar gärna till rätt ryttare dyker upp😊. 
 
Sen ser jag också ett mönster när fler ryttare kommer och det blir samma problem. Jag är så otroligt noga med att få hästarna lätta, kvicka och självgående. Men när en ryttare sätter sig upp på hästarna som jag rider så är det svårt för dom att ens få dom att gå....ha ha jätte svår situation, när jag bara känner hur mycket energi det finns och dom bara går av sig själva och när någon annan sitter där och klämmer går dom inte ens framåt. 
Det sitter mycket i huvudet på ryttare och det gäller att "tänka rätt"
Tänka framåt och vara bestämd i sitt tänk och kroppsspråk, en osäker ryttare ger också en osäker häst. 
 
Jag har utbildat och ridit unghästar sen jag var 22 det är snart 10 år, så jag har lärt mig att läsa av varje individ och anpassar min ridning efter just den hästen jag sitter på. Sen kan man sjävklart forma dom som man vill ha dom men vägen dit varierar och man måste hitta nya vägar för varje häst. Det är svårt och det krävs att man rider många olika innan man har känslan, tajmingen och tekniken. 
 
här är några av dom hästar jag haft  
Basilika e.Bocelli 
segrade i kungakannan som 3 åring på
91,5%!!! 
Such a Hit e. Sandro Hit
honom utbildade jag från föl till 6 åring
gick på 76% i 5-års chmpionatet
Boccacia e.Bocelli 
egen uppfödning som såldes som 4-åring 
 
Thriller e.Sandakan
egen uppfödning som såldes som 3 åring
Har startat upp till Msv B med nuvarande ryttare. Han är 7 år i år! 
 
Älskar att jobba med unghästar men nu behöver jag mer rutin svårare klasser för att ta steget mot Grand Prix! 
 
 

Dala hästar

Kategori: Allmänt

Jag fullkomligt älskar dala hästar och har försökt att hitta en stor i betong som jag kan ha utanför ridbanan, men inte hittat. Nu har beautiful dressage börjat producera stora dala hästar i betong av en höjd av 53 cm längd 50 cm och 9 cm bred, 22kg så den står stadigt!!  👍😊
 
Snygga va??
 
Älskar dom!!😍

En härlig kväll

Kategori: Allmänt

med gänget!! 
 
Dala Dressage team hade en träff med dom flesta tjejerna i teamet. Vi pratade året som varit, mål inför kommande år och tränings upplägg för vinterhalvåret:) 
Är så otroligt stolt över allihopa och det är så kul att lyssna på allas olika historier. 
Nu blir det ny tag mot nya utmaningar 💪🏼😊
 
 

En ledig helg

Kategori: Allmänt

Vilken underbar helg jag har haft! Hoppas ni också har haft det!:) Jag har bara varit hemma och fixat i stallet och ridit hästarna.
Glitter. E. Topaash -Maraton 
 
Vilket härligt väder, soligt varmt och fina färger ute, lite bortskämda har vi varit denna höst. Men det gäller att ladda energi nu inför vintern. Då vet vi alla häst människor att det blir många gånger jobbigare. Det ska täckas, iväg till ridhus, skottas snö, ha halk skydd, sanda till hagarna, frysa om händerna när man packar hö....försöka få loss fruset spån....fy längtar inte. Bilar/lastbilar som inte startar, transporter som fryser och bara massa strul. 
 
Hur gör ni på vintern? Har ni någon bra idé eller plan för att det ska gå smidigt? Som ni vill dela med er😉 
 
 
 
 

Dala Dressage - videoblogg

Kategori: Allmänt


Vi kommer publicera lite videos och filmer ur vår vardag med tips, hästar och bara allmänt snack! Det kommer bli så spännande att visa mer rörligt material. Hoppas ni gillar vår ide!

Yes Sir

Kategori: Allmänt

Jag har en tillridnings häst här, som stått hos mig sen i somras. Ni har säkert sätt lite bilder på honom. Han heter Yes Sir, även kallas för Håkan e. Sir Oldenburg 
Han är 4 år och en mycket trevlig häst att jobba med😊 
positiv till arbete och har lärt sig så mycket på kort tid. Han ger en otroligt fin ridkänsla, lätt för hjälperna, bra balans och en lagom energi som man lätt kan variera. 
 
Yes Sir är nu till salu och söker en ambitiös ryttare som kan ta tillvara på hans positiva arbetsmoral. 
 
På min Instagram finns bilder och lite filmer 
kontakta mig på för mer info 
 
emmizen12@hotmail.com
emma@daladressage.se