Planerar tävlings säsongen 2016.

Kategori: Allmänt

Idag har jag suttit ner och planerat tävlingar inför 2016.
Federation kommer få inviga tävlings året med en B:1a i Svärdsjö. Känns så kul att få rida lite lägre unghäst klasser igen. Han får gå några tävlingar under mars,april, maj sen får han en lugn period under juni/juli och sen matchas för ev 4 års uttagningarna i augusti/september 
 
 
Coco avvaktar jag lite med men preliminärt blir första start i Örebro i mitten på april. 
Sen har jag några meeting med honom i maj,juni och juli. 
Målet är att kunna starta intermediaire 2, A,B, 1B detta år. 
 
Foto Li Sjöstrand 
 
Jag kommer även att tävla Ellie och BeBe detta år. BeBe ska bara lära sig att komma ut på tävlingsbanan och Ellie ska förhoppningsvis kvala till MsvB och debutera det. 
 
Ellie
 
 

Varm om fötterna

Kategori: Allmänt

För att hålla mig varm om fötterna (innan mina fodrade stövlar kommit) använder jag vanliga raggsockor utan på mina stövlar. Det är suveränt bra! Man håller sig varm och torr och sockor är sträva därför fäster dom bra på stigbyglarna så man inte glider omkring. 
 
 

Söndag

Kategori: Allmänt

Brr -10 grader. Skillnad mot för två dagar sen när det var 8 plus grader.
 
Nu snart ska jag iväg till ridhuset och rida Federation och en annan häst. I em/kväll ska vi fira lite julafton med min föräldrar. En till ledig underbar dag.
Imorgon är det slut på ledighet då kör träningarna igång igen. Faktiskt längtat lite efter mina elever:)
 
Federation i sin nya huva från Harcour, finns att köpa på Norells hästsport
Foto Li Sjöstrand 
 

Vanliga problem

Kategori: Allmänt

Jag ser som tränare ett mönster bland många som rider. Vissa som kommer till mig första gången vill ha hjälp med rörelser som ex skolor, byten eller ökningar. Men allt för många har inte fått hjälp med grunden, så jag måste ofta backa bandet för att få ryttaren att hitta vart hon/han har hästen. 
För att hästen ska kunna bära sig måste den först vara ihop från alla sidor. För att få hästen ihop från alla sidor måste den ta skänkeln och halvhalterna. Inte förrän man har hästen ihop från alla sidor kan man börja få hästen att bära sig själv och arbeta med sina bakben och inte förrän då kan den rätta styrkan börja stärkas. 
 
Det är svårt att få en häst som är i flera olika delar och inte ihop mellan hjälperna, att göra fina skolor eller att byta galopp på rätt sätt. Visst kan man göra svårare rörelse trots att hästen inte är ihop, men det kommer aldrig bli bra och med kvalite. 
 
Några tips att kolla av. 
 
1. Tar min häst skänkeln
2. Har jag jämt stöd, är den rakriktad och har jag koll på att den är mellan inner och ytter
3. Tar den mina halvhalter utan att ex ta tag i bettet och dyka. 
4. Har jag bakdelen med mig och kan jag "styra" och rätta framdelen.
5. Kom ihåg samling är inte sakta och korta steg, samling är uppsamling av energi. Därför måste det finnas nåt att samla upp, alltså energi. Sen kan man självklart leka med tempo och korta steg för att få hästen ännu starkare och mer lyhörd. 
6. Energi är inte fort, energin kommer från trycket av bakbenens aktivitet som måste kontrolleras men avstämmning, alltså halvhalter för att inte tappas och bli springiga och bakom. 
 
 
Foto Li Sjöstrand 
 
 

 

God Jul

Kategori: Allmänt

God Jul! 
 
 

Vikten av ett bra team

Kategori: Allmänt

Det är så otroligt viktigt att ha ett bra team med sig i sin satsning. Människor som vet hur man vill ha det på tävling (för då är man inte som man är i vanliga fall, man är så otroligt laddad😉) människor som verkligen vill att det ska gå bra för oss, människor som gör en glad och på bra humör och som ställer upp i bra och dåliga perioder. En bra tränare som man litar 100% på! 
 
 
Jag längtar så till 2016! Detta år har jag ingen press och vi ska sakta men säker klättra oss uppåt i klasserna. 
Federation ska lära sig dressyrstaketen och komma ut på olika ställen. 
 
 

Tack Li

Kategori: Allmänt

Stort Tack till våran fotograf Li Sjöstrand
som har fotat fantastiska bilder under året
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jul ledigt

Kategori: Allmänt

Jag verkligen längtar till jul och lite ledighet :) 
 
Jag älskar mitt jobb men ibland behöver man vila upp sig för att hitta ny insperation och energi, så man gör ett bättre jobb.
Jag längtar efter att vara med familjen på kvällarna och tror dom längtar efter att få vara med mig också. 
 
Hur ser eran jul ut? Ska ni bort och fira jul? Är ni hemma? Kommer släkt och vänner? 
 
Lilla tomtenissa❤️ 
 
 

Skritt tur i ridhuset

Kategori: Allmänt

Coco är så rastlös när han inte får jobba som vanligt. Han har tyvärr blivit arg i boxen mot dom andra hästarna och slår i väggen. Känns inte alls bra. Någon som har nåt tips?vill inte att han ska slå sönder sig nu.  
 
Jag började skritta honom igår så han får lite att tänka på. Vi åkte ridhuset och skrittade 15-20 min. Han var tokladddad tills jag kom upp i sadeln då var han så lugn. Tror både han och jag längtar tills vi får träna på som vanligt igen. 
 
 

Jobbiga vintertiden

Kategori: Allmänt

För oss hästmänniskor innebär vintern mycket mer jobb, sena och kalla kvällar i ridhus. Det blir mer åka fram å tillbaka till ridhus för att kunna rida ordentligt. Man får prioritera bort ALLT annat för att hinna rida. Man fryser om händer å fötter, allt blir 100 gånger jobbigare.
 
När man har ett gäng hästar som måste tränas och man åker som en jojjo fram å tillbaka till ridhus kan det ibland kännas jävligt jobbigt. Jag har hållt på med detta många många år under en tid hade jag ett vanligt jobb, 3 egna hästar och 2 tillridnings hästar. Jag köpte ridhus kort på 3 olika ställen för att kunna rida minst 2-3 hästar varje dag. Gick upp 04.00 varje dag ut med hästar, till jobb, hem mockade och iväg till ridhus, hemma ca 22 varje kväll. 
Hårt jobb och det vet alla vi som håller på. 
 
Nu har jag det så bra att jag kan leva på mina träningar och hinner rida mina hästar på fm. Dock är det fortfarande  jobbigt med detta åkande till ridhus. Tänk om man hade ett eget då skulle livet bli så mycket lättare.
 
 
Trots att jag har det så mycket bättre nu, får jag en inre panik när hösten kommer, för jag vet att vintern är på gång och efter 15 år med samma stress är kroppen inställd på att nu blir det jävligt!! Den känslan jag har under denna vecka är inget jag kan förklara, det är bara full panik som inte går att styra. Som tur är går det över och man kan börja tänka klart igen. 
 
Jag ska inte klaga nu, men jag kan lova att jag kämpat hårt för att ha det så bra som jag har det nu, det som fattas är det där ridhuset som jag längtat efter i alla dessa år. 
Ni alla som har ridhus NJUT!!!!! 
Om jag någon gång i mitt liv har råd att bygga ett eget kommer jag gråta glädje tårar varje höst! 😊
 
 
 
 
 

Härlig måndagsmorgon

Kategori: Allmänt

Riktigt kallt men härligt soligt ute idag! 
Federation gick strålande idag, jag blev alleds lycklig av att rida honom:) 
 
Min härliga jacka från Harcour inköpt på Norells 

Bruna nyanser

Kategori: Allmänt

Jag längtar till jag får inviga min nya tävlings outfit i brunt:) En brun kavaj från equiline (redan invigd) schabrak från Harcour och väst från Harcour allt sjävklart från Norells Hästsport. 
 
 
 
 
Önskar mig en samshield hjälm av tomten
 
 
 
 

Ridtips nr.3

Kategori: Allmänt

Galoppfattningar på unga hästar
 
 
När jag lär in galoppfattning på en unghäst fattar jag för det mesta ur ett hörn, är mycket noggrann att jag håller hästen på yttertygeln för att öppna upp den inrebogen eftersom det är den galoppen som ska fattas och fattar för inner skänkeln. Om man drar i innertygeln blockerar man innerbogen och hästen fattar antagligen fel galopp. Det är också viktigt på en unghäst att tänka framåt in i galoppen. 
När hästen börjar förstå ändrar jag och fattar galopp på olika ställen, ex rida en diagonal och fatta galopp innan man kommer fram till stacketet/sargen.
Har man lärt hästen från början att den ska vara på yttertygeln och fatta för inner skänkel kommer det att bli lättare att göra dom på rakare spår. 
 
 
Här ser man tydligt hur jag släpper innertygeln i fattningen 
 
 

hälsat på Eyecatcher

Kategori: Allmänt

I början på veckan var jag och hälsade på fina Eyecatcher 
Han har vuxit en del. Känns så bra att ha honom där, han blir mycket bra hanterad och dom har en jättefin lösdrift där han och hans kompis har det super mysigt. 
 
Vacker 
 

Fina unghästar idag

Kategori: Allmänt

Jag har fått en ny tillridnings häst att jobba med under ett par veckor. En 4 åring e. Bellagio- Don Gregory 
En mycket trevlig häst att jobba med,positiv och fina utvecklingsbara gångarter. Tror denna kommer bli en fin tävlings häst.  
Belmondo 
 
 
Federation gick super idag!!Lycklig! Han bara gjorde allt och var så självgående,lätt och koncentrerad på mig. Vi kör bara korta pass med fokus på framåtbjudning. Har han egen motor så går allt, eftersom han har så lätt för sig så vill jag bara ha energin, då faller det andra på plats. Har aldrig suttit på en 3 åring som har så lätt för allt. Enkla byten, förvändgalopp och klockrena byten på hjälp,vi har även provat skänkelvikningar. Jag bara leker med allt, men är noga med att bara göra det 1 gång och sen tänka framåt, grejerna behöver aldrig nötas in dom bara är där. 
 
 
Foto Li Sjöstrand 
 
 

Fluff svans

Kategori: Allmänt

Federations svans är bara så fin😍 
 
Fin va? 
 
Han var dessutom jätte duktig idag! Ser fram mot våren när vi ska debutera på tävlingsbanan tillsammans 
 
Och med detta snygga schabrak från Harcour blir han så snygg. Inköp sjävklart på Norells Häst Sport 
 
 

Ridtips nr 2

Kategori: Allmänt

Mitt förra ridtips var skänkelvikningar. 
Här kommer tips nummer 2😊
 
öppnor
 
Öppnor är alltid ett bra verktyg att ha i sin verktygslåda och dom är framförallt bra för att få koll på yttersidan och få igenom ställning i ganachen och även böjningen runt innerskänkeln. 
 
Jag brukar göra dom innanför spåret för att få koll på att det inte är bakdelen som flyttar sig utåt utan att det är framdelen som kommer in och ramas in från ytter. 
 
Hästen ska gå på 3 spår, ytterbogen ska komma in och gå på samma spår som inner bak. Ställningen ska vara igenom i nacken och framme i ganachen, böjningen ska vara rund för innerskänkeln och det ska kännas som man klättrar i uppförsbacke. 
 
Chanel kunde klättra i sina öppnor
Några vanliga fel
 
1. Hästen flyttar bakdelen utåt och det blir mer en skänkelvikning än en öppna, då försvinner både samlingen (bakbenen) ställningen och böjning.
 
2. Hästen blir för böjd och ytterbogen kommer inte in och hästen hamnar på innerbog och tappar sin bjudning och bakdelen lever sin egna värld och kan inte trycka på eller komma inunder. 
 
3. Det blir vingligt och man tappar linjen. Då är det bra att göra övergångar och tempoväxlingar för att hitta tillbaka hästen mellan hjälperna. 
 
Tips
 
1. Det är bra att använda sig av öpnnor i många olika lägen. Öppna-förvänd sluta på medellinjen eller kvartslinjen. Då kontrollerar man att hästen är kvar på linjen och är mellan hjälperna och båda sidor. 
 
2. Öppna-rakt-öppna på en linje är också bra. Det hjälper till att man kan kontrollera framdelen. 
 
3. Öppna-sluta diagonalt- öppna mot kortsidan. Kontrollerar att man har dom mellan inner å ytter i slutan, alltså framåtdriv/böjning för innerskänkeln, halvhalter på yttertygeln. Förhindrar att hästen ramlar åt sidan i slutan. 
 
4. Öppna på diagonalen
 
5. Öppna på volt för lösgjordhet 
 
6. Öppna innan piruetterna för att hitta bakbenen,samlingen och ingången då är öppna på diagonalen en bra övning att göra innan. 
 
En öppna är en bra övning att ta till för att få hästen mellan inner och ytter och kontrollera att den är mellan båda sidor😊
Även bra att använda sig av öppnor för att hitta samlingen och få hästen att sätta sig mer bak.