Älskar svart!!

Kategori: Allmänt

Jag älskar svart, det passar till allt, är stilrent och snyggt! Mitt nästa inköp får bli ett par svarta ridbyxor
 
Från Martha ridewear
 
 
Eller vinter byxor från Martha ridewear
 
Och Animo ridbyxor så snygga!!
 
Till hästarna blir det ett nytt schabrak också det i svart. Måste bara jobba en månad till å spara. 
 
Eskardron

Dagens träning

Kategori: Allmänt

 
.....ja vad säger man, Coco visade sin sämsta sida för Birgitta och lyssnade inte alls på mina hjälper. Bytena som har gått otroligt bra, varit stora luftiga och precis på min hjälp, funkade inte alls!! När han tillslut tyckte att jag var jävligt dryg körde han upp huvudet och stack iväg. Men skickliga Birgitta tyckte det var så bra för han ska lyssna på sin lilla ryttare, alltid!! Det är lite så här han blir på tävling, lyssnar inte på hjälperna men då brukar jag bara glida med så löser det sig ok. Fast att det bara kändes skit så var det otroligt nyttigt för att jag i framtiden ska kunna rida honom hur jag vill!! Och nu är det faktiskt dax för Coco att lyssna på mig jämt och inte bara ibland. 
 
Imorgon är det Chanels tur. Längtar 
 
Fin men inte alltid lätt att rida

Mot Storvik

Kategori: Allmänt

 
Nu är vi på väg mot Storvik med Coco för att träna för Birgita. Det är en laddad Coco i transporten som inte står still. Skrivet senare hur träningen har gått 

Bio ikväll

Kategori: Allmänt

 
Ikväll ska jag och min sambo gå på bio och det var väldigt längesen sist. Ska bli riktigt kul snabba cash 3 
 
 
 

Spetsade öron

Kategori: Allmänt

 
På nästan alla bilder har Chanel öronen spetsade framåt el lite lyssnade åt sidan. Man ser på korten hur positiv hon är!
 
 
 

Träning

Kategori: Allmänt

 
Till helgen är det äntligen dax för Birgitta Kjellin träning, ska bli så kul och inspirerande. Vill gärna få hjälp med lite små saker inför Flyinge samt idéer och tips på hur jag på bästa sätt ska kunna fortsätta utbildningen med mina hästar mot nästa år!!
 
Jag känner att Birgitta ger mig så mycket och våran kemi känns riktigt bra!!det är skönt med en tränare som bara är rak på sak och inte krånglar till allt så mycket. Förklarar på ett enkelt bra och roligt sätt och hennes kunskap och rutin gör att hon kan förmedla en känsla, underbart!!
 
 

Ny unghäst...?

Kategori: Allmänt

 
 
Jag är så sugen på att skaffa en unghäst som jag kan börja utbilda. Mina är ju redan 6 år och det vore kul att ha en yngre som jag kan utbilda vidare till tävlingshäst. Jag har ridit in många unghästar så den biten vill jag gärna slippa, man kan ju faktiskt flyga rejält och det pallar inte min kropp med längre. Så en 3 el 4 åring vore perfekt, men då är priset ett helt annat än om man köper ett föl eller en 1 åring. 
 
Problem är bara ekonomin och tiden. Hade jag bra med pengar så jag kunde arbeta med att bara rida hela dagarna då hade det inte varit några problem. Men nu måste jag jobba så in i ...... för att få allt att gå ihop så redan där spricker det. Problem nummer 2 är denna långa vinter och inget ridhus. Det blir flera vändor om dagen till ridhus som tar en jäklans tid och det lär man inte hinna med om man ska jobba. 
 
Men man lever bara en gång och då vill jag gärna ha en GP häst också.  Så imorgon åker jag in till banken tar ett lån på några miljoner köper unghäst en GP häst och bygger ett ridhus. Perfekt!!! 
 
Vad tror ni om det? :)
 
 

Kikade in på rankinglistan

Kategori: Allmänt

 
....och det såg ganska bra ut. Coco i topp och Chanel på 4:e plats bland alla 6åringar i Sverige!
 
 
 

Vilken helg!!!

Kategori: Allmänt

 
Det började otroligt bra på Torsdag när jag tävlade Chanel i Segersta och red ihop 77,8% och kvalade till Championatet. Hade en riktigt bra känsla på banan
 
På fredan vann Ami sin första start på 74,8% hon skötte sig förvånadsvärt bra och kändes stabil och ridbar.
 
På lördagen startade jag Italiano i en LA:4 och han skötte sig super lite spänd men annars helt ok ritt 3:a!!! Chanel var som en dröm på framridningen och lyssnade sååå bra. Men inne på banan tappade vi harmonin helt och det blev missförstånd lite här och där. Dessutom passade det hårda underlaget inte alls henne och jag kände hur hon verkligen försökte få fäste med hovarna. vi red ihop 65,5% och segrade!!!
 
Idag var det Cocos tur och han var laddad till en början men lugnade snabbt ner sig och kändes jätte fin. Inne på banan blev han lite spänd och då är det svårt att få honom mellan hjälperna som jag vill. Det hårda underlaget visade även Coco att han inte gillade då ökningarna inte alls blev bra! Men vi lyckades rida ihop 65,4% och segrade med över 5% till tvåan. 
 
Chanel 
 
3 blå/gula!!

Vinst och en 3:e plats!!

Kategori: Allmänt

 
Idag startade jag Italiano i en LA:4 han kändes super fin på framridningen. Lätt, lyhörd och energisk. Inne på banan spände han sig lite och tittade upp på publiken i varje halt ha ha sötnosen. Vi red ihop 66,8% och blev 3:a helt ok , men vi vet vad som finns i den hästen och nästa år då kommer han vara sååå fin när han fått lite mer tävlingsrutin. 
 
Chanel kändes som en dröm på framridningen riktigt bra känsla. Tyvärr så vet jag att hon inte alls gillar det underlaget, därför har jag undvikit att tävla där, men när det är så nära så ville jag prova. Och när jag kom in på banan tappade hon bjudningen (som hon aldrig gör!!!) och det kändes att hon inte visste hur hon skulle sätta ner sina hovar, gumman.  Efter några riktig bra saker och några missar red vi ihop 65,5% och vann klassen!!
 
bästa Chanel
 
 

Seger

Kategori: Allmänt

 
 
Ami startade sin första tävling en LB:1 som vi red på 74,8%!!hon skötte sig super, lugn och lydig. Ni som känner Ami vet att hon inte är den lättaste att rida och jag trodde aldrig att jag skulle klara av att rida runt innanför ett dressyrstaket. Men igår lossnade allt och hon kändes jätte fin.  Inne på banan var hon lugn och ridbar, tror det kommer bli en fin tävlingshäst med rätt ryttare.
 
Fina Ami
 
Thriller och Carro startade en MsvC och segrade. Jag hjälpte dom lite på framrid och oj va fina dom är ihop,samspelta och jätte vackra. Dom kommer gå långt!
 
Här är vi efter prisutdelningen!

Filmer

Kategori: Allmänt

Segersta

Kategori: Allmänt

 
Nu är vi på väg hem från Segersta. Riktigt duktig häst och super nöjd ryttare. 77,6% och 77,8%!! Och kvalet till Championatet klart :) duktiga duktiga Chanel!
8,8 på traven
7,1 skritt
7,1 galopp
8,0 lösgjordhet
8,0 allm intryck
Bilder och kanske en filmsnutt kommer senare.
Nöjd i sin box

En frack beställd :)

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har kollat in en frack som jag önskar mig till nästa år, en super snygg ANKY frack! 
Idag ringde dom från Norells och säljaren för Anky var där, så då passade jag på att beställa en. Å va spännande! längtar redan till nästa år när jag får rida i den. 
 
 

Vilken tjej

Kategori: Allmänt

 
Att få höra detta gjorde mig så glad. Emma Ek är endast 12 år och rider redan riktigt bra och med en underbar känsla. Vad ska det bli av denna goa glada tjej?? 
 
Titta vad hon skriver i sin blogg, fina ord :)
 
 

Veckans planer

Kategori: Allmänt

 
 
Denna vecka är jag ledig från posten men har lektioner nästan varje kväll.  På Torsdag tar jag med mig Chanel till Segersta för att rida ett kval till Championatet. Jag hade planerat att inte åka dit med henne men nu blir det ändrade planer. Birgitta tyckte absolut att vi skulle ta med henne, dels för rutinen inför nästa år och för att hon förbättrats så otroligt senaste tiden. Sen vet man aldrig hur Coco beter sig, han kan flippra ur helt och då kan det vara kul och skönt att ha en stabil brud med sig. Det har hon så rätt i. Men det är inte bara att kvala det krävs 70% och en väldigt bra ritt. Inte alla som kan kvala på 83% som Coco :)
 
På fredag börjar våra hemma tävlingar då ska jag starta en tillridningshäst jag har i LB:1 hon är ung och aldrig tävlat dressyr förut. Visade henne på kvalitén för ett år sedan där skötte hon sig helt ok, får väl se om hon vågar sig fram till domaren. 
 
På lördag ska jag tävla Annikas häst i en LA:4 och Chanel ska gå en MsvB:4 bara som träning eftersom det är på hemmaplan och därefter ska jag skriva en MsvA:1. På söndag ska Coco gå en MsvB:4
 
Mycket som händer denna vecka tur man har fantastiska föräldrar som ställer upp. 
 
 
 

Gårdagens ritt

Kategori: Allmänt

 
Coco skötte sig riktigt bra! Endast första 3 minuterna var han en buse och studsade omkring, men lugnade snabbt ner sig och blev harmonisk och fin att rida. 
 
Inne på banan var han fantastisk och allt stämde. Enda missen var andra ökningen där vi aldrig kom igång riktigt, vet inte varför, tror jag planerade lite dåligt, men det var inte läge att "driva på" så även övergången där blev en 6:a. Fina skolor, ena slutan kände jag blev lite rak, men den flöt på ändå. Enkla bytet var riktigt bra, fina volter och bytena var luftiga. Så för första gången lyssnade han totalt på mig och det var en fantastisk känsla!älskar denna häst när han är ridbar, hoppas på fler sånna ritter :)
 
Svarta snyggingen
Tack Frida för korten 
 

Dagens ritt

Kategori: Allmänt

 
 
Chanel kändes super fin från början lätt ridbar och energisk. Men efter 20 min kom hon in i sin "mitten period" och lyssnade inte alls på mig I galoppen. Då var jag tvungen att rida mycket tempoväxlingar för att få henne mer uppmärksam, så precis innan vi skulle in på banan kändes hon fin igen. 
 
Inne på banan var hon fin. Började med en rak och fin inridning, som brukar vara hennes svårhet. Vi gjorde jätte fina öppnor och ökningar I uppfärsbacke! I slutorna blev hon lite för på det blev för mycket tvärning. I galoppen satt alla byten och det sista bytet belönades med en 8 och det är jag så nöjd över då vi brukar tappa allt där och inte ens få till ett. Enkla bytena är så svåra att få till när hon är så pass taggad och fin för "bytes galopp" så där fick vi 5:or. Men det är en styrke sak för henne. Avslutade med en super ökning och en rak uppridning
71,4!! Och super nöjd! Endast slagna av Sara Henrietta Källström-Bergström och Diezel, som tävlat internationellt med topp resultat i högre klasser. Hennes ritt var mjuk, fin och prickfri så värd alla poäng. 
 
Min stjärna
 
 
 

Vilken helg!!!

Kategori: Allmänt

 
Så otroligt glad över denna helg!!Bra ridkänsla duktiga hästar som lyssnade på sin lilla ryttare. Även stolt över mina elever Emma å Emma som tar 2:a placeringar och Sara rider sin Glitter på över 66% stor kram till er!
 
 

Fantastiska Coco

Kategori: Allmänt

 
Vinner MsvB idag med 75,5%!!!första ritten någonsin som han lyssnar på mig totalt genom hela programmet. Vilken känsla!!
 
 
 

fredag!!!!

Kategori: Allmänt

 
Underbara Fredag du är så välkommen! Jag är så otroligt lycklig att denna vecka är över och få sitta ner i soffan för första gången på länge, underbart!! 
Imorgon blir det tävling med Coco i Gävle ska bli riktigt roligt!Vi ska rida en MsvB:2 som jag tycker är ett bra och roligt program att rida. Coco har gått lite upp ner sista tiden, vi har inte haft den där kemin som vi hade för ett tag sen men jag hoppas vi kan rida ett bra program. Idag kändes han iaf riktigt fin, lugn och ridbar, vill verkligen behålla det till imorgon. Formen ska ju vara som bäst om en månad när vi ska till Skåne.
 
 

Igår var en trött dag

Kategori: Allmänt

 
 Fina Chanel gör mig alltid glad!
 
 
Efter 2 veckors heltids jobb + lektioner på kvällarna var min kropp helt slut igår. Jag är van att vara stark och orka men igår orkade jag inte men bet ihop och red båda älsklingarna som gick helt ok. Fast när man är så trött så är det nära till gränsen, och ja jag bröt ihop en stund men sen kändes det mycket bättre. Chanel är ju bara så underbar, fast hon kräver sin ridning varje hundradels sekund. Coco var lugn och cool och skötte sig. Idag är det äntligen fredag och det blir en skogstur med Chanel och ett lugnare pass med Coco innan tävlingen imorgon.
 
Coco 
 
FREDAG!!!! 
 
 

Go Mulen

Kategori: Allmänt

 
ikväll får jag mysa med denna 
 
 

Dagen pass

Kategori: Allmänt

 
Idag efter jobbet åkte jag hem till sundborn och tog med Chanel till ridhuset! Det var så kul att rida och få se i speglarna hur mycket bättre galoppen blivit! Bara sista veckan har den utvecklas enormt och inte långt ifrån Cocos galopp nu :) Och traven oj oj va fin hon blivit! Traven är sanslöst fin och nu börjar vi få ihop samling och energi i ett och känns som hon dansar emellanåt.Fast ibland är det riktigt svårt jag måste sitta exakt helt still och rida med sätet, en tiondels sekund som jag (fuskar) känner hon.
 
Trots att hon är brunstig och inte var med på mina hjälper alla gånger så är jag nöjd.  ex enkla bytena bråkade vi lite om hon väntade inte på mig och då blir det antingen stopp el små tass steg. Dom har gått riktigt bra men idag tyckte hon att hon kunde fixa det själv ha ha underbara häst
 
Coco han gick helt ok galoppen kändes super fin, avslappnad och lyhörd och fina byten. I traven ville han samla sig för mycket själv och kröp ihop, i dom lägena tänker man framåt framåt men det är inte alls bara att rida fram han är så känslig så begär jag framåt börjar han istället galoppera på stället och blir frustrerad. Så när jag känner att han är med mig kan jag försiktigt rida fram och då får han en luftig och underbar trav. Där behöver han mer tid och styrka men det är på god väg!
 
 
 
 
 

Höst väder

Kategori: Allmänt

 
Nu känns det att hösten är på språng, kallare i luften mörkare kvällar. Jag gillar hösten men tycker att vintern är lite för lång och jobbig, speciellt när man håller på med hästar. Skulle vintern bara vara en månad skulle jag kunna njuta mer av hösten istället för att oroa mig hur vinterhalvåret ska lösa sig. 
 
Men det är i alla fall underbart att rida i snön när det är lagomt kallt!

Gissa Vem??

Kategori:

 
Sover hemma hos mina föräldrar i natt för att jag ska upp tidigt och jobba imorgon bitti. Sitter vid datorn och kollar gamla kort. Hittade detta gissa vem??
 
 
 
Ja det är Coco som 4 åring!! Visst ser han ut som en 2-åring i kroppen?
 
Titta så fin han blivit på bara 2 år!
 

Skogsturer

Kategori:

 
Idag fick båda hästarna komma ut på en skogstur mellan alla regnskurar och galoppera upp för backarna. Underbart att kunna variera träningar med skogsridning.
 
sen red jag Annikas häst i spöregn!!men vad gör det med regn när man får rida fina hästar. Efter det tog jag faktiskt en lång lunch (1timme) för att sen gå ut och ha lektion för duktiga Emma och TicTac
 
 
 

Tävlings sugen

Kategori:

 
Längtar så mycket till nästa helg när jag ska tävla. Vi har haft ett uppehåll på 4 veckor så nu ska det bli så roligt att tävla igen. Båda hästarna ska få komma ut å känna på banan. Coco i en Msv B:2 och Chanel i en Msv B:4! Helgen därpå blir det tävling på hemma plan. Jag brukar inte vilja tävla hemma för det går alltid dåligt men nu tar vi det som träning inför Flyinge!
 
 
Ska bli super kul att tävla Chanel igen efter Falsterbo
 
 
Coco busen ska få busa av sig igen 😊 roligt och spännande att se hur han uppför sig denna gång när han var så snäll och ridbar förra tävlingen

Unghäst vm i Verden

Kategori:

 
Unghäst VM i Verden pågår just nu och jag håller koll på svenskarna. Mia Runesson och Carlton  Hill är vidare till final och även Sandra Sterntorp på Rausing!! Minna Telde och underbara Bilan red ihop 8.9 och vidare till 5 års finalen grymt!!
 
Minna och Bilan i Falsterbo

Hösten närmar sig

Kategori: Ridlektioner

 
Hösten börjar sakta smyga sig på och då blir det dax att dra sig in till ridhus för att träna! 
 
Jag kommer att hålla till i vikastrands ridhus måndagar varannan vecka ( jämna veckor) samt onsdagar varje vecka. 
 
Kontakta mig för att boka tid, kommer att bli fasta platser så alla vet vilken tid dom har. 
ca 16-21 
 
 
 
 

Jobb vecka

Kategori:

 
Denna vecka jobbar jag för fullt. Heltid på posten och lektioner 3 kvällar, det blir sena kvällar och långa dagar men mina elever ger mig energi så jag orkar. Älskar verkligen när dom får in känsla för något, känner glädje med dom.
 
Jag saknar mina älskade hästar, dom har fått 2 vilodagar nu när jag jobbat. Imorgon ska jag äntligen få rida längtar så mycket, ska kramas och gosa med dom så får jag energi till resten av veckan. 
senaste dressyrpasset på Chanel var helt magiskt, allt bara stämde hoppas verkligen vi kan fortsätta där.  Hennes galopp börjar bli lika bra som traven, kände 2 språng där hon verkligen satte sig samtidigt som hon drev på framåt! fantastiskt, jag vet att det finns där! gäller bara att bygga upp styrkan sakta mer å mer. Coco busen har varit lite upp å ner, lite fräck och inte så samarbetsvillig men jag tror han är inne i en uppbyggnadsfas då kan han tycka allt är jobbigt, speciellt att göra det jag ber om. 
 
Fin vinter bild på finaste. Längtar inte alls till vintern, kan få bli höst och sen vår å sommar igen. 
 
 
 
 
 
 

Hästens Form

Kategori:

 
 
Jag har lovat att skriva ett inlägg om hästens form och samling. Så här kommer det!Jag skriver med egna ord och är det något jag missar eller något som ni inte gillar så skriv!!
Nummer 1 för att kunna rida hästen i en stadig form oavsett låg och rund eller i en mer samlad form är det oerhört viktigt att ryttaren har en bra, stadig sits med fina händer! Så innan ni kräver något av hästen checka av er själva först!
Nummer 2 är att anpassa sig efter hästens extriör, alla är olika byggda och har olika för/nackdelar.
 
Låg och rund
Hästen ska vara avslappnad i överlinjen, låg i nacken och arbeta med aktiva bakben. Ryttaren ska rida hästen i lägre form, inte bara "släppa" ner den, för då får man problemet att den springer på bogarna. Övergångar, tempoväxlingar och att man även variera formen i den lägre formen får man hästen uppmärksam och med sig. Har man en häst som kryper in med nosen rider jag den låg och fram med nosen, har man en häst som är stel i sidorna kan man rida den rundare och loss genom att ställa och böja mer. Jag varierar mellan låg form och en högre form, brukar aldrig fastna att rida för mycket i en och samma.
 
Samlad form
Det finns olika steg av samling, och man måste rätta sig efter hästens ålder, exteriör, styrka, balans mm innan man börjar samla hästen i de olika graderna. Samlingen sitter i hästensbakben där den ska bära upp sig och lägga vikten för att kuna bli lättare fram. Övergångar, tempoväxlingar sätter styrka och balans hos hästen och gör så att den sakta tränar upp styrkan i bakbenen för att öka samlingen. Där måste man som ryttare kunna känna känslan att hästen "sätter" sig bak i övergångarna inte ramlar framåt. Den övningen börjar redan från start när hästen lärt sig att ha ryttaren på sig.
 
Självbärighet
Jag har skrivit om detta förut, hur många missuppfattar att man ska vara "lätt" i handen. Det innebär inte att man ska rida med lösa tyglar. Hästen och ryttaren ska ha kontakt, mjukt fint och jämnt stöd. Genom att man får en bra kontakt med hästen kan man rida den och påverka bakbenen som är själva motorn och det är där man jobbar upp samlingen för att få en lätt självbärig häst.
 
Olika hästar
Mina två hästar är totalt olika. Chanel är lång i ryggen och Coco kort! Coco har därför lättare att samla sig eftersom hans bakben har lättare att komma under. Chanel som är lång i sin rygg har jag jobbat otroligt mycket styrka med för att hon ska orka bära upp sig och inte lägga vikten på frambenen. Den träningen vi lagt ner under lång tid, har gjort att hon fått den styrkan som krävs för att hon ska orka samla sig och bära sig själv och bli lätt. Nu tycker jag att hon blivit ihop i kroppen och ser inte lika lång ut.
 
Coco har egentligen lättare för sig med allt, det som varit största problemet är hans hals och nacke som han gärna spänner upp och knäpper av. Men nu är det nästan borta. Vi har tränat honom i mycket låg form under vintern, men även högre form emellanåt för att han ska bli avslappnad i den formen också. Upp och ner i formen, ändra ställa, flytta. Nu går han för det mesta i en bra avslappnad form, knäpper han av nu är det för att vi tappar kontakten och han lyssnar inte på mina hjälper, då gäller det att ändra form, tempoväx,övergångar mm så vi får tillbaka kontakten då blir han ridbar igen. Fast inte lätt alla gånger.
 
Till Slut
Ridning är så fantastiskt, man blir aldrig duktig nog och hela tiden vill man bli bättre och bättre. Men vilken känsla det är att få rida på dessa underbara djur som litar på oss och gör som vi vill med så små hjälper. Finns det någon bättre vän än sin häst?? :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Skön Lördag

Kategori:

 
Vilken lugn och skön Lördag. Chanel fick en galopptur ute i skogen upp för backarna, så skönt att bara galoppera och sträcka ut. Hon är så underbar och snäll, jag som är van att bara rida idioter ha ha! Hennes temperament är helt oslagbart. 
 
Sen har jag bara glassat runt i solen, förvånad?? ja jag brukar aldrig ta det lugnt men sista semesterdagen har man väl rätt att ha semester! 
 
Nu på em fick hästarna en ordentlig rycktning, man/svansfix, liniment mm dom blev så fina. Visst rycktar jag varje gång jag ska rida men inte så super noga jämnt!
 
En liten fråga till er läsare vad använder ni för hovsmörjor, liniment mm??vore kul att höra
 
Detta liniment använder jag, bra att massera in  musklerna också
 
Hovsmörja brukar variera mellan denna och alosin
 
Pälsglans, tycker denna är prisvärd och riktigt bra!