Bilning

Kategori: Allmänt

Bilningen av stallet är klart!! Nu väntas det ett jädrans jobb att få ut all betong. Sen så kanske man kan börja se lite ljus. 
 
Så här såg det ut innan
 
och så här såg det ut när vi bubbat ut koinredningen 
 
 
Jag längtar så tills det är klart och jag fått ordning igen. Nu är det oordning och grejer överallt, jag är så noggrann med stallet, nästan pedantisk med vissa saker☺️😉 så det är svårt för mig med denna oreda.  
En stor sadelkammare blir det också, som jag längtat,  ååååå va det ska bli skönt! 
 
 
Inspiration 
Så snyggt 
 
Dock kommer min sadelkammare bli så billig man kan göra 
😊

Fredag

Kategori: Allmänt

 Änrligen fredag! Tänk att man är lika glad för varje fredag som kommer. Trots att regnet fullkomlig öst ner i 4 dagar så är jag glad. 
Fina Foxi dansade idag också och jag var helt lyrisk när jag såg honom röra sig. Wow!! 
 
Hästarnas hovslagare Jörgen var här idag och gjorde både Coco och Foxi fin i hovarna. 
På Coco testar vi nya skor, aluminium fram å ringskor bak. Tanken är att han ska få mer stöd bak och bli lite lättare fram. Får se om det funkar, små små justeringar som kan ha betydelse för honom. 
Foxi var så duktig! 
Stort tack till Jörgen som är en viktig del i mitt team! 😊😊
 
Fredags em/kvällen spenderades i ridhuset med träningar för fulla muggar. Nu blir det sängen och imorgon står ridning, träningar och fix på gården på planeringen 
 
 
 

Duktig unghäst

Kategori: Allmänt

Foxhill skötte sig galant idag! Och får stora guld stjärnan🌟👍 
Här om dagen var han spänd och inte alls med på noterna, lite känslig för skänkeln och inte helt med på vad gas å broms betyder. Idag hade poletten ramlat ner och han dansade fram i ridhuset, så glad å stolt över honom
 
Denna häst har allt man kan önska sig!! 
 
Tror det blir en stjärna i framtiden. 
 
 

Coco

Kategori: Allmänt

Coco har haft 2 lugna veckor samt att han har varit hos veterinären på koll med sin has. Det känns skönt att han är bra och vi kan fortsätta jobba vidare. Nu ska ha tränas och tävlas vidare i dessa svåra klasser så vi får rutinen.
Jag är så lycklig att få börja rida ordentligt igen😀 
 
Han har skrittats och faktiskt ute i skogen, och till och med varit lugn och snäll. Min Bello börjar bli vuxen. Drömmen är att en dag kunna jobba honom ute men så mycket litar jag inte på honom än, jag vet hur fort det kan vända med den där Cocobello
 
 
 
Clinicen med Minna och Charlotte
 
 
Planen för sommaren ser ut så här 
 
12 juni tävling Vansbro eller så åker vi till Minna v.24 och tränar istället 
17-18 juni ev Mariefred och en kür
 
1-3 Juli Överby intermediaire II 
 
21-24 Juli Hagfors eller Lilla Edet
 
Fräsiga sporremmar från Amazona Suecea får lysa upp denna regniga dag
 
 
 
 
 

Falsterbo

Kategori: Allmänt

Vill så gärna åka till Falsterbo igen!!!
vilka härliga minnen
 
 
Emma och Coco
ser det inte underbart ut
kanske inte lika underbart ha ha 
vi sov i hästdelen i 1 vecka, inte så glamoröst men mysigt och väldigt roligt hade vi!!
 
 
Finaste
coco kollar in banan
 
Chanel
 
 
En trött Coco......

Foxhill

Kategori: Allmänt

Foxi idag😊 
 
 

Konsten att utveckla sin häst

Kategori: Allmänt

Man måste inte köpa den bästa och dyraste hästen för att kunna ta sig uppför trappstegen mot svår dressyr. Konsten att utveckla hästarna sitter i grundarbetet och såklart glädjen och viljan hos både ryttare och häst.
 
Samtidigt som man ska ha ett bra och lekfullt samarbete med sin häst måste man också vara konsekvent och lyhörd. Hästar är stora djur och man ska ha respekt för varje individ, aldrig låta dom bli "bortskämda" och "oreglerbara" Såklart så ska man också ha respekt att dom är djur och vi bär ett ansvar att ta hand om dom på bästa sätt. Jag och Coco är bästa vänner och älskar varandra, men vissa dagar är vi helt enkelt inte vänner och  tycker lite olika. Då gäller det att konsekvent och rättvist ta sig över trappstegen, ibland kanske till och med lägga ner och gå in och hopppas på en bättre dag imorgon men andra dagar kanske problemet måste lösas!? Inte lätt att veta vad som är bäst just då? 
 
Ibland jobbar man inte alls åt samma håll medans man andra perioder dansar tillsammans. Tyvärr finns det inget facit eller mall att gå efter utan man måste utbilda varje häst för sig. Man lär sig nya vägar och får mer och mer verktyg ju fler hästar man sitter på. Dukiga ryttare rider många många hästar innan dom är "duktiga" 
För mig är också rutinen och erfarenheten oerhört viktig att få med sig för att kalla sig en duktig ryttare och även tränare. Erfarenhet före utbildning för min del💪🏼👍😊
 
 
 
 
 

Självbärighet

Kategori: Allmänt

Många strävar efter självbärigheten på hästen. Men vad är egentligen självbärighet?
Hur känner man att hästen är självbärig? Hur tränar man upp självbärigheten?
 
En häst som är självbärig enligt mig är en häst som jobbar aktivt bakifrån genom kroppen i alla olika former och tempon. En självbärig häst har ett jämnt fin stöd, ej stark och inte heller "glapp" eller lös i kontakten. Den ska vara jämn på tygeln i alla övergångar/tempoväx och i alla rörelser, och när jag ändrar den ska den följa med följsamt och inte tappa iväg sig i varken takt, balans eller åt sidorna. Jag vill ha den känslan att mina halvhalter går igenom min vad och bak till bakbenen så jag där kan reglera, hur mycket aktivitet jag vill ha. När jag lättar av ska den gå kvar, när jag tar en halvhalt ska den samla upp energin i bakbenen och jobba upp fronten. När skänkeln kommer ska den bli kvickare. Jag vill ha många olika växlar både framåt och tillbaka. Känslan att rida "uphill" med en häst i samling och full av energi som jag kan reglera med olika växlar. Den känslan vill jag uppleva👍😊 
 
När en häst är helt självbärig så känner man hur den arbetar med motorn (bakbenen) och kommer upp med fronten, man kan spela med sina hjälper och därmed reglera samling och energi samt form utan att hästen "tappar" sig antingen åt sidan, framåt, bakåt eller framstupad på bogarna. 
 
Att jobba upp hästens självbärighet tar år och den finns självklart i olika steg, går inte att vara på trappsteg 10 direkt. Man måste anpassa sig efter hästens ålder, utbildnings tillstånd och exteriör. Alla är ju inte byggda i uppförsbacke. 
 
Att träna upp självbärigheten gör man genom styrkearbete, där man har fokus på att hitta "kontakten" med bakbenen. övergångar och tempoväxlingar är bra men noga med att "känna" bakbenen så man inte tappar dom i övergångar. Att ha känslan av att ha en häst och inte en häst i flera olika delar. För att uppnå det är det viktigt att ha en lösgjord häst som lyssnar och är lyhörd på ryttarens hjälper. 
 
Kom ihåg att kontakten med hästens mun är viktigt 
Lösa tyglar betyder inte att hästen är mjuk i handen, en jämn kontakt med jämt stöd är så viktigt det är där kontakten med bakbenen sitter och därmed också med motorn. Rider man med lös kontakt får man oftast motstånd när man tar en halvhalt och då har man ingen ärlig kontakt. 
 
Uphill 🌟👌 
 
 
 
 
 

Lugna veckor

Kategori: Allmänt

Coco får ett par lugna veckor efter meetinget i Hammarö.
Nu är vi ute på promenader och Coco älskar att vara skogsmulle, dock börjar han bli lite överladdad nu så det blir nog att börja jogga början på nästa vecka. 
 
Mumsigt 
 
Foxhill blir mer och mer ridbar. Inte lika känslig för ryttaren längre. Det är verkligen en fin häst som har kvaliteer😊👍
Spännanade att se vad det blir av honom i framtiden 
 
Verkligen uppförsbacke i galoppen
 
 

Duktiga tjejer

Kategori: Allmänt

Ponny tjejerna fortsätter att levererar!! 
Emma Ek och Tictac vinner båda Fei klasserna på Gävles nationella tävlingar i helgen, båda över 68%👍😊
Emma Gustavsson och Daisy vinner LAp:1 på fina 71% 
 
 

Snart dax för 3-års test

Kategori: Allmänt

Om en månad är det 3-års test för Foxhill e. Floricello
Han är en känslig häst med mycket motor. Det har tagit lite tid att göra honom van med ryttaren men nu börjar han bli säker och inte lika rädd. Idag var första gången Elin galopperade själv på honom. 
Nu tror jag att det börjar släppa så om 2 veckor kommer pusselbitarna börja falla på plats. 
 
Att utbilda unghästar är otroligt roligt och lärorikt. Man får en annan "ridning" och lär sig att vara stilla och sitta i balans. Jag har jobbat på Gränsbo för några år sedan och där fick jag verkligen en bra grund. När jag kom hem därifrån började jag jobba men unga hästar och "problem" hästar. Roligt men också lite farligt, tillslut kände jag att det inte är värt att riskera livet för en vild häst. Så nu har jag helt lagt det åt sidan och står helst på marken... Ha ha 
 
Men jag har en bra grund balans i min sits mycket tack vare "unghäst" tiden. Jag har också fått en viss förmåga att läsa av olika hästar och även hur dom reagerar i olika perioder, alla kommer dom in i test perioder och då gäller det att lösa problemen direkt innan det blir ett beteende.
 
Problem lösningar är bra att ha i sin verktygslåda också 😉😉
 
Foto Li Sjöstrand 
 
 
 

Kvälls tankar

Kategori: Allmänt

Detta med dressyr är svårt som ni alla vet. Att hitta dom rätta knapparna blir svårare och svårare men oj va roligt det är!!
 
Hittade denna bild på Elin Aspnäs Instagram, ha ha stämmer så bra
 

Elev framgångar

Kategori: Allmänt

Emma Gustavsson och Daisy har i veckan vunnit 3av 4 starter varav en i Nationell FEI mästerskap och satte därmed ett kval till SM!!!
så glad och stolt
 
 

Klara för Grand Prix

Kategori: Allmänt

 
Känns fantastiskt kul och vi är så stolta att ha kommit så här långt. I helgen har vi varit i Hammarö och ridit intermediaire II och 1B. Igår var jag så lycklig över att vi tagit oss igenom detta svåra program, lite små missar i piaffen, där vi medvetet tog för få steg, dels för att jag ville inte pressa Coco och ville ge honom en bra känsla, kostsamt men bra i längden tror jag. Miss i varje och lite tama piruetter men för övrigt rikigt nöjd för det vi kan för dagen. 64%  
Dagens 1B pluggade jag in under natten och var väl inte så förberedd som jag önskade. 
Men tog chansen att lära oss och skapa rutin på banan när vi ändå var kvar. Bra känsla i traven, små men kostsamma missar i galoppen. Coco kändes trött och hängde inte rikigt ihop hela programmet. Väldigt nöjd med piaffen idag då vi faktiskt fick ett par steg, vi har så mycket att lära oss där. Men om man tänker tillbaka ett halv år så kunde han inte ens trampa utan att trampa sig själv med bakbenen framför frambenen. 
Vår lägsta nivå i svår dressyr är 63-64% vilken känns helt ok. Jag vet vilken enorm kapacitet han har när han den dagen är stark nog att gå dessa program. Nu vill jag bara ge honom en positiv känsla på banan och målet för i år är att skaffa rutin inför framtiden. 
 
Bild tagen av Amanda Nelander 
Coco så nöjd i sin box hos bästa Cattis Hjärpe 
 
 

Min nya Bates

Kategori: Allmänt

Helt kär i min nya sadel från Bates 
Det är samma modell som min svarta, en Innova Extended 
 
Snygg va? 
 
Coco fick inviga den idag tillsammans med mitt nya favorit schabrak från Equito😍👍
 
På Norells Hästsport får ni proffs hjälp med utprovning av Bates sadlar. Kontakta dom för mer info och boka för en sadelprovning