Fantastiska dagar

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag har haft några intensiva dagar, därför dålig uppdatering här😊sorry 
 
Birgitta Kjellin har varit här i 3 dagar och haft träningar hemma på våran gård.
 
Det är otroligt lärorikt att stå brevid och suga in inspiration från en sån fantastisk människa som Birgitta
❤️
 
Dom flesta av mina elever red och jag kollade på alla!! Nu är jag full av inspiration och då blir mitt jobb också så himla roligt!
Birgitta har mycket bra övningar för att komma åt och till ridning. Hennes engagemang är obeskrivlig och hon driver fram allt och ger sig inte förren det kommit igenom!!
 
Jag fick faktiskt lite egna idéer när jag stod brevid, det är så bra att se, höra och bilda sig en uppfattning brevid utan att själv behöva prata.
Jag ska nu ge allt till mina elever för att dom ska "briljera" 😉
 

Coco och Chanel

Kategori: Allmänt

Jag letade häst, en välutbildad liten häst var planen. Men det blev 2 stora unghästar på 170.....Hmmm hur tänkte jag där??
Jag bara gick på min känsla och tänk, så bra det blev.
Chanel var en underbar häst från första stund. Hon hade energi och power i sin stora kropp men jag kan säga att hon är nog den snällaste hästen man kan tänka sig. 
När hon som 5-åring började tävla, tågade hon och vann nästan allt. Som 6-åring hade vi lite strul med bytena till en början.  Men när dom väl satt fortsatte hon att visa vilken stjärna hon var☺️🌟 Som 7-åring gick hon stadigt på mellan 67-69% i psg och debuterade intermediaire 1 på 67%
Jag valde att sälja henne, dels pga storleken 175 hög, väldigt lång i sin kropp och jag är 158. Också för att hennes galopp var lite för kort och skuttig, hon gjorde fina byten, serier och piruetter men galoppen däremellan var alledes för kort.
Hon har en stor plats i mitt hjärta ❤️ 
 
Coco
 
Resan med Coco har varit fantastisk men allt ifrån lätt. Bara av en händelse råkade pappa se honom i hagen när vi var och kollade på Chanel. Vi undrade vad det var för en häst, säljaren förklarade att det inte var nåt och att han hade alla möjliga fel som lösabenbitar shivering mm. 
Men nåt sa oss den ska med hem, går det så går det annars så går det inte. Ett projekt fick följa med oss. Och det har minsann varit ett projekt!!! 
 
Vi började med att ta bort dom lösa benbitarna och sen började inridningen på nytt. Han var en extremt känslig häst, när mitt högra ben kom över sadeln var det full galopp.  
I ett år tränade vi uppsittning innan han var helt lugn. Vi började sakta ta oss ut på tävlingsbanan, även där känslig och rädd. Men med mkt miljöträning varje dag i flera månader blev det bättre och bättre. Allt från paraplyer till stolar, vattenmattor och alla möjliga saker på ridbanan, visst det var inte jätte kul att sitta på men han gav sig till slut och nu har han 100% förtroende för mig. 
 
Efter perioden "känslig" kom perioden "dum" (om jag får kalla den så) Då protesterade han på alla sätt å vis samtidigt som han blev rädd för sig själv. Inte heller jätte roligt. 
Iaf som 6-åring började han visa vilken stjärna han faktiskt är och kvalade in till Flyinge på 83%! 
Den tävlingen kommer jag alltid att minnas. Han var totalt galen, sprang med mig med huvudet rakt upp helt ostyrbar. det fanns inga riktiga staket runt framridningen så han lyckades hoppa upp på sidan in igen på ridbanan och när jag väl fick stopp på honom ställde han sig rakt upp. Alla andra fick stå still å vänta till min pappa lyckats fånga honom. Han blev ledd tills det var vår tur att gå i på tävlingsbanan. Jag grät och ville åka hem, men tvinga mig själv att gå in iaf, väl inne så gick hann så bra och då grät jag ännu mer, när poängen kom grät jag ännu mer. En känslomässig knock out😀
 
På Championatet red vi ihop 82% och blev 3:a i ett tufft startfält, så lycklig. Vi blev även inbjudna att tävla i Globen i Champions Of The Winners och där blev vi 3:a och bästa 6-åring!!! Vilket år!!
Nu har vi haft lite kämpiga år, inte fått till den där känslan på banan, vi väntar på den fortfarande☺️ 
Den där känslan när allt känns lätt och allt flyter och jag kan rida. 
Vi har iaf kvalat till Grand Prix och jag önskar så att vi en dag får njuta inne på banan i ett Grand Prix program. 
 
Flyinge 
Ärevarvet i Globen
Det här är Cocos "grej" huvudet rakt upp så han inte ser vart han springer. 
 

Fortsättning

Kategori: Allmänt

Efter ponnytiden slutade jag med ridningen ett tag. Men att leva utan hästar och ridning var inte min grej. 
Jag köpte mig ett föl som jag hittade i Skåne e.Sandro Hit
 
Efter några år kände jag att, för att jag ska bli en bra ryttare måste jag utvecklas!! Bestämde mig för att söka jobb på Gränsbo stuteri i Ängelholm. Flyttade dit och jobbade 2 år. Jobbet var slitsam och hårt (som alla andra häst jobb) Men så värt det, fick rida in så många unghästar och min ridning utvecklandes. 
 
Mitt föl hade då blivit 3 och fick följa med ner. 
Resan med honom var inte lätt, började med att han hoppade in i en halmgrep och fick den rätt in i benet, därefter blev han opererad och drog på sig ett virus och var sjuk i veckor. När det väl blev klart så blev han opererad för struppipning.
  När jag äntligen kunde börja rida honom var han så fin till en början men visade sig vara en otroligt vass häst. 
Han kastade sig rakt upp på bakben, och jag lovar att det var rakt upp, han kunde kasta sig upp från ökad galopp,  detta kämpade vi med i flera år! Lyckades kvala in och rida flyinge som 5 åring och där var vi 1 plats från final.
 
När jag åkte hem från Gränsbo köpte jag en 3-åring och som tur var hade jag en snäll häst också som jag kunde rida. Basilika hette hon och samma år som jag slutade på Gränsbo vann jag och Basilika Kungakannan på Strömsholm med 91,5%!! Härligt känsla 
 
 När jag och min mindre snälla häst en dag gick runt, (jag hade då min dotter Lee i magen) bestämde jag mig för att sälja honom billigt till någon som orkade och som hade mindre ambitioner. 
 
Basilika fick ett föl och jag började med lite avel, dock kom finans krisen så min plan att sälja fölen gick inte som jag tänkt. 
Jag sålde Basilika och behöll dom 3 fölen som jag och min pappa avlat fram. 
Dom gick 3-års test och därefter blev dom sålda. 
Då köpte jag Coco och Chanel. Historien om dom kommer imorgon 😊
 
Such a hit e. Sandro hit 
Basilika e. Bocelli 
 

Jag

Kategori: Allmänt

Vet alla som läser vem jag är? 
 
Tänkte iaf skriva lite om vem jag är, mina mål och vad jag gjort.
Börjar med lite bakgrund 
 
Började rida som 8 åring på en shettis som hette Sajda, det var en bestämd tjej som slängde av mig många gånger. Ha ha minns flera gånger hur hon vägrade gå från gården och bara stod och slog bakut till jag ramlade av, när vi väl kom ifrån gården och kom upp i skogen då tvär vände hon kastade av mig och galopperade hem.
  
Min nästa häst blev en snäll ponny som hette Mascot han lärde mig massor, visst han hittade också på bus men ville aldrig få av mig. Vi hoppade för det mesta och allt gick i 180!!! Red nån dressyr tävling men lyckades nog inte få ens 50% 😂😀 
Nästa ponny var en känslig ponny som var rädd för det mesta. Men efter 1 år med miljöträning hoppade han allt!! Tror jag ramlade av minst 2 gånger varje hopp lektion. 
Min pappa som alltid stöttar och hjälpt mig byggde hinder banor hemma på gården med allt från fårskinns fällar, paraplyer till båtar. Ja jag ramlade av och jag ramlade av men tills slut gick han på ALLT!! 
 
Tror mina ponnysar har format mig lite till den jag blev, en tuff tjej som biter ihop och kämpar till det går!!  
 
Nästa ponny blev den som fick in mig på dressyren. Nieth, han var inte lätt alla gånger men på nåt vis blev vi bästa vänner och lärde känna varann utan å innan. Vi ingick i ponnylandslaget och var bland dom bästa i Sverige på den tiden. Dock fick vi inte åka till EM eller NM pga ekonomin(mina föräldrar var inte rika nog enligt kommittén) detta gjorde mig så ledsen att jag slutade rida i ett år. Att det ska gå på hur mycket pengar man ska ha när man verkligen kämpat och lagt ner ALLT på ridningen och mina stackars föräldrar la alla sina pengar på mig och hästen. Då blir man rätt besviken och ledsen. 
Nieth
 
Bolero 
 
 
Imorgon fortsätter jag berätta.....
 
 
 

Djupvåg

Kategori: Allmänt

Idag har fantastiska Lotta Tellner varit här och kört djupvågsmassage på hästarna och oss. Coco verkligen njöööt för fullo!!han älskade djupvågen, så intressant att se hur han reagerade och började välva upp manke å hals. När jag sen fick känna vilken effekt det verkligen var blev jag imponerad. Dock gjorde det förjä.. ont men det släppte så mycket spänningar.
 
Jag var rätt sne och satt rikigt fast i skuldror, nacke och ländrygg. Detta rekommenderar jag varmt:) 
 
Coco njöt och ville gärna visa Lotta vart hon skulle massera. 
Molle var lite skeptisk men slappnade tillslut av och börja tugga å gäspa. 
 
AjAj men så skönt ändå 
 
 
 
 
 

Tmac

Kategori: Allmänt

Jag ingår i ett team som heter Teamtmac. Är otroligt stolt och tacksam för den här stöttningen. 
Igår kom mitt nya snygga tävlingsskåp sponsrat av Tmac stallinredningar. 
Jag bara älskar det!!! 
 
Stort skåp med bra förvarings möjligheter 
4 Lådor för förvaring av allt från lindor borstar till schabrak och allt man behöver ha med sig
Plats för två sadlar och hängare för träns å grimmor.
  
 Lite dåliga bilder då min telefon har fått sig en smäll och inte kan fokusera som den ska 
 
 

Tävling

Kategori: Allmänt

Igår var vi till Mariefred och red en Nationell psg. 
Det var verkligen ett rikigt skit väder!!!regnet öste ner så framridningsbanan var ganska geggig å blöt. 
Coco kändes ganska ok ändå och gjorde allt jag begärde:) 
Bestämde mig för att endast rida fram 25 min så han inte skulle bli trött när det var så blött. 
 
Inne på banan blev han helt off och stängde av mig helt, vilket resulterade i att skolorna (som brukar kännas bra) blev lite platta och ett byte som blev kort samt bedrövliga skrittpiruetter. Resultatet blev 66,5% och en 3:e placering😊 längsta nivån är ok ändå men nu måste vi ut å tävla mer!! 
 
 

Bra jobb

Kategori: Allmänt

Mitt jobb är verkligen inspirerade och roligt. Att få uppleva alla elevers kämpande och se hur dom lägger ner allt på sin häst. Och när den där känslan kommer då saker faller på plats som vi jobbat på länge, wow den är obeskrivlig även för mig ❤️
 
 

Stallbygget

Kategori: Allmänt

Stallbygget går framåt och tackvare min fantastiska sambo så är golvet nu gjutet. 
Det som ska göras nu är att plocka ut allt och tvätta rent hela ladgården sen ska den kalkas och bli fräsch.
Sen börjar det roliga, boxinredningen, fönster, belysning, foderrummet ska göras iordning och sadelkammaren ska göras. 
Mycket kvar men snart så 
 
Stallet 
 
Här ska sadelkammaren bli
I tegelväggen ska jag göra snyggt och sätta mina "fina" priser. Längtar 
 
 
Man glömmer så lätt. Sä här såg det ut innan vi började. Koinredning överallt och en massa skit.  
 
 

Glad

Kategori: Allmänt

65% i dagens Intermediaire A! 
Är så glad över att vi hade en bra känsla inne på banan, tyvärr la Coco in ett byte innan ena piruetten som kostade massor. Ettorna missade vi men resten kändes helt ok! 
Jag är glad och nöjd och nu är det bara att jobba vidare 
Piaffen har verkligen utvecklas och belönades med 7or😊 
Tjohooo
 
 

Diplom

Kategori: Allmänt

Foxi tog diplom idag och blev bästa dressyrtalag!! 
Vilken fantastisk dag!
Foxi har verkligen visat att han är en underbar häst. Snäll att knoppa, snäll att lasta å åka med, snäll på mätningen, snäll på ridtestet. Dock blev han lite ängslig och rädd under exteriör och löshoppningen. Han visade inte upp det han kan och galoppen som är den bästa gångarten blev spänd där inne. Trot det blev det 7,5,9,8 på gångarter  och kvalad till Flyinge.!!
Men jag vet att det är en riktig stjärna och tror mycket på denna fina unga häst! 
 
 
 

Eld under hovarna

Kategori: Allmänt

Jag älskar heta hästar!!! Älskar energi och power men tekniken att styra en sån häst är inte lätt. 
Men den energin behövs i framtiden och får man dessa hästar att dansa med en så är det magiskt. 
 
Brunkar säga till mina elever att dom ska ha eld under hovarna på sina hästar, så inte hästarna släpar sina ben i sanden....ha ha.
 
Idag hade Foxi minst sagt eld under hovarna så Elin hade fullt på att styra honom 
Imorgon är det 3-års test så jag hoppas verkligen han har lagom med eld under hovarna. 
 
 

Torsdag

Kategori: Allmänt

Coco kändes riktigt bra idag. Så roligt att vi är på gång igen, jag har längtat så efter att träna på ordentligt.
Började med att skritta fram i låg rund form, övegick till övergångar mellan skritt halt och därefter skänkelvikningar, mjuk och smidig direkt från början. Travade och galopperade fram i lägre form med tempoväxlingar för att göra honom uppmärksam och kvick för mina hjälper. 
När han var uppvärmd börja vi leka fram samlingen först i galopp genom att fortsätta med tempoväxlingar men med mer samling, tänkte piruett galopp 4-5 språng sen fram olika växlar, ibland 1 växel och sen samling nästa gång 3 växlar fram å samling. Så viktigt med variation och aktivitet. 
 
I traven trampade vi igång aktiviteten i bakbenen med piaff-passage-trav-piaff
skritt-piaff-skritt-piaff-trav osv... Varierar olika för att få honom lyhörd. 
 
Kollade av bytena på serpentin från förvänd, gillar den övningen för då får jag med sidorna. 
Sen red jag igenom programet som vi ska tävla nästa gång. Intermediaire A! 
Och blev åter igen påminnd om hur svårt det är att rida program. Blev alledes för stressad och tappade fokus, vilket resulterade i slarv!! Fy skäms 
Jag måste verkligen ha kontroll VARJE steg å språng!!! 
Gör om gör rätt. Allt går så fort i dessa program så jag har  liksom inte tid att fundera hur vi ska göra utan jag måste veta. 
 
Söt Coco 
 
 

Upp och ner

Kategori: Allmänt

Det går verkligen upp och ner hela tiden. Ridning är som  berg å dalbana varje dag. 
Foxhill har haft 5 dagars vila då han varit besvärad av en tand. Inte direkt planerat när 3-års testet är på lördag. Det är en tand till på väg att lossna men hoppas på att den håller sig ok tills över helgen. Igår tog vi det lugnt tog det säkra före det osäkra eftersom han kan vara väldigt känslig, red mesta dels på lina och några varv sjävla i trav och idag var han fin och lugn igen, så då kunde dom galoppera själva i båda varven utan problem 
 
 
 
Coco har inte känts bra i galoppen sen skoning. Min super proffsiga hovslagare kom ut igen och ändrade skoning och nu dansar han fram igen. En stor lättnad för mig.
Nu ska vi börja sätta fart på träningen och är sugna på att tävla 
Foto Li Sjöstrand 
 
 

Tävling

Kategori: Allmänt

Idag har jag tävlat 3 elev hästar. 
Jag och Mistral vann och sen kom jag tvåa med snygga pre hästen Choddan. 
I andra klassen kom jag tvåa med Lollos nya häst Talisman. 
 
Mistral Foto Sara Ehlen 
 
 
Choddan 
 
 
Min duktiga elev Sara och hennes Sune gjorde debut i LA:4 och kom 3:a 
så glad och stolt över dom 
Sara å Sune
 
Nya jackan från Harcour sjävklart från Norells Hästsport
 
Mistral  

Fredags feeling

Kategori: Allmänt

En hel dag ute i stallet med trevligt lunch sällskap av Malin och Sara. 
Coco fick en skogs tur först på morgonen. Han älskar att vara ute i skogen nu, så kul att kunna jobba honom ute. 
 
Därefter kom en elev häst som jag ska tävla på lördag, hade lektion för Sara och red Ellie. 
Malin fixade god sallad till lunch. 
Sen hade jag och Lee en skön em och bara var hemma, så skönt att vara ledig. 
 
 

Coco is back

Kategori: Allmänt

Yes skoningen gjorde susen, idag kunde vi galoppera igen😊😊😊
Nu börjar jag se lite hopp igen. Det har känts jobbigt ett tag, bara börja om och om igen vi kommer inte framåt. När allt står still i utvecklingen och man inte kan finslipa någonting då känns det hopplöst. Tävling har jag inte ens trott vi ska klara av. 
Men idag var vi tillbaka ett steg i rätt riktning och jag är så glad. 
Solen strålade och jag har haft så underbara och inspirerande elever. 
 
Coco förra året i Strömsholm
 
Nu pågår tävlingarna i Strömsholm och SM för YR, unga ryttare och seniorer. 
 Lycka till allihopa 
 
 

Varm dag

Kategori: Allmänt

Fullsmockad dag i värmen:) 
Började dagen med utsläpp mockning och stallfix, sen en härlig frukost. Älskar att vara i stallet på morgonen och sen få komma in och äta frukost. 
På med ridbyxorna och började med att rida ut Coco i skogen, han skötte sig super och vi hade lite tramp träning, han börjar bli bättre på det nu och vet var han har sina ben. 
I och med den nya balansen i skoningen har han blivit så dukig med piaffen, dock har galoppen helt försvunnit..... konstigt 
Men min hovslagare kom ut idag och vi provar att ha vanliga skor bak får vi se om galoppen blir bättre. 
Stort tack Jörgen 
 
Red två hästar som jag ska tävla i helgen och sen träningar hela kvällen lång.  
 
Go frukost