Bilder på Coco en härlig vinter dag!
Kategori: Bilder
Hur jag utbildar unghästen från 3-6 år
Kategori: Allmänt
Sadeldjungel
Kategori: Allmänt
Min Prestige, köpte jag begagnad, men den var knappt sutten i. och pga att det var korta kåpor, fick hon inte sadeln såld så jag fick ett riktigt bra pris på den , det var ju tur för mig :) Den kostar nog runt 30 000:- ny. Bland de lite billigare sadlarna har jag haft en wellington. Men tycker inte att dom sadlarna passar mina ben, jag får ingen bra vinkel på benen och skänklarna. Det gäller att hitta en sadeln som passar hästen så klart men även ryttaren, man måste känna sig bekväm och få en bra sits annars kommer man inte att kunna inverka på rätt sätt. Kan vara bra att prova mycket olika sadlar och modeller för att se vad som passar just mig.
Tips!
Kategori: Allmänt
Donnar
Kategori: Allmänt
Ändrade även lite på träningen. Red kortare pass och saker som han tyckte om ex mycket byten för det är hans styrka, han tycker det är roligt och gör det riktigt bra. Krävde ingenting första gångerna, sen började sätta mer styrka från grunden, övergångar, tempoväxlingar. Istället för att rida massa rörelser så jobba jag bara med det enkla som är det svåra. Han kan ju alla "saker" men inte på rätt sätt, så fort han gör det riktigt så blir det kanon!
Nu är han faktiskt riktigt fin, jobbar i rätt form och med mkt mer energi, fattas fortfarande lite bjudning och styrka. Han är mycket rakare, fast att han ibland kommer in i sin gamla vana att vara ett C till vänster, men kan jag snabbt rätta till det.
Jag har verkligen lagt ner ett bra arbete på honom och hoppas att det finns en duktig ryttare som kan fortsätta att utvecklas med honom.
Lördag
Kategori: Allmänt
Nålar på Coco
Galopp träning!
Kategori: Allmänt
Rider sluta fram till kvartslinjen så jag har ca 5 m till väggen, då vänder jag en cirkelbåge tillbaka och direkt in i en öppna!Fick båda hästarna jätte bra mellan hjälperna och de fick verkligen bakbenen under sig.
Lite tankar
Kategori: Allmänt
Och så klart en bra tränare.
Hur tränar man upp sitsen? Massor av sitsträning så man hittar balansen och hela tiden kan rida avslappnat. Man ska träna utan stigbyglar,det är nyttigt men jag tror att det är viktigt att träna med stigbyglar så man får en mjuk och känslig fot i stigbygeln samt att få ett bra skänkelläge.
Vad är ridkänsla?svårt att förklara, men ska försöka. Ridkänsla är att göra rätt saker vid rätt tidpunkt. När man fått in det i kroppen utan att man behöver "tänka" på vad man gör. När allt flyter ihop och man kan inverka och hitta tajmingen får man en bra ridkänsla!
svårt??ja
Man behöver få in känslan för varje ny grej man ska lära sig, så ridkänslan utvecklas hela tiden.
Även viktigt att man som ryttare kan anpassa sig efter vilken häst man rider, alla är olika. Det lär man sig endast genom att rida många olika hästar i olika utbildningsstadier.
Några bilder på min förebild Emmelie Scholtens
Tävlings planering
Kategori: Allmänt
Cocos första tävling blir i Avesta 16 mars en LA:4 och en MsvC:2
Chanels första tävling blir i Örebro en Msv C och en Msv B.
Med henne har jag som mål att tävla Msv B med bra resultat. Även henne vill jag kvala till Falsterbo men lika där så vet jag inte om jag vill åka. Tror att jag hellre vill "spara" på henne och få en fin tävlingshäst. Mycket tankar och funderingar, det får visa sig lite under året hur det går.
kräksjuka...
Kategori: Allmänt
inte så kul...
Lite Bilder
Kategori: Bilder
Chanel för 1 år sen
Kategori: Allmänt
När jag börja träna på ett annat sätt har hon verkligen fått bakbenen med sig och framdelen uppåt.
Liten film från träningen idag
Kategori: Filmer
Om hästen "hänger" på en tygel
Kategori: Allmänt
Jag tror att ryttaren måste lära sig att rida hästen fram till båda tyglarna. Om man inte får lika mycket stöd i en tygel så försök att rida fram till den tygeln och gör halv-halterna där och bli istället lite "kvickare" i den tygeln som hästen hänger på.
Kan vara bra övning att rida öppna-förvänd sluta-öppna-förvänd sluta!både på rakt spår och volter.
Eller rida olika volter både stora och små och verkligen känna efter vart man har hästen genom att rida den rak. När hästen är på yttertygeln brukar det aldrig vara problem att ställa den inåt.
Helgens planer
Kategori: Allmänt
Chanel ska få vara med på Ricardo träningen denna gång även den är på söndag så det blir fullspäckat schema.
Smak råd!
Kategori: Allmänt
Jag har lite besluts ångest
Första paret ut Anky elegance Mörk blå. Lite annorlunda men jag vill ju inte vara som alla andra, jag gillar dessa skarpt!!
Tränare
Kategori: Allmänt
Bästa tränaren av alla är min pappa, Han har varit med mig sen jag började rida, tror jag var 7 el 8 år så han känner mig och vet att jag aldrig är nöjd förrän det är bra. När jag känner att nu måste jag bättra på min ridning, eller om det är något som jag inte får kläm på, tar han med filmkameran så jag sen får sätta mig ner å kolla och inspektera mig själv. Pappa har hållt på med hästar hela sitt liv så han kan verkligen häst, dock med trav hästar. Men de senaste 20 åren har det varit ridhästar :). Han behöver bara ge mig lite råd så blir allt mycket bättre direkt!Han ser saker som ingen annan ser.
Min pappa är BÄST!!
skoning
Kategori: Allmänt
Inridning
Kategori: Allmänt
Min första unghäst som jag fick rida in var livrädd. Han skenade på linan i full galopp i flera varv med mig på, sen stannade han andades och drog iväg igen, tror det tog 3-4 månader innan jag kunde rida själv. En annan häst accepterade aldrig bettet, det gick inte att ta i munnen och inte heller att styra, det vara bara att åka med i full fart. kommer ihåg att jag slog i knät i sargen efter varje hörn, ha ha. Det fanns också flera jätte duktiga och okomplicerade hästar. När man ska rida in hästar måste man vara tuff och inte rädd
På den tiden var jag inte rädd för nåt tyckte det var livet att rida in unghästar. Men nu vill jag inte alls rida in någon, har en dotter att tänka på och jag har nog blivit lite fegare. Man vet ju vad som kan hända. Jag kan ta över när den är riden några gånger :)
När jag börjar jobba en oinriden unghäst(när den är van vid sadel, träns mm), börjar jag med att longera den inspänd, ganska löst första gångerna, så jag ser att den accepterar bettet. Sen hänger jag på båda sidor, hoppar upp och ner några gånger. Sätter jag mig upp när jag tycker att hästen känns trygg, har hjälp av någon som håller linan. Sen är det bara att köra på, skritta trava i vänster varv brukar för det mesta gå bra. Problemen kommer, om det blir problem, när man byter varv när hästen ser en från höger sida som den inte är van vid. Men det är bara att ta det lugnt och börja om.
Är hästen okomplicerad och trygg kan man rida själv redan 2 gången. Galoppen brukar gå bra även den, bara hästen blivit van. Jag tycker det är lättare att galoppera själv utan lina.
När hästen är van vid ryttaren börjar man byta varv och rida lite mera. Noga med att ha en bra balans så man kan sitta lätt och stilla för att inte störa hästen.
Jag försöker sen få hästen att bli stadig och acceptera bettet genom att bara hålla handen stilla och stadigt, lite som en inspänningstygel, när hästen förstår det är jag mkt noga med att lätta i handen, bara mm inga stora tygeltag!!
Sen är det dax att lära hästen ta skänkeln, kan vara bra att ha ett spö till hjälp, då de oftast spänner sig och stannar upp när man läger till skänkeln lite hårdare. När hästen tar skänkeln fram till handen och man får ett lätt fint stöd så har man gjort ett bra jobb!!
Tips!
Se till att du har hjälp och ta hjälp av någon erfaren och duktig människa som du kan lita på
Arbeta mycket från marken först och gör hästen trygg med dig
träningsupplägg forts..
Kategori: Allmänt
Träningsupplägg
Kategori: Allmänt
Tips om vad jag ska skriva om
Kategori: Allmänt
Underbara Chanel i snön!
Kategori: Filmer
Snygga Ridkläder :)
Kategori: Allmänt
Hovgården!
Kategori: Allmänt
Trevlig Helg!!
Utbilda en häst
Kategori: Allmänt
Ja det finns nog många vägar och teorier om det. Mina grundpelare när jag rider är framåtbjudning, rakriktning och lösgjordhet då får man även hästen uppmärksam och lydig.
Det är 3 viktiga saker som man måste ha med sig hela vägen!oavsett om hästen är 3 eller 13 år.
En häst måste byggas upp från grunden och få den styrka som den behöver för att klara av de rörelser den ska utföra. Det tar tid, tänk bara på dig själv, du kan inte gå in på en gym och köra benpress 100 kg direkt!
Ryttarens sits är mycket viktig!En stadig, avslappnad sits med mjuka och snabba hjälper, det är något man måste träna på hela tiden. Men jag tror att alla ryttare har sin egen ridstil. Det beror också på hur stor man är och om man är kvinna eller man.
En liten ryttare måste rida med mer teknik och vara snabbare i hjälperna för hon/han kan inte rida en häst på över 170 med styrka, det är vad jag tror :) En lång man på 1.90 kan rida med mer styrka och sätta ihop en häst på ett helt annat sätt.
Jag brukar filma mig för att se mina brister och kunna bli bättre. Jätte nyttigt!
Alla hästar är olika och man måste som ryttare kunna rätta sig lite efter hästen och lägga upp träningen som passar just den hästen. En del hästar har lättare för vissa saker medan andra hästar har lättare för andra saker.
En unghäst är "oförstörd", den kan man forma lite mer som man vill jämfört med en redan utbildad häst som är "fel" riden, det är svårt att fixa till.
Ridning är det lätt ??
Kategori: Allmänt
Kalle och Lee
Kategori: Allmänt
Härliga lediga dag!!
Kategori: Allmänt
Snabb lunch sen iväg med Coco till ridhuset och därefter Donnar, som gick super fint!Nu börjar allt stämma med honom, så kul!!
Sen var det äntligen dax för kaffe å fika, som jag längtat efter hela eftermiddagen.
Nu blir det hem och lägga i en tvätt, städa göra mat, ge Lee mat, borsta tänder, göra välling och natta henne!
Härlig dag!
Kategori: Allmänt
Nu blir det sängen och ladda för en dag med ridning imorgon!
Snöigt!
Kategori: Allmänt
När jag slutade jobbet åkte jag med Chanel rill ridhuset. Hon har gått i skogen några gånger nu och hade en vilodag igår så hon var så laddad!!Jag älskar hennes energi, men det är riktigt svårt att rida henne när hon har så mycket energi!Jag vill behålla hennes arbetsvilja men ändå måste hon lyssna på mig, det är svårt. Men jag tyckte ändå att det gick bra tillslut.
Bröd bak!
Kategori: Allmänt
Korv grillning!
Kategori: Allmänt
Om Cocü
F. 2007
e: Florencio
ue: Jazz
Cocü är en KWPN-valack med stor utstrålning. När han kom till mig i augusti 2011 var han inriden men rädd och osäker inför de flesta uppgifter. Han blev opererad för lösa benbitar och halkade efter lite i sin utbildning, men har nu blommat ut som ridhäst. Målet med Cocü är att få honom avslappnad på tävlingsbanan, detta år är till största del träning för rutinen. I höst hoppas vi kunna kvala till Flyinge avelschampionat!
Han är en känslig häst med mycket motor, fokus ligger på att få honom avslappnad, först då blir han ridbar och jag kan komma till ridning. Då ser man hans kapacitet och man kan rida fram den fina gången han har! Han är jättesnäll att göra iordning och står mest och sover på stallgången, i hagen brukar han busa omkring och uttrycka sin glädje i alla möjliga former (och gångarter!!). Cocü har shivering, vilket innebär att han får muskelspänningar och är därmed svårskodd, och kräver att han hålls igång ordentligt.
Fredag!
Kategori: Allmänt
Chanel fick komma ut på en skogstur underbart, coco fick gå ett lugnt pass idag och Donnar gick riktigt fint! Avslutar denna sköna Fredag med att åka på middag till dom bästa!
Om Chanel
f. 2007
e: Santano
ue: San Remo
Chanel är ett sto av rasen KWPN, som kom till mig i augusti 2011 som fyraåring. Hon var då i stort sett bara inriden. Följande säsong som femåring började vi tävla och som bäst resultat hade vi 75% i MSV C. Vi var också bästa femåriga ekipage på rankinglistan 2012. Nu siktar vi på att starta Falsterbo och fortsätta tävla med bra resultat i MSV B.
Hon är en snäll häst med coolt temperament, enkel att ha med sig på tävling men taggar fortfarande till när man rider in på tävlingsbanan. Det bästa hon vet är att stå och gosa med matte i boxen eller ta en mysig tur i skogen.