Prix St Georges i Strömsholm

Kategori: Allmänt

Idag har Emma och Cocu varit till Strömsholm och startat en Prix St Georges. Allt har gått långt över förväntan vad gäller Cocu och hans temperament, som ni kanske vet har han en nerv eller två lite utanpå kroppen som gör att man aldrig riktigt kan lita på hur han kommer bete sig, han blir lätt uppjagad och lite rädd för sig själv, vilket såklart inte är så roligt. Men vi har börjat märka en trend, ju större ställe och ju mer som händer, desto bättre uppför han sig. Det verkar nästan som att det händer för mycket för att han ska hinna reagera på allt och istället stänger han av omvärlden lite. Tacksamt för oss!

Emma bad mig skriva ett inlägg om tävlingen från min synvinkel. Jag hjälper ofta Emma på tävling, hästskötare, uppmuntrare, vän, sällskap, ordningsvakt medmera. Lite allt-i-allo kan man säga. Min uppgift blir ofta att styra upp vad som kommer ske och i vilken ordning, så Emma kan släppa kontrollen lite och fokusera på sin ridning. Idag har Cocu förvånat oss från början till slut, snäll och lugn i lastbilen så vi fick pyssla lite med honom en halvtimme innan framridning. Det är alltid mycket att hålla koll på, uppsittning brukar ske ganska snabbt efter han lastats ur så man vill inte göra det för tidigt. Hinner han bli lite stressad så är han svår att få kontakt med, och det gäller att man har bra timing med honom.

Idag var han nästan ko-lugn. Jag brukar säga till Emma att jag ser på ögonen om han är "snäll" för dagen, och han hade absolut sina snälla ögon idag! Det är härligt att se Emma värma upp då, låg rund form, mjukt, följsamt med en inte alltför stor gång. När Emma rider fram checkar hon av att hästarna är mellan hjälperna. Hon använder sig mycket utav öppnor, slutor, skänkelvikning och förvänd galopp, lösgjörande för både henne och hästen. Här upptäcker hon om det för dagen finns några problem eller om det känns "bra".
 
Visst har han biffat till sig?! 
När hon ridit fram lugnt med små tempoväxlingar i trav och galopp brukar hon skritta några varv, men idag var Cocu besvärad av knott i skritten så hon fick försöka aktivera honom istället för att inte behöva skapa några bekymmer. Efter uppvärmning känner hon lite på delar ur programmet, bara kollar av att hon kan göra några bytesserier, piruettgaloppen m.m. Hon är alltid noga att inte rida direkta delar hela tiden så att hästen inte förekommer henne, utan att hon kan gå ur när som helst.
När han är såhär som idag behöver inte Emma plocka upp honom eller "sätta tryck", utgångsläget är helt rätt för trycket kommer av sig självt när man ökar samlingen i honom. Och j*klar så han travar... rysningar. 

Innan start blir Cocu lite rädd för domarkurerna och hoppar ut på gräsmattan. Inte så mycket att göra åt, väl inne på banan spänner han sig i hörnen så hon kan inte rida ut honom ordentligt och det tappar man värdefull yta på, hörnen är deras bästa vän som ger lösgjordhet och förberedelse inför alla snabba rörelser i dessa program! Men de genomför ändå ett väldigt bra program, trots att det finns många fler växlar att plocka fram så småningom, det har vi ju sett, inte minst på framridningen. Men Emma är galet duktig som styr runt denna vackra häst trots lite spänningar och får 66,14% vilket lägger dem på en sjätteplats, bland alla dessa erfarna ryttare och hästar. Och det håller i sig till sista ryttaren! Placerad på Strömsholm i en nationell PSG, jippi!

Ärevarvet sköter dem på Cocu-vis, han drog lite lätt men Emma kunde iaf styra och halva varvet såg dem fina ut hihi, typiskt Cocu men så länge han inte är dum så är det ok. Han måste ju träna lite på ärevarv tills nästa gång.

Kommentarer

 • ingela säger:

  hejsan :) o grattis till fin insats idag.
  var och köpte pavo foder till min kuse idag. då pratade återförsäljaren om att det finns en pasta spruta med ngt tillskott i som man ger i munnen till hästen. som tydligen ska vara lite lugnande till hästar med lite för mkt nerv ;). och man får tävla på det. kan vara värt att testa på pållar som gärna blir lite för mkt nerv o ser spöken och varvar upp lite för mkt ibland.
  bara ett litet tipps :D

  2014-06-06 | 00:18:52
 • Annika säger:

  Grattis till fantastiska prestationer. Såå inspirerande. Hade gärna sett en film på ritten :)

  2014-06-06 | 09:14:26

Kommentera inlägget här: