Hur jag rider och tänker...

Kategori: Allmänt

...När jag utbildar en unghäst
 

När jag sitter upp på en precis inriden häst åker jag mest med och låter hästen sköta sig själv. När den börjar bli van med ryttare börjar jag lära den att ta skänkeln och förstå tygeln så det går att stanna och svänga. 
När den förstår det börjar jag koppla ihop dessa hjälper för att få hästen att börjar arb i en bra och stadig form. 3-åringen rider jag i en lägre form i ett friskt tempo. Samspelet mellan hjälperna är det man kommer att jobba med hela vägen upp till GP.

Jag är otroligt noggrann med att hästen hela tiden tänker framåt.Det är viktigt med framåtbjudningen redan från början. 

Har man kommit så här långt kan man börja utbilda hästen! Jag rider övergångar och tempoväxlingar för att få hästen att börja arb med bakbenen!därmed blir den också uppmärksam och självbärig!! formen rider jag varierat mellan lägre och lite högre, har hästen lätt att gå i hög form jobbar jag mestadels i låg och har hästen tendens att falla fram rider jag den lite högre i formen. 

Kontakten och samspelet mellan hjälperna är viktigt! Rider man med lösa tyglar får man en ostadig häst som släpper bettet emellan och blir stark i övergångar och det är ju där man vill ha en lätt häst som sätter sig bak!

Inte för långa pass max 20 min och varierad träning mellan skogsträning, dressyr och hopp/löshopp. 

4-år

Här vill jag kunna reglera fram å tillbaka! Tempoväxlingar och övergångar bygger styrka hos hästen och automatiskt får man en häst som lyssnar och blir lösgjord. Jag är även noga med att hästen tar innerskänkeln upp i yttertyglen så man kan börja runda dem i volter, det är så viktigt att hästen går på yttertygeln och inte innertygeln.


Fattningar ska stärkas och sidvärts läras in!I början lär jag dem att flytta sig undan efter långsidan. Där har man hjälp av väggen att stoppa upp framdelen så man kan flytta in bakdelen. Därefter går jag innanför spåret och flyttar hästen ut mot väggen/staketet. Det är väldigt bra att flytta efter en grusväg i skogen från ena sidan till den andra, om man har en häst som går att rida ute.   

 

5-år

Kraven ökas mer och det är dax att Förbättra kvalité på gångarterna, genom att kräva lite mer samling fast med energi!Då är tempoväxlingar det bästa även här, men jag vill att det ska bli lite mer luft och tryck.  Använder mig av kadensen i traven, tänker passage och direkt när hästen förstått rider jag framåt. Då får man luftiga steg! Låt det ta tid så hästen blir stark i detta arbete. Det krävs lite ryttarkänsla och kvicka hjälper, genom att man driver igenom halvhalterna är samspelet mellan hjälperna viktigt! Det är nästan som ett spel. 

Enkla byten och förv galopp stärker galoppen och gör även grundjobbet inför byten.  Man kan aldrig rida för mycket enkla byten eller förvgalopp, otroligt lösgörande och stärkande. Det är bra även för ryttare att lära sitta i balans. 

Rörelser som öppna och sluta ska läras in. 

 Sluta
 Öppna

6-år

När hästen är 6-år börjar jag förbättra kvalitenrörelserna! rider lite på samma sätt som när jag förbättrar gångarterna. Börjar med övergångar ner till skritt i rörelsen och fortsätter med tempoväxlingar där jag tänker samling, energi och luft. Detta är också ett arbete som måste få ta tid och viktigt att anpassa sig efter vilken häst man sitter på. 

Övningar som är bra

Sluta över diagonalen in i en öppna och sluta igen.  Då får man hästen mellan innerskänkeln och yttertygeln och hästen börjar klättra uppför. Jag tänker mig att klättra uppför en trappa.
Öppna förv sluta, öppna förv sluta. Mkt bra övning, man får dom helt mellan hjälperna. 

Galopp skritt galopp skritt på en volt, variera mellan att fatta rättv och förv. Lyhörd och kvick för hjälperna, bra inför serierna 

öppna sluta tänk över diagonalen

Som 6 åring ska också bytena ska läras in, och det blir väldigt olika på olika hästar. Vissa har lätt för det andra har svårt. Jag brukar lära dem från förv till rättvänd, eller över diagonalen då brukar jag flytta undan för den nya innerskänkeln och sen ge hjälpen för ytter. 

 Chanel i ett byte
 
Piruettarbetet börjar jag sakta med. Rider förvänd sluta och öppna på en volt el efter innan för spåret för att hästen ska lära sig att sitta på bakbenen och komma på ytter. När hästen blir stark i detta arbete kan man börja öva på lite vändningar.  Sen ska allt byggas på bit för bit som ett pussel ända upp till Grand prix
Fantastisk va roligt det är att rida

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Har du några tips på vad man ska tänka på i en öppna för att få lagom böjning? :)

    Svar: Hästen ska absolut inte vara förbjöd, rider man bra hörnpasseringar har man ställningen där. Ställd i nacken runt inner skänkel upp i ytter tygeln är viktigast och gå på 3 spår
    Om Mig!

    2013-11-19 | 12:11:23
  • Elin Haglöf säger:

    Fantastiskt inlägg, sånt här kan jag läsa flera gånger om! :)

    Svar: :)
    Om Mig!

    2013-11-19 | 21:01:39
    Bloggadress: http://ryttargladje.blogg.se
  • Anonym säger:

    Superbra inlägg!!!kommer gå tillbaka till detta med jämna mellanrum när minnet behöver friskas upp!!
    Kram Malin

    2013-11-20 | 12:05:35
  • emily säger:

    När du rider sluta över diagonalen, in i en öppna och sedan sluta igen, är det t ex såhär:
    Kommer från vänster varv, går in i en vänster sluta på diagonalen, växlar om till vänster öppna och sedan vänster sluta igen, eller "byter" du och gör t ex öppnan åt höger? Kanske en dum fråga, men jag fattar inte riktigt och tycker övningen verkade bra så jag vill gärna hänga med på hur du menar :-)

    Svar: Rider hela tiden samma sida alltså vänster sluta, vänster öppna. Höger sluta höger öppna i den övningen
    Om Mig!

    2013-11-20 | 13:31:00
    Bloggadress: http://livetmedella.blogg.se

Kommentera inlägget här: