Ridtips nr 2

Kategori: Allmänt

Mitt förra ridtips var skänkelvikningar. 
Här kommer tips nummer 2😊
 
öppnor
 
Öppnor är alltid ett bra verktyg att ha i sin verktygslåda och dom är framförallt bra för att få koll på yttersidan och få igenom ställning i ganachen och även böjningen runt innerskänkeln. 
 
Jag brukar göra dom innanför spåret för att få koll på att det inte är bakdelen som flyttar sig utåt utan att det är framdelen som kommer in och ramas in från ytter. 
 
Hästen ska gå på 3 spår, ytterbogen ska komma in och gå på samma spår som inner bak. Ställningen ska vara igenom i nacken och framme i ganachen, böjningen ska vara rund för innerskänkeln och det ska kännas som man klättrar i uppförsbacke. 
 
Chanel kunde klättra i sina öppnor
Några vanliga fel
 
1. Hästen flyttar bakdelen utåt och det blir mer en skänkelvikning än en öppna, då försvinner både samlingen (bakbenen) ställningen och böjning.
 
2. Hästen blir för böjd och ytterbogen kommer inte in och hästen hamnar på innerbog och tappar sin bjudning och bakdelen lever sin egna värld och kan inte trycka på eller komma inunder. 
 
3. Det blir vingligt och man tappar linjen. Då är det bra att göra övergångar och tempoväxlingar för att hitta tillbaka hästen mellan hjälperna. 
 
Tips
 
1. Det är bra att använda sig av öpnnor i många olika lägen. Öppna-förvänd sluta på medellinjen eller kvartslinjen. Då kontrollerar man att hästen är kvar på linjen och är mellan hjälperna och båda sidor. 
 
2. Öppna-rakt-öppna på en linje är också bra. Det hjälper till att man kan kontrollera framdelen. 
 
3. Öppna-sluta diagonalt- öppna mot kortsidan. Kontrollerar att man har dom mellan inner å ytter i slutan, alltså framåtdriv/böjning för innerskänkeln, halvhalter på yttertygeln. Förhindrar att hästen ramlar åt sidan i slutan. 
 
4. Öppna på diagonalen
 
5. Öppna på volt för lösgjordhet 
 
6. Öppna innan piruetterna för att hitta bakbenen,samlingen och ingången då är öppna på diagonalen en bra övning att göra innan. 
 
En öppna är en bra övning att ta till för att få hästen mellan inner och ytter och kontrollera att den är mellan båda sidor😊
Även bra att använda sig av öppnor för att hitta samlingen och få hästen att sätta sig mer bak. 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: