Grunderna är det ända rätta

Kategori: Allmänt

Grundarbetet inom dressyren är det absolut viktigaste. Att lägga ner mer tid på detta lönar sig och man blir en mer lyhörd ryttare. 
Att få hästen mellan hjälperna är lättare sagt än gjort, dom ska vara fram för skänkeln och ta halvhalterna. Denna kombination tar år att lära sig och att hitta känslan för att ha hästen under sig och mellan hjälperna är mycket svårt. När man har hästen mellan hjälperna känner man vart hästen är och är på väg och kan därmed börja inverka och vara steget före. Hästen blir lätt och självbärig, man kan lättre rida hästen i vilken form man vill, ändra den samt kontrollera den. 
 
För att träna upp detta är övergångar och tempoväxlingar det bästa att göra. Men det viktigaste är att känna vart man har hästen i övergången.
Grunden är viktigast oavsett vad som ska läras in. Ska enkla byten läras in är galoppen innan skritten viktig att hitta, så att övergången blir mjuk. Ska byten läras in måste hästen ha styrkan och vara färdig för att byta. Samma sak när piruetter ska läras in, styrkan och själva piruettgaloppen är viktigast innan själva vändningen. 
Är man noga med grundarbetet får man en lösgjord,eftergiven och lyhörd häst som är lättare att arbete med. Det är som att bygga ett pussel, varje pusselbit måste på plats innan själva pusslet är färdigt. 
 
 Så hem och träna grunderna innan ni går vidare! 
 
 

Kommentarer

  • Elin säger:

    Word :)

    2014-01-21 | 12:11:50

Kommentera inlägget här: