Om hästen "hänger" på en tygel

Kategori: Allmänt

Alla hästar har ofta en starkare/svagare sida precis som vi. Om man har en häst som hänger på en tygel vill de flesta försöka "ta loss" hästen i den sidan. Men för det mesta blir hästen då ännu starkare. Jag försöker rida och lära ut att göra tvärtom. Det är bättre att ha hästen lite rakare och rida den fram till den andra tygeln, där man inte har stödet. När man sen får stödet kan man runda hästen igen. Man hör ofta tränare som säger att hästen är stelare i den sidan, man får då dra hästen ner på tygeln, och lossa den i sidan. Jag tror inte att det är ett bra sätt, då det bara blir en dragkamp mellan häst och ryttare, och det slutar bara med att hästen blir starkare och starkare i den sidan.
Jag tror att ryttaren måste lära sig att rida hästen fram till båda tyglarna. Om man inte får lika mycket stöd i en tygel så försök att rida fram till den tygeln och gör halv-halterna där och bli istället lite "kvickare" i den tygeln som hästen hänger på.

Kan vara bra övning att rida öppna-förvänd sluta-öppna-förvänd sluta!både på rakt spår och volter.
Eller rida olika volter både stora och små och verkligen känna efter vart man har hästen genom att rida den rak. När hästen är på yttertygeln brukar det aldrig vara problem att ställa den inåt.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: